Çünkü antifrizler özelliklerine göre değişmekle beraber ortalama olarak 160 derece sıcaklıklarda kaynamaya başlarlar. 160 derece bir #otomobil için gerçekten yüksek bir rakamdır. Kolay kolay motor suyunun 160 dereceye ulaştığı görülmez.
Antifriz Nasıl Kullanılır? Konsantre Antifriz yaklaşık -18 ⁰C'de donar, ancak suyla karıştırıldığında karışım daha düşük sıcaklıklarda donmaya başlar.
Çoğu araba motorunda donma ve kaynama noktalarını yükseltmek amacıyla kullanılan sıvı, antifriz olarak bildiğimiz etilen glikol ve su karışımıdır. Bazen soğutma sıvısının ısısı 121 ila 135 C dereceye kadar yükselebilir. İçinde antifriz olsa dahi bu derece ısı, soğutma sıvısını kaynatır.
Ülkemiz mevsim şartlarını değerlendirecek olursak özellikle sıcaklığın eksileri çok görmediği sahil kesiminde antifriz derecesinin -10 / -20 olması yeterli olacakken sıcaklığın yeryüzü şekilleri ve karasallık gereği çok düştüğü bölgelerde antifriz derecesinin -50'lerde olması kış mevsiminde aracınızla sağlıkla seyahat ...
Organik antifriz, fosfat ve silikat gibi maddeleri içermez. Bundan dolayı kullanım ömürleri de inorganik antifrize göre çok daha uzundur. Fakat bu maddeleri içermediği için korozyon önleme kabiliyeti düşüktür. Motor soğutma sistemine nüfuz ederek uzun süreli koruma sağlar.
İlgili 42 soru bulundu
Antifirizin faydaları ve kullanımı
Soğuk mevsimlerde motordaki soğutma suyunun donma noktasını düşürme özelliğine sahip antifriz bu sayede motorun zarar görmesini engellediği gibi sıcak mevsimlerde kaynama noktasını artırarak motorun hararet yapması ve sizi yarı yolda bırakması tehlikesinin önüne geçer.
Eğer hazır karışım değil ise su ekleyin, saf antifrizin kullanımı tavsiye edilen bir uygulama değil. Derecesi olabildiğince düşük olsun istiyorsanız geleneksel yarım-yarım yerine üçte bir veya dörtte bir oranında da su ekleyebilirsiniz.
Mavi antifriz, klasik üretim teknolojili inhibitör eklenerek üretilmiş ve mavi renkle renklendirilmiş; kırmızı antifriz ise organik üretim teknolojili inhibitör eklenerek üretilmiş ve kırmızı renk ile renklendirilmiştir.
Aracınızı sık kullanmıyorsanız ve antifrize eklediğiniz suyun sertlik seviyesi yüksekse pembe ve kırmızı renkli hibrit/organik antifrizler sizin için daha uygun bir tercih olacaktır. Sağlık açısından değerlendirildiğinde ise mavi renkli antifrizler daha sağlıklı oluşları ile biliniyor.
Çoğu otomobil üreticisi, radyatörünüzde bir 50/50 oranında su ve antifriz karışımı kullanılmasını önermektedir.
Normal su 100 derecede kaynar, antifriz kullandığımız için o 120-130lara kadar kaynamaz. O yüzden bu sıcaklıklara kadar telaş etmenize gerek yok. Kimi motor 80-90da sabit çalışıyor kimi 100-105'te. Ford fiesta sıkışık trafikte 90 105 arası gezer 105 de fan açar.
Yaptığımız deneyler sonucu etil alkol sıcaklığının çabuk artığı ve sıcaklığının çabuk düştüğü gözlendi ve amacımıza uygun olmadığı sonucuna varıldı. Antifirizin ise ilk sıcaklığının hızlı arttığı,daha sonra sıcaklığının yavaş arttığı, soğurken de yavaş soğuduğu gözlendi.
Genel olarak “Dizel araçlara hangi renk antifriz kullanılır?” sorusu için kırmızı olduğunu söylemeliyiz. Özellikle daha düşük donma noktasına sahip olduğu için eksi dereceye düşen bölgelerde kullanılabilir. Organik olarak üretilen antifrizlerin kırmızı renkte olduğu bilinmektedir.
Araçlarda sadece su kullanılırsa araçlardaki sıvı 0 santigrat derecede donarken, 100 santigrat derecede ise kaynamaktadır. Eğer su ve antifriz yüzde elli oranında karıştırılırsa araç motoru -37 santigrat derecede donar, 107 santigrat dereceye ulaşıncaya kadar kaynar.
Konsantre bir üründür. 3 Litre su ilave ederek 6 Litrelik -40C antifriz elde edersiniz. Diğer karışım oranları için ürünün arkasındaki tablodan yararlanabilirsiniz. Motorların radyatörlerinde kullanılmak üzere, pas, korozyon, aşınma ve köpük önleyici katıklar içeren etilen glikol esaslı üründür.
Kırmızı Antifriz
OAT yani organik bazlı asit ile üretilen antifrizler kırmızı renkte olur. Toyota, Nissan, Honda, Hyundai, Kia gibi Uzakdoğu araç markalarında ve Mercedes-Benz, Audi, VW, Ford gibi Avrupa menşeili araçlarda bu ürünü kullanırlar.
Kırmızı antifriz, araçların motorlarında bulunan su moleküllerinin donmasını engelliyor. Aynı zamanda aşırı sıcaklarda motorun aşırı ısınarak yanmasına engel oluyor. Kırmızı antifriz nedir sorusu araç motorlarında ısı dengesini sağlayan bir tür kimyasal olarak cevaplanabiliyor.
Antifriz MAVİ STANDART -38 organik desteklidir.
Genellikle etanol, etilen ve metanol kullanılmaktadır. Birçok sürücü motor suyunu boşaltıp yerine tamamen antifriz koymaktadır. Bu durum donma noktasını aşırı bir şekilde aşağı noktalara çekse de antifriz ambalajlarında su ile karıştırılarak kullanılması tavsiye edilmektedir.
Radyatör kaç litre su alır sorusunun tüm araçlar için ortak yanıtı %50 su, %50 antifiriz şeklindedir. Böylece sıklıkla merak edilen sorulardan olan “Arabaya tamamen antifiriz konulur mu?” konusunda da cevap aynıdır. Antifiriz değişim zamanı geldiğinde yarı yarıya su ve antifiriz koymak gerekir.
Donmayı önlemek daha doğrusu geciktirmek iki taraflı çalışır, su da antifirizin donma derecesini düşürür. Sonuç olarak arabanın soğutma suyuna önerilenden fazla antifiriz konmasının hiçbir faydası yoktur aksine zararı vardır.
Antifrizli cam suyu: Soğuk iklimde yaşıyorsanız ön camda görülen donmaları en aza indirmek için antifrizli cam suyu kullanmalısınız. -30 dereceye kadar güvenle kullanabileceğiniz bu tip ürünlerle kış aylarında silecek ve su püskürtme kanallarındaki donmaların da önüne geçebilirsiniz.
Motor soğutma sıvısı içerisinde yaz aylarında belirli miktarlarda antifriz koymak motor soğutma sistemi açısından faydalı olacaktır. Ayrıca antifriz, suyun kaynama süresini de geciktirdiğinden, motorun hararet yapma ihtimali azalacaktır.
Kalitesiz antifrizler su borularına, aracın radyatörü ve devridaimine zarar veriyor ve su kaçaklarına neden oluyor. Zamanla çamurlaşıyor ve motorun içerisini tıkayabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri