Ayrıca yarım alçı olarak da adlandırılan atel, alçılara göre daha az destek sağlar ancak kullanımı daha hızlı, pratik ve kolaydır. Yaralanan bölgedeki ağrı ve şişliklerin arttığı durumlarda kolayca sıkılıp gevşetilebilir.
Alçı ve atel aynı amaca hizmet etse de, aralarındaki fark hasarın enflamasyonu ile alakalıdır. Eğer enflamasyon varsa, atel en iyi seçenektir. Bunun sebebi atelin, daha rahat olması için yeterince ayarlanabilir olmasıdır ve aynı zamanda ağrıyı artıracak herhangi bir dolaşım probleminden de kaçınmanızı sağlar.
Alçı ve atel ortopedik immobilizasyon tek- nikleridir. Kas iskelet sisteminde travmadan veya enflamasyondan kaynaklanan hasarı kontrol al- tına almak için kullanılırlar. Ateller ekstremiteyi uzunlamasına stabilize eder. Alçı ise ekstremiteyi sirküler olarak tümüyle sarar.
Kırık kemiklerin veya aşırı incinmiş yumuşak dokuların alçı ,pamuk ve sargı bezi ile sabitlenerek hareketsiz kalması için yapılan işlemlerdir. Eğer sabitlemede kullanılan materyal, sarılan bölgenin tamamını kapsamıyor ise atel ismini alır.
Atel ile parmak uç eklemi iyileşene kadar yaklaşık 6-8 hafta düz tutulur. Mallet finger ateli de denir. Bu ateller genellikle plastik şeklindedir.
İlgili 32 soru bulundu
Atel takılmazsa ne olur? Yaralanma sonucu kırılma ve çeşitli sorunlar yaşanan bölgeye atel takılmazsa yaralanan bölgedeki hasar büyür ve iyileşme süresi gecikebilir.
Atel bir medikal üründür. Ana amacı vücudun hasar gören uzuvlarına daha fazla zarar verilmesini önlemektir. Atel Nedir? Uzuvlarda meydana gelen kırılma, çıkma, çatlama, yaralanma, ağrı ve şişlik gibi durumlarda şikayetleri azaltmak için ve bu uzuvları hareketsiz tutmak için kullanılan tıbbi ürünlere atel denir.
Kırıkları tespit etmek için muhtelif ateller kullanılır. Atel, kırık basit ise bunu komplike ve açık kırık olmasına mani olur.
Hayır, suya girilebilir alçı yaz-kış kullanılabilir. Bu sayede istediğiniz zaman duş alabilir, eğer işiniz gereği alçıya su değiyorsa alçının bozulmasını engellemiş olursunuz.
Atel veya splintler, ekstremiteyi birkaç köşeden uzunlaması- na immobilize ederken, alçı ise ekstremitenin çembersel olarak sarılıp immobilize edilmesidir (Resim 1).
Burun üzerindeki alçı (atel) ve bantlar 1. haftanın sonunda çıkarılır. Burun alçısı bir hafta sonra çıkarıldığında, burnun bir miktar şiş olduğu görülür. Sonrasında 1 hafta daha kalmak üzere burun üzerine ten rengi bantlar yerleştirilir.
Eğer alçı ile tedavi devamına karar verilir ise 3 hafta hafta sonra radyolojik inceleme yapılmalı ve kırığın pozisyonunun kayıp kaymadığı takip edilmelidir. 5-6 hafta sonunda da alçı çıkarılır.
✓ Ekstremitenin distalindeki nabız ve kapiller dolum kontrol edilir. Şişme atel kullanılacaksa; ✓ Uygulayıcı elini fermuarsız atelin içinden geçirerek ekstremitenin distalinden tutar ve ateli; ekstremite boyunca yerleştirir. Fermuarlı atel ise ekstremitenin etrafına yerleştirilir ve fermuarı kapatılır.
Köprücük Kemiği Kırıkları
Kırık taraftaki kol askıya alınır, kırık iki tarafta da var ise o zaman 2 kolda askıya alınır, Kesinlikle atel kullanılmaz.
El bilek ateli; bilek travmaları, bilek çevresinde oluşan aşınmaları, tendon zedelenmeleri travma sonrası oluşan ağrılar gibi problemlerin çözümü için kullanılabilir.
lamlığı elde edebilmek için üst ekstremite için 8-10 kat, alt ekstremite için 12-15 kat alçı sarılabilir. cak uzunlukta olmalıdır. kat sarılmalıdır.
Özellikle boyun kısmında meydana gelen yaralanmalarda, atel uygulamasının mutlaka bir uzman kontrolünde yapılması gerekir. Uygulamadan önce ve uygulama esnasında omuriliğin zedelenmemesi için boyun hareket ettirilmemelidir. Ayrıca boyun kısmında kanamalı yaralanma varsa öncelikle buna müdahale edilmesi gerekir.
Özellikle ortopedi üzerinden kol bölgesinde yaygın kullanılan bir ürün olarak öne çıkıyor. Kolun sabit tutulması ile beraber, uzuvlarda yaşanan yaralanmanın kısa bir zaman içerisinde iyileşmesine olanak verir.
3B baskı teknolojisi ile üretilmesi sayesinde hastaya özel olarak tasarlanıp üretilen atelin delikli yapısı sayesinde, gel eneksel alçı uygulamalarının yarattığı kaşıntı ve koku gibi iki önemli sıkıntı ortadan kalkıyor, duş alıp denize girmek mümkün oluyor.
Açık kırık yarasına ya pılacak en iyi ilk yardım, yaranın mümkün olduğu kadar temiz bir pan suman ile kapatılması ve sıkıca sarılmasıdır. Böylece yaranın daha fazla kirlenmesi önlenir ve kanaması durdurulur. Bundan sonra kırık olan ekstremite bir atel yardımı ile tesbit edilmelidir.
Basit kırıklar için, doktorunuz çıkarılabilir bir alçı uygulamayı seçebilir, böylece yaralanma bölgesi çevresinde hafif hareketler meydana gelebilir. Karmaşık kırıklardan veya cerrahi prosedüründen sonra, çıkarılmaması gereken bir alçı takmanız gerekebilir.
Atel tıp alanında yararlanılan bir alettir. Çıkık veya kırık gibi durumlarda ağrıyan bölgelerin daha fazla zedelenmemesi için kullanılır. Uzuvlarınızda meydana gelen herhangi bir kırık, çıkık, çatlak, yaralanma, ağrı veya şişlik gibi durumlarda bu aletten yararlanılır.
El bilekliği günün tamamında kullanılmamalıdır yoksa eklemlerin tutukluğu artabilir. Kullanım amacına bağlı olarak bileklik istirahat veya çalışma zamanı takılır, diğer zamanlar çıkarılır.
5)El Bileği ve Parmak Kırıklarında Tespit:
Hasta/yaralı rahat bir pozisyonda oturtulur. El bileği kırıklarında hasta/yaralının avuç içine rulo sargı bezi konur. El, dirseğe kadar uzanan atel konularak tespit edilir.
Atel Kullanımı
Ateller genellikle 6-10 hafta takılır. Şiddetli veya uzun süreli semptomları olan hastalarda atel kullanımı daha az fayda göstermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri