Örf her halükarda hem akli hem de şeri anlamda güzel olan şeyleri tanımladığı için iyi veya kötü olarak ayrılmaz. Âdet ise İslam hukukunda insanlar tarafından alışkanlıkla yapılan şeylerdir. Bu âdeti fazlaca genel yapar ve âdetin mutlaka iyi veya güzel olması gerekmez.
Genellikle eş anlamlı ve birlikte kullanılan örf ve âdet terim olarak, “toplumun geneli tarafından benimsenip süreklilik kazanan, kuşaktan kuşağa aktarılan davranış ve uygulamalar veya dildeki yerleşik kullanımlardır.” Türkçede “an'ane, gelenek, görenek, teâmül ve töre” gibi ifadeler de aynı anlamda kullanılır.
Topluluk içinde eskiden beri uyulan kural, töre. Töre: Bir toplulukta benimsenmiş, yerleşmiş davranış ve yaşama biçimleri- nin, kuralların, görenek ve geleneklerin, ortaklaşa alışkanlıkların, tutulan yolların bütünü, âdet. Örf: Yasalarla belirlenmeyen, halkın kendiliğinden uyduğu gelenek.
kız isteme, nişanlılık ve evlenme usulleri; cinsler, yaş grupları, meslek mensupları arasıdaki ilişkilerin biçimleri; selamlaşma, hatır sorma biçimleri; yaş alma, baş sağlığı dileme gibi durumlarda söylenecek sözler, takınılacak tavırlar ve tutumlar âdetlerin alanına girer.
Örf ve âdet hukuku, birbirine benzer eylem ve davranışlara, hukuksal olaylara veya hukuksal münasebetlere, yaşanan zaman zarfında bağlanan hep aynı çözüm şeklinin kuşaktan kuşağa aktarılması yoluyla, belirli bir insan topluluğunda yerleşerek bir hukuk kuralı haline gelmesi olarak tanımlanmaktadır.
İlgili 45 soru bulundu
Örf her halükarda hem akli hem de şeri anlamda güzel olan şeyleri tanımladığı için iyi veya kötü olarak ayrılmaz. Âdet ise İslam hukukunda insanlar tarafından alışkanlıkla yapılan şeylerdir. Bu âdeti fazlaca genel yapar ve âdetin mutlaka iyi veya güzel olması gerekmez.
Örf ve adet kurallarından bahsedebilmek için iki unsurun birlikte varlığı aranmaktadır. Bunlardan ilki, eskilik ve süreklilik anlamına gelen "maddi unsur"dur. Buna göre, bir toplumsal çevrede belirli bir davranış ya da uygulama biçiminin, uzun süreli ve kesintisiz olarak tatbiki gerekmektedir.
Örf - adet kuralları da insan davranışını düzenleyen kurallardır. İçinde yaşanılan sosyal çevre tarafından uzun süreden beri tekrarlanarak konulan, insan davranışını düzenleyen ve uyarma, kınama, dışlama, linç gibi değişik müeyyideleri olan emir ve yasaklardır.
Örf ve adet hukuku kurallarının iki kurucu unsuru vardır: Maddi unsur consuetudo ve psikolojik unsur opinio juris cive necessitatis. Bazı düşünürler üçüncü bir unsur, yaptırım unsurunu da eklemektedir ancak doktrinde ve UAD karalarında kabul gören UAD Statüsü md 38'deki iki unsurdur.
Yazılı Olmayan Kaynaklar (Örf ve Adet Hukuku)
Hukukun yazılı olmayan kaynağı örf ve adet kurallarından ibarettir. Bir davranış şeklinin örf ve adet hukuku kuralı haline gelebilmesi için; “süreklilik”, “zorunluluk inancı” ve “devlet desteği” olmak üzere üç unsurun gerçekleşmesi gerekir.
Örf ve adet hukuku- nun normlar hiyerarşisindeki yeri de bunlardan biridir. TTK m. 1/2'ye göre, örf ve adet kuralları, ticari bir uyuşmazlı a genel hükümlerden (TBK, TMK vb.) önce uygulanır. Objektif hukuk kuralı mahiyetindeki ticari örf ve adet kuralla- rının hakim tarafından re'sen dikkate alınması gerekmektedir.
atalardan gelen, pek de sorgulanmadan kabul edilen ve devam ettirilen kurallar bütünü .
Sosyal bilimlerde yaygın kullanım şekliyle gelenek tabiri aynı zamanda modern dönemlerden öncesine ait olanı da ifade etmektedir. Görenek kavramı ise genellikle gelenek tabiriyle birlikte kullanılır ve “eski kuşaklarda görüldüğü şekliyle yapılan uygulamalara” atıfta bulunur.
Osmanlı Devleti'nde.
Bir hukuk terimi olarak örf padişahın yönetme ve icra etme yetkisini ifade eder. Padişahın emir ve fermanlarıyla oluşan hukuka da “örfî hukuk” adı verilir. Örfî hukuk bir kanun hukukudur.
örf ve âdet için benzer kelimeler
örf ve âdet, 11 karakter ile yazılır. Ayrıca, ö harfi ile başlar, t harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'ö', 'r', 'f', ' ', 'v', 'e', ' ', 'â', 'd', 'e', 't', şeklindedir. örf ve âdet kelimesinin tersten yazılışı tedâ ev frö diziliminde gösterilir.
Büyüklerin ellerinden öpmek. Kız istemeye yaşça büyüklerle gitmek. Bayram ziyaretleri. Yemek yemek için aile fertlerinin bir araya gelmesini beklemek.
Örfi Hukuk
İslamiyet öncesinden bu yana devam eden töre kurallarının İslamiyet'e aykırı olmayacak şekilde düzenlenmesiyle oluşan kurallardır. Örfi hukuka padişahın yönetim, maliye ve ceza gibi konularda çıkarttığı kanunnameler de dahildir.
Sahih örf, umumî/genel örf (örf-i âmm), hususî/özel örf (örf-i hâss), amelî/fiilî örf (örf-i amelî) ve kavlî/sözlü örf kısımlarına ayrılmaktadır.
Yazılı kaynaklar anayasa, kanun, kanun hükmünde kararname, tüzük, yönetmeliktir. Hukukun yazısız kaynakları ise örf ve âdettir.
Ticari örf ve âdet ise 'yazılı olmamakla birlikte, uzun zamandan beri istikrarlı bir şekilde uygulanan ve bunun sonucunda uyulması zorunlu olduğu konusunda ticari hayatta yaygın bir inancın yerleşmiş olduğu kurallar' şeklinde tanımlanabilir.
Örf adet hukukunun bazı hukuk dallarında uygulanma alanı olmaz. Buna örnek olarak ceza hukuku verilebilir.
SOSYAL DÜZEN KURALLARININ TÜRLERİ
Bunlar, din kuralları, ahlak kuralları, örf ve adet kuralları, görgü (nezaket) kuralları ve hukukkurallarıdır.
Ceza hukuku alanında ise kişi hürriyeti bakımından ağır yaptırımlar söz konusu olduğundan, hukuki güvenlik her şeyden önce gelmektedir. Hukuki güvenlik ise yasak olanın açıkça gösterilmesine bağlı olduğundan, ceza hukukunda örf ve adetin doğrudan bir kaynak değeri yoktur.
Söz konusu davranış biçimine uyulmasının zorunlu olduğu yolunda toplumda genel bir inanç doğmuş olmalıdır. Buna örf ve adetin «manevi unsuru» denir. İlk üç şartı/unsuru taşıyan bir örf ve adet kuralının, hukukun kaynağı olarak geçerli olabilmesi için hukuk düzeni tarafından tanınmış ve desteklenmiş olması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri