Malların gümrük işlemleri sorası alıcısına teslim edilebileceğine ilişkin nakliyeciden yazılı imzalı bir belge istemektedir. İşte Türkiye'de bu belgeye ordino denmektedir. Bu işlemler karşılığı yapılan gümrük işlemlerine karşılık işlem bedeli olarak ordino ücreti adı altında bir ücret tahsil edilmektedir.
Ordino Ücreti
Ancak genel olarak ordino ücretleri yaklaşık olarak 250 TL ile 350 TL arasında değişiklik göstermektedir.
Bu kurallara göre, ordino adında bir belge düzenlenmesine ilişkin bir kural bulunmamaktadır. Bu bağlamda ordino ücreti ödeneceğine ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır.
Bir poliçenin, ciro edilen kişiye ödenmesi amacıyla yazılan emir olan ordino, dış ticarette de belli anlamlara gelir. Dış ticarette ordino, bir tüccarın gümrükteki mallarını teslim alabilmesi için taşıyıcı firmadan aldığı havaledir. Bu havale yük konşimentosu karşılığında alınır.
Ordino, Konşimentoda yazılı malların kısım kısım çekilebilmesini temin etmek üzere hazırlanan emir veya talimattır. Bir malı yükleme veya boşaltmadan önce vapur ve nakliye acentelerinden kaptana ya da nakliyeciye hitaben bir ordino (emir mektubu) verilir.
İlgili 27 soru bulundu
Ordino, ithalatçı ve ihracatçı arasında malın nakliyesi esnasında; nakliyeci ile düzenlenen mal sevkiyat evrakının bir nevi kopyasıdır. Bu belge sebebiyle ithalatçılar kendi sahibi oldukları malları gümrükten çekmek için taşımacıya aynı evrak için ekstra bir ödeme yapmak zorunda kalmaktadır.
Ordino hem ihracatta hem de ithalatta kullanılırdı. Benim görevim yükletenden gelen yükleme talimatı bilgilerinden bazılarını ihracat ordinosu üzerine yazmak ve bunu liman ofisine faks ile iletmekti.
Gemi acentesi veya aracı acente, varış ülkesindeki acenteye malın orijinal konşimentosu olmadan çekilebileceği bilgisini verir. Alıcı orijinal konşimentoya gerek duymadan malı çeker.
Yükleme Ordinosu Ya da talimatı ise yükleyiciye yükü üzerinde anlaşılan gemiye ve seferde yüklenmesi için gümrük,liman ve gemiye ibraz etmek üzere ve aslında gemi kaptanına bu konuda bir bilgi ve talimatı içeren belgedir.
Yüke ait konşimentonun gümrüğe teslimi işlemi ardından, ithalatı gerçekleştiren firma ya da şahsa gümrük tarafınca ordino belgesi oluşturulmaktadır. Hazırlanmış olan bu ordino belgesi vasıtasıyla malzemeler ithalatçı tarafınca alınabilmektedir.
Ardiye, depo vb. yerlerde saklanan ticaret eşyalarıiçin ödenen ücreti ifade eder. Bir başka deyişle; Ardiye ücreti, gümrüklü eşyaların konulduğu yerlerde oluşan maliyettir.
Ordino, dış ticarette belli anlamlara gelmektedir. Dış ticarette ordino ise, bir tüccarın gümrükte yer alan mallarını teslim alınabilmesi için taşıyıcı firmalardan aldığı havaledir. Ayrıca bu havale de yük konşimentosu karşılığında alınmaktadır.
Yük teslim talimat formu, yük teslim belgesi, etiketli konişmento veya ordino gibi isimlerle anılan bu doküman, taşıyanın yükün alıcısına teslim edilebileceğine ilişkin bir onay belgesidir.
İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı, 27.04.2012 tarih ve 461 sayılı özelgesinde dış taşıma işlemleri ile ilgili olarak ordino, konşimento, navlun ATR belgesi düzenleme hizmetlerinin 14 üncü madde kapsamında KDV den müstesna olduğu belirtilmiştir.
Deniz ve nehir yolu taşımacılığında sıklıkla kullanılan ve mal taşıma ücretini belirten faturaya navlun faturası adı verilir. Bu fatura genellikle ihracatçı tarafından ödenmektedir. Navlun faturası iki türdedir. Bunlar: Onaylı navlun faturası ve yerli navlun faturasıdır.
Ardiye süresi, ticari eşyaların liman sınırında gelip burada tahliye edilmesiyle limandan ayrılışına kadar geçen süredir. Gümrüklü eşyaların limanda belli bir alanda liman işletmesince depolanarak gözetim altında tutulması gerekir. Bu süreçte alınan hizmetler ise ardiye bedeli olarak adlandırılır.
Konşimento (Bill Of Lading): Yükleme talimatıdır. Gönderici ve alıcının tüm detaylarının bulunduğu, yükleme yeri ve tarihi, malın teslim edileceği yer, mal cinsi, adeti, brüt kilosu ve teslim şekli gibi bilgileri içerir.
Yükleme notası veya konşimento talimatı, İngilizce "Shipping Instructions" olarak tanımlanan, dış ticaretin uluslararası taşımacılık alanında kullanılan belgedir. Yükleme notası, malı yükleyen firma (shipper) tarafından düzenlenmektedir.
Yükleme talimatı hem yükleyici hem de donatan ve taşıyıcı acente açısından her anlamda değerli bir belgedir; yükleyici ile malı taşıyan arasındaki taşıma sözleşmesinin başlangıcıdır. Bu talimat, ilgili malı ihraç eden şirketin antetli kağıdına yazılmalı, firmanın kaşe ve imzası mutlaka üzerinde bulunmalıdır.
Navlun komisyoncusu veya taşımacılık şirketi tarafından alıcının adına düzenlenir. Malların belirtilen şartlarla taşınmak üzere, iyi durumda teslim alındığını ve taşıma sözleşmesinin yapıldığını gösteren hukuki bir delildir.
Gemi acentesi taşıyan olarak konşimentoyu düzenlemeye yetkili ve yükümlüdür. Gemi acentesinin yetkili kılacağı gemi kaptanı, armatör veya geminin işletmecisi de konşimento düzenleyebilir. Taşıyan, konşimento düzenlerken genellikle firma antetli fatura kullanıyor.
Demuraj, nakliye firmasının taşınan ve limana teslim edilen konteyner içerisindeki malların buradan transferi için ithalatçı firmaya verdiği sürenin aşılması durumunda ödenmesi gereken ek ücrettir.
Satıcı, malların belirlenen varma limanına getirilmesi için taşıma sözleşmesi yapar ve masraflar ile navlunu öder. Satıcı ayrıca malların belirlenen varma yerine veya limanına getirilmesi ve taşıma aracından boşaltılmasına ilişkin tüm hasar ve masrafları üstlenir.
Gümrük işlemleri için önce fatura düzenlenmektedir ve Bu faturaya istinaden gümrük beyannamesi açılmaktadır. Sonra malın fiili çıkış işlemi yapılıyor ve gümrük beyannamesi kapatılıyor.
İngilizce Free On Board (FOB) terimi, tedarikçinin malzemeyi nakliye yapılacağı geminin güvertesine taşıyana kadar olan sorumluluğunu içerir. Fabrikadan liman gümrüğüne kadar olan taşıma masrafları ile liman gümrüğü ve liman masrafları tedarikçiye aittir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri