6 Aralık 2012 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan 6360 sayılı On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması ile Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'a göre kurulmuş ve ilin bütün sınırları Ordu Büyükşehir Belediyesi sınırlarına dahil edilmiştir.
Türkiye'nin oksijen diyarı Ordu, Karadeniz Bölgesinde, Orta ve Doğu Karadeniz bölümünde yer alan bir ilimiz. Bölgenin en temiz kumu ve bölgenin en uzun kıyı şeridine sahip. Kıyı şeridinde birbirinden güzel koylar, mesire yerleri, doğal ve sağlıklı plajlar var. Çok sayıda şelale ve yaylaya ev sahipliği yapıyor.
Nefs-i Bucak adıyla neredeyse bir kaza merkezi haline gelen Bucak'ın mahalleleri şunlardır: Selimiye, Aziziye, Saray, Kirazlimanı, Taşbaşı ve Düz Mahalle. Bucak adı 1869 yılında değiştirilmiş ve Ordu adı resmi kayıtlarda kullanılmaya başlamıştır.
1920 tarihinde Ordu kazasının 6 nahiyesi,318 köyü ve 180 bin nüfusu vardı. Yani Trabzon vilayetinin en gelişmiş kaza merkeziydi. Ordu'nun il olması için, T.B.M.M. nde büyük mücadele verilmiştir.
Büyükşehirlerin ülke nüfusundaki yeri. Büyükşehirlerden, İstanbul'un nüfusu 15 milyonu, Ankara'nın nüfusu 5 milyonu, İzmir'in nüfusu 4 milyonu, Bursa'nın nüfusu 3 milyonu aşmış olup; Antalya, Adana, Konya, Şanlıurfa, Gaziantep ve Kocaeli'nde 2 milyon sınırının üzerindedir.
İlgili 37 soru bulundu
Ülkemizde toplam 30 büyükşehir belediyesi bulunmaktadır. Antalya, Eskişehir ve Mersin, en son büyük şehir olan illerimiz arasındadır.
Ordu adı, 1396 yılında Hacı Emiroğlu Süleyman Bey tarafından Giresun'u fethetmek için toplanan 12 bin kişilik kuvvetin, günümüzdeki Eskipazar mevkiinde toplanması sonucu verilmiştir.
Ordu ilinin %90 civarı bölümü Türk'dür. Geriye kalan %10'luk kısımın ise çoğu Gürcü'dür. Diğer etnik gruplar göçtür ve sayıları çok azdır.
Ordu ilindeki Türklerin çoğunluğu Çepni'dir. Diğer Türk boylarından Türklerde bulunur ancak Çepni kültürü ağır basmaktadır. Çepnilerin bir kısmı ise Alevidir. Aslında bölgedeki Çepniler ilk başlarda Alevi idi lakin sonradan Sünnileşme olmustur.
Ordu nüfusu bir önceki yıla göre 2.318 artmıştır. Ordu nüfusu 2022 yılına göre 763.190'dir. Bu nüfus, 380.997 erkek ve 382.193 kadından oluşmaktadır.
Türkiye'nin en pahalı illerinin başında gelen Ordu aynı zamanda 5 bin dolar seviyelerine gerileyen kişi başı gelirle Karadeniz'in en fakir şehri. Ordu yüzde 55,87 ile Türkiye'de ocakta yıllık bazda fiyatların en fazla arttığı bölge içinde yer aldı.
Fındık denince akla Ordu, Ordu denince akla fındık gelir. Fındığın tarihçesi milattan önceki yıllara kadar gider. Antik çağdan beri bilinen bir meyvedir, hem yiyecek, hem de ilaç olarak kullanıla gelmiştir. Giresun, Ordu, Trabzon yöreleri antik çağdan bugüne fındık yetiştiren yörelerdir.
Ordu Üniversitesi'nde Yaşam
Karadeniz Bölgesi'nin Orta ve Doğu Karadeniz bölümünde yer alan Ordu Türkiye'nin en kalabalık otuzuncu şehridir. Doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi zenginlikleri ile öne çıkan Ordu Üniversite'sinde sosyal yaşam önemli ölçüde öğrenci kulüpleri üzerinden sürdürülmektedir.
Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri: Ordu Kivisi Actinidia deliciosa Ferg. meyve türüne ait Hayward çeşidinden üretilir. Ordu Kivisi çok yıllık, sarılıcı ve tırmanıcı, kuvvetli gelişim gösteren bir meyve ağacı olup, kök yapısı yüzlek saçak kök yapısına sahiptir.
Ordu ilindeki tarım faaliyetleri sahil şeridinde fındık, kivi ve mısır üretimi; iç kesimlerde ise hayvancılık ile tarla ürünleri ve yem bitkileri üretimi üzerinde yoğunlaşmıştır. Türkiye, dünya fındık üretiminin yaklaşık %60-75'ini; Ordu ise Türkiye'nin toplam üretiminin yaklaşık %20-30'unu karşılamaktadır.
Bu konuda biz çalışmalarımıza devam ediyoruz” ifadelerini kullandı. Programda sonunda tescil belgesi almaya hak kazanan Kabataş helvası, Perşembe ceviz helvası ve Ordu yayla pancarı turşusu için Coğrafi İşaret Tescil Belgesi takdim töreni yapıldı.
Her işçinin günlüğü ise 4 bin 500 doları buluyor. Japonya Türkiye'den vize istemiyor. Bundan dolayı da Ordu'dan Japonya'ya gitmek isteyenler 3 aylık turist vizesi ile havayolları ile 12 saatte gidebiliyor.
Ordu'nun ilçeleri sırası ile; Akkuş, Altınordu, Aybastı, Çamaş, Çatalpınar, Çaybaşı, Fatsa, Gölköy, Gülyalı, Gürgentepe, İkizce, Kabadüz, Kabataş, Korgan, Kumru, Mesudiye, Perşembe, Ulubey, Ünye olarak sıralanabilir. Ordu'nun Kaç İlçesi Vardır? Ordu'nun 19 tane ilçesi bulunmaktadır.
İlimizde sahil kesimde başta fındık olmak üzere kivi, çilek, ceviz, elma ve trabzon hurması gibi birçok meyve türü; iç kesimde ise mısır, patates, arpa, buğday ve fasulye gibi tarla ürünleri üretimi ile hayvancılık yoğunlaşmış durumdadır.
İçişleri Bakanlığı, 81 İl Valiliğine gönderdiği “Şehir Giriş, Çıkış Tedbirleri” ek genelgesi ile büyük şehir statüsündeki 30 il ( Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, ...
Diyarbakır Belediyesi, 504 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 28.12.1993 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanarak Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi statüsüne dönüştürüldü.
Madde 4- (Değişik: 12/11/2012-6360/5 md.) Toplam nüfusu 750.000'den fazla olan illerin il belediyeleri kanunla büyükşehir belediyesine dönüştürülebilir. Madde 5- (Değişik: 12/11/2012-6360/6 md.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri