Ontoloji, varlık felsefesi ya da varlıkbilim, temel sorunu varlık olan felsefi disiplin. Varlık ya da varoluş ile bunların temel kategorilerinin araştırılmasıdır. "Varlık" ve "varolan" ayrımını; "varlık vardır" ve "varlık yoktur" fikirlerini tartışır.
Varlığı ve varolanları nelik ve nasıllıkları bakımından inceleyen felsefe dalıdır. Ontoloji, felsefenin ana disiplinlerinden biri olan metafiziğin alt dalıdır. Felsefenin diğer disiplinleri epistemoloji, etik, mantık, estetik ve toplumsal-siyasal felsefedir.
Edebi metni farklı bir bakış açısıyla inceleme ve çözümleme amacı taşıyan ontolojik analiz metodu, metnin derin yapısında yer alan anlamı ortaya çıkarmaya, çok-anlamlı / çok-katlı yapıyı çözmeye yardımcı olan bir yöntem olarak değerlendirilmektedir.
Ontolojik argüman, Tanrı'nın varlığını a priori yolla ispatlaması açısından diğer teistik argümanlardan ayrılmaktadır. Belirli bir mahiyete sahip olduğu düşünülen Tanrı'nın varlığının Tanrı kavramının kavramsal çözümlemesinden hareketle çıkarılabileceği düşüncesi, bu argümanın temel tezlerinden biridir.
1) Ontolojik Teoriler
Ontolojik teoriler, ceza hukukunun konusunu oluşturan insan hareketini, doğal ve toplumsal gerçeklik içinde ele almaktadırlar. Hareket kavramı, daima gerçeklik ve gerçekler dünyası ile ilişki içinde bulunduğundan ontolojiktir.
İlgili 41 soru bulundu
Ontoloji hangi varlık kategorilerinin daha temel olduğunu belirlemekle uğraşır ve bu kategorilerdekilerden hangilerinin var olduğunun söylenebileceğini sorar. Varlık bir nesne ya da başka tekil bir şey değildir. Nesneler var olan cisimlerden oluşur. Örneğin; ağaçlar, masalar, evler, vs. Oysa varlık bir nesne değildir.
Ontolojik kanıt, ontolojik argüman ya da ontolojik veri; tanrının var olmasını, yetkin ve kusursuz olması ile açıklamaya çalışan teist savdır. Bu sava göre, tanrı tanımı itibarıyla var olmak zorundadır.
Ontolojik olarak varolmak, kendini anlamaya elverişli tek varlık olmak anlamını taşır. İnsanın kendi var-oluşu, kendisine konudur. İnsan, kendi ontik yapısının ötesine taşıp, ontolojik anlama yetisi geliştiren (yetisine sahip olan) ve diğer varolanların ontolojilerini anlayabilen varlıktır.
Ontoloji, temel problemi varlık olan felsefi bir disiplindir. Genel olarak varlığın veya gerçek olan her şeye tarafsız olarak neyin uygulandığının felsefi çalışması olarak kabul edilir. Ontolojide temel soru herhangi bir şeyin var olup olmadığıdır.
Ontolojik argüman, Tanrı'nın varlığını a priori yolla ispatlaması açısından diğer teistik argümanlardan ayrılmaktadır. Belirli bir mahiyete sahip olduğu düşünülen Tanrı'nın varlığının Tanrı kavramının kavramsal çözümlemesinden hareketle çıkarılabileceği düşüncesi, bu argümanın temel tezlerinden biridir.
Ontoloji, temelinde varlık olan bir felsefi disipline verilen isimdir. Bir başka tanıma göre ise, “varlık nedir?” sorusuna yanıt arayan bir felsefe alanıdır. Ontoloji alanı, varlıkların sınıflandırıldığı kategorilerini belirlemekle uğraşır. Aynı zamanda bu kategorilerden hangilerinin var olduğu da bulur.
Ontoloji, en kısa şekilde varlık felsefesi olarak tanımlanmaktadır. Varlığı salt var olma üzerinden ele alıyor; varlık nedir, var olan nedir, neyi inceliyoruz, gerçek ve fiziksel bir dünya var mıdır, dünyayı nasıl anlamlandırıyoruz gibi soruları sorar. Gerçeklik ve anlam odaklandığı kilit noktalardandır.
Her ikisinin de konusu varlık problemidir. Ancak ontoloji, sadece varlık problemini incelemesine rağmen; metafizik, varlık probleminin yanında bilgi, bilim ve değerler alanında ortaya çıkan, bilimsel verilerle çözülemeyen problemlerle de uğraşır. Bu anlamda metafizik, ontolojiden daha kapsamlıdır.
Metafizik-Ontoloji
Varlığı, var olanları bir bütün olarak ele alıp inceleyen felsefe konusuna Ontoloji (Varlık bilim) denilir. Yunanca bir kavramdır. verdikleri isim. Metafizik: "Fizik Ötesi", "Fizikten Sonra".
Yeni ontoloji, kurucusu ve temsilcisi Nicolai Hartman' ın olan felsefe akımı. 20. yüzyıl felsefesinin bütünü bakımından çok yaygın ve güçlü bir etkiye sahip olarak görünmese de, kendisini kabul ettirmiş ve özellikle yüzyıl başlarında, özellikle de Alman felsefesinde etkili olmuştur.
Ontolojinin ilk ve en temel sorusu varlık var mıdır şeklindedir ve varlık kavramının incelenmesini sağlar.
Ontoloji; varlık var mıdır, varlığın oluş biçimi nasıldır, varlıklar sadece fiziksel olarak mı vardır, fiziksel varlığın haricinde tinsel varlık var mıdır, varlık niteliği nedir gibi sorulara yanıt aramaktadır. Bu sorular ile varlık ve varlık ile ilişkili olaylar bir bütün olarak ele alınarak açıklanmaya çalışılır.
Öz. Klasik ontolojik delil, Tanrı'nın varlığı hakkında öne sürülen delillerden biridir. Bu delillendirmede, zihindeki Tanrı kavramına dayanarak Tanrı'nın mükemmelliği sebebiyle sadece zihinde olamayacağı, zihnin dışında da var olması gerektiği iddia edilmektedir.
Ontoloji terimi felsefede varlık bilim olarak tanımlanmaktadır. Ontoloji 90'lı yıllarda yapay zeka alanında popüler bir terim olarak, belirli bir alandaki bilgilerin paylaşımını ve yeniden kullanımını sağlayacak “kavramlaştırmaların biçimsel ve açık belirtimi“ olarak tanımlanmış ve kullanılmıştır.
Tanrı‟nın varlığı için ileri sürülen kanıtlardan biri olan ve ilk defa Batı düşüncesinde Aziz Anselm tarafından savunulduğu genel geçer olarak kabul edilen ontolojik kanıt, günümüze değin birçok eleştiriye hedef olmakla birlikte farklı düşünürler tarafından yeniden formüle edilmiş ve savunulmuştur.
Heidegger terminolojisinde ontolojik fark, varlık (sein) ile varolanların (seiende) birbirinden ayrımını kavramsallaştırır. Kategorik bir ayrımdır bu ve hem Varlık ve Zaman'ın hem de dilsel dönüş sonrası Heidegger'in bütün felsefi argümanlarının temelidir.
O, aksiyolojik belirlenimin değer ilişkisinden yola çıkarak insanın, ontolojik belirlenmiş- liğini aksiyolojik açıdan aşabileceğini ve buna bağlı olarak da aşkın bir determinas- yon formu içinde değer duygusuna dayalı olarak kendisine amaçlar koyabileceğini ve böylece özgür olabileceğini savunmuştur.
Din kültüründe ve teoloji ilminde Allah'ın varlığını kanıtlayan deliller üçe ayrılır. Ontolojik delil, Allah'ın varlığının mantık yürütülerek bulunmasıdır. ''Nihil ex nihilo fit'' (hiçten hiç çıkar) deyişi ile ''Neden hiçbir şey yok da bir şey var?'' sorusunu Tanrının varlığını ispatlayan ontolojik delillerdir.
ONTOLOJİK DELİL. - Bu delil Tanrı'nın varlığını «Tanrı» kavramının çözümlemesiyle ortaya koymayı amaçlar. - Buna göre, Tanrı kavramı eğer çelişki içeren bir kavram değilse, Tanrı'nın varlığını ortaya koymak için bu yeterlidir. -Başka bir ifadeyle Tanrı'nın mümkün olması var olmasını gerektirir.
varlık ile ilgili, varlığa dayanan. özellikle felsefe kitaplarında sıkça geçer "ontolojik kanıt" kurgusunda. varlığa dayalı, varklıkçı kanıt anlamına gelebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri