Tasavvufta, mürşidin ya da müridin kalbine feyz yoluyla inen gizli manalara remz denir. Remz, ilimle değil keşif ve sezgi yoluyla öğrenilen sırdır.
Sözlükte remz “işaret etmek, işaret suretiyle bir şey anlatmak; işaret, sembol, nişan, üstü kapalı anlatım” mânalarına gelir (Lisânü'l-ʿArab, “rmz” md.; Tâcü'l-ʿarûs, “rmz” md.). Kur'an'da bir yerde geçen remiz kelimesi (Âl-i İmrân 3/41) “dudak, baş veya elle işarette bulunmak” anlamındadır (Mâtürîdî, I, 300).
Çünkü anahtar kelimeler, insan zihnini hedef kavrama ulaştırır. Mesela tevbe hedef kavramına, at sembolü veya anahtar kelimesiyle ulaşılabilir. Bu bağlamda makalede murakabe hedef kavramıyla kedi ve kaplumbağa yavruları sembolleri veya anahtar kelimeleri arasında bir bağ bulunmaktadır.
Eski edebiyatta güzellik, tasavvufta da vahdet sembolü olarak kullanılan bir teşbih unsuru.
Tasavvuf dünyası, oryantalistlere göre “Doğu” diye tanımlanan coğrafyada doğduğu için “kedi” figürü ile iç içedir. Tarikatların, Hz. Peygamber (sav) ve ashab-ı kiramın tavırlarını tevarüs etme gayesi, tabii olarak hayvan sevgisinde de kendini göstermişti.
İlgili 31 soru bulundu
Remz kelimesinin ilk anlamı semboldür. Remzler hem yazıyla hem de çeşitli figür ve motiflerle oluşturulabilir. Bir kelimenin zihinde oluşturduğu ilk görüntü ve çağrışım için de aynı kelime kullanılır. Tasavvufta, mürşidin ya da müridin kalbine feyz yoluyla inen gizli manalara remz denir.
altında tutarak mânen şekillenmeye, nefsini arındırmaya ve kemâl/olgunluk noktasına yükselmeye gayret gösterir. Tasavvuf öncelikle, bireyin iç dünyasını aydınlatmayı; mânen olgunlaştırmayı; ahlâkını saflaştırmayı öngörür.
İslâm'ın zâhir ve bâtın hükümleri çerçevesinde yaşanan mânevî ve derunî hayat tarzı. Tasavvufî hayat tarzını benimseyen ve bu yolla Hakk'ın yakınlığını kazanmaya çalışan kişi. Âhiret saadetinin ibadetle kazanılacağına inanarak kendisini ibadete veren samimi dindar.
Sufiye göre şeriat kabuktur. Amaç öz kabul edilen tasavvuf yoluna (tarikat) ulaşmaktır. Buradaki seviye seyr billah (Allah ile birlikte yürümek) tir.
“SUFİ” ADI NEREDEN GELİYOR? Sufilerin diğer ilim erbabından farklı ilk özellikleri, farzları yerine getirmekten ve haramlardan kaçınmaktan başka malayani denilen boş ve anlamsız meşguliyetleri terk etmek, maksadları ile aralarına giren her türlü alakadan sakınmaktır. Onların Allah'dan başka gaye ve maksadları yoktur.
On ikinci yüzyılda, Sufi tarikatlarına mensup birçok yeni Türk göç dalgası başladı, bazıları sonradan heterodoks inançları da içeren tarikatlara dönüştü. 1300'lü yıllardan sonra Anadolu'daki Türklere hitap eden bir Sufi tarikatı Safevi yanlısı oldu; bu tarikat başlangıçta Sünni ve siyasi olmayan bir tarikattı, ancak ...
Nazara karşı korunmayı simgeler. İslamiyette en üstün kadın ve kadınlığın koruyucusu olduğuna inanılan, kadınlığın şerefi adıyla anılan Hz.Muhammed'in karısı Hatice'den olma kızı ve amcaoğlu Ali'nin karısı Fatma'nın elinin, taşıyanı her türlü kötülükten koruyacağına inanılır.
Altın, parlak sarı renkli bir elementtir ve bu elementin kimyadaki sembolü Au'dur.
Mercan Dede, tasavvufun özünün de tekamül olduğuna işaret ederek, "Her şey değişim içerisinde, bu değişimi yakalayanlar, değişime vesile olanlar, tekamülün bir parçası olanlar, hayatın içerisine bir bahar mevsimini getiriyor" dedi.
Simge, işaret gibi anlamlara gelen Remzi ismi, ülkemizde en çok kullanılan erkek isimlerinden biridir. Köken olarak yabancıdır.
Her ne kadar maddenin bu en mükemmel halini tasvir edebilmek zor olsa da, altın kelimesinin bütün zamanlar ve mekânlar için temsil ettiği ve çağrıştırdığı anlamları bir araya getirmek bizlere kolaylık sağlayabilir: Topraktan çıkarılanın en rağbet göreni, zenginliğin, gücün, ihtişamın ve başarının simgesi, iç (altın ...
Latince kökenli bir kelime olan Aurum, Antik Çağlardan bu yana kullanılmaktadır. Altının simgesi olan AU da bu kelimenin kısaltmasıdır.
Kuzey ve güney kutbu olarak bilinen iki ucunda da mıknatıs etkisi bulunmaktadır. Mıknatıs Altını Çeker mi? Mıknatıs, demir, kobalt ve nikel gibi madenleri çekmektedir. Bakır- alüminyum gibi maddelere ve radyum, paladyum, altın, gümüş ve platini çekmemektedir.
Fatma'nın elinin kutsallığına, gücüne, yenilmezliğine, her güçlüğün adeta onun eliyle aşılacağına inanılıyor. Bu sembol, insanlara motivasyon kaynağı olmasının yanı sıra koruyucu bir kalkan görevi görür. Bir başka hikayeye göre ise bu sembol, İslam'a göre kutsal görülen bir diğer kadın olan Meryem Ana'ya aittir.
Yahudi sembolü olarak
Bazı Yahudi kaynaklarına göre Davud'un Yıldızı/Kalkanı yedi rakamını simgeler (6 köşe ve orta bölüm). Bu amblemden bahseden elde mevcut en eski Yahudi metni Judah Hadassi'ye ait Eshkol Ha-Kofer`dir.
Güçlü parmakların özelliği
Başparmağın güçlü oluşu, işinizdeki başarının bir göstergesidir. Güçlü bir işaret parmak, zekâ ve karakter gücünü belirtir. Orta parmağın güçlü olması sorumluluk, güven ve zekâ göstergesidir. Yüzük parmak, sanatsal yetenek ve becerilerinizin gelişmiş olduğunu gösterir.
Temel inanç Alevilik, Hâkk-Muhammed-Ali üçlemesiyle Ehl-i Beyt ve On İki İmamları önemseyen Câferiyye Şiiliği ile ortak noktalara sahip olan bir yoldur. Alevilikte varlık birliği önemli yer tutmaktadır. Dört Kapı Kırk Makam şeklindeki kâmil insan olma ilkelerini Hacı Bektaş-ı Velî'nin tespit ettiğine inanılır.
Sûfi gelenekte evlenmeyi olumlu ve faziletli bulanlar kadar, bekar yaşamayı tasvip eden ve hiç evlenmeyen sûfiler de vardır.
Tasavvufta “hiç olmak”, sahip olunan “her şeyi vermektir”. Çünkü Tasavvuf'a göre “verdiğin şey, senin olur”. Her şeyini veren birisinin hiçbir şeyi kalmaz, işte ancak o zaman her şeye sahip olabilir.
Mistizmin özel bir türü olan Sufizm, “müslümanların Allah'ın varlığını kişisel deneyimleri ile yaşayarak anlamaya çalışmaları” olarak tanımlanabilir. Sufi terimi ilk kez “yün giyen” anlamıda 767 yılında ölmüş olan Kufe'li Abu-Haşim tarafından kullanılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri