İzmir Kekiği: Avrupa'da “Turkish Oregano” olarak da bilinen bu kekik, halk arasında farklı isimlerle de anılır. Bilyeli kekik, taş kekiği, güve kekiği, peynir kekiği gibi isimleri mevcut. İstanbul Kekiği: Kara kekik olarak da biline bu tür, en yaygın olan türüdür. Kolayca her yerde yetişebilir, böcekleri de uzak tutar.
Hayır, Kekik (Thymus vulgaris) ve Kekik otu (Oregano vulgaris) iki farklı bitki türüdür.
Keklik otu (Origanum vulgare) nane (Lamiaceae) familyasından, anavatanı Akdeniz bölgesi olan genellikle yemeklerde kullanılan bir bitki türüdür.
"kekik otu" cümle içinde nasıl kullanılır
Bu topluluk yanında kekik otu, yabani nane ve sazlar görülür.
Sindirim düzenleyici, bağışıklık kuvvetlendirici, bakterilere, mantarlara karşı direnç artırıcı etkisi ve kokusundan dolayı su ve yem tüketme kapasitesini ve yemden yararlanmayı desteklemesinden dolayı kullanılmaktadır.
İlgili 37 soru bulundu
Oregano Kekik Et, tavuk, balık yemekleri, makarna, pizza, kızartma, ızgaralar, sos yapımı, yaz tatlıları yapımında kullanılır. Farklı pişirme yöntemleriyle yapılan pekçok yemekte hem kokusu, hem lezzetiyle evrensel bir baharattır. Karakteristik biberimsi aromasıyla İtalyan Mutfağının vazgeçilmez pizza baharatıdır.
Kaynamış bir bardak suyun içine bir çay kaşığı oregano ekleyip demlenmesini bekleyin. Daha sonra süzerek içine yarım çay kaşığı bal ekleyip tüketebilirsiniz. Bu çay sayesinde vücut sıcaklığını da dengeleyerek kısa sürede hastalıkları atlatabilirsiniz.
Basilikum {nö.}
kekik {isim}
Thymian {er.} Thymian {er.}
thyme teriminin İngilizce Türkçe sözlükte anlamı
Fesleğen, adaçayı, biberiye, kekik ve keklik otu popüler otlardır. - Basil, sage, rosemary, thyme and oregano are popular herbs.
Türkçe'de kekik (thyme) büyük bir bitki ailesine verilen genel addır. Oregano (farekulağı), marjoram (mercanköşk) ve savory (kekiğe benzer baharat) kekiğin dünyada bilinen ve kullanılan çeşitleridir.
Türk mutfağında özellikle etli yemeklerde ve İtalyan mutfağında kullanılan bu ot, kemik sağlığını güçlendiriyor, bağışıklık sistemini iyileştiriyor, diyabetikle mücadele ediyor, enerji seviyesini yükseltiyor ve ağrı kesici olarak kullanılıyor.
Bir diğer adı da dağ kekiği olan yaban kekiği, kendine has kokusu ve hoş kokulu bir lezzete sahip olması ile daima ilgi odağı olan bir bitki çeşididir. Yaban kekiği çoğunlukla yemek çeşitlerinde bir baharat olarak kullanılmaktadır.
Soğuk algınlığını, öksürüğü ve boğaz ağrısını tedavi etmektedir. Taş kekiği, antiseptik ve antibiyotik özelliklerinde olup, öksürük ve soğuk algınlığı için kusursuz bir ilaçtır. Taş kekiği ayrıca bronşit tedavisi içinde de kullanılmaktadır.
"Ballıbabagiller familyasından olan kekik otu, çok yıllık bitki türüdür.
Minze {diş.}
Zahter kara kekik ya da dağ kekiği olarak bilinen ballıbabagiller ailesi ait bir ottur. Kekikten daha acı ve serttir. Akdeniz ülkelerinde kekiğin yerine kullanıldığı gibi çay olarak demlenerek de tüketilebilir.
Kümmel {er.}
Yaprakları önce yeşil olan fakat güneşi gördükçe renkleri koyulaşan reyhan bitkisi, fesleğenle aynı familyadan gelir. Bu nedenle çoğu zaman fesleğenle karıştırılır. Akdeniz topraklarında sıkça yetişen bir bitki olan reyhan, özellikle ılıman toprakları çok sever.
Bazı kaynaklarda fesleğen ile reyhanın bire bir aynı bitki olmadığı, reyhanın fesleğen çeşitleri arasında bir bitki olduğu söylenmektedir. Reyhan ve fesleğenin ikisi de Lamiaceae (ballıbabagiller) familyası, Ocimum cinsindendir; ikisi arasında çok az fark vardır ve birbirlerinin yerine kullanılırlar.
karanfil {isim}
Gewürznelke {diş.}
En iyi kekik te Toros dağlarında kekik cenneti olan Akseki ve civarındadır. Yaptığımız araştırmalara göre En iyi kalite 600 ile 900 metre rakımlı yerde burada doğal olarak üretiliyor.
KEKİK ÇAYI NEYE İYİ GELİR? Kekik çayı sindirim ve idrar yolu rahatsızlıklarının yanı sıra adet sancısının hafifletilmesi için de kullanılır. Menstruasyon ağrısına iyi gelen bu kekik çayı sayesinde kişiler ağrılı adet dönemlerini daha rahat geçirebilir.
Ülkemizde yüksek rakımlı yerlerde ve yaylalarda yaklaşık 40 farklı kekik türü bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri