KÖY TAVUĞU 1 ADET (2.5-3 KG) - 257.43 TL + KDV.
Köy tavuğumu kilosu 1400 gr ile 1600 gr arasındadır.ortalama olarak 1500 gr diyebiliriz.
Organik tavukların kesildiğinde 1.5 kilogram civarında geldiğini ifade eden Doğan, “Çıkma tavuğun ağırlığı 2.5-3 kilogram olur.
Serbest Gezen Köy Tavuğu Bütün ≈ 1,50 Kg.
İlgili 37 soru bulundu
Ülkemiz şartlarında bir tavuğun günlük yem tüketimi 120 -130 gr arasındadır. Bu miktar tavuğun cinsine, yemlik siste- mine, yem kalitesine, kümesin sıcaklığına bağlı olarak farklı- lıklar gösterir.
Cinslerin çoğunluğu yaklaşık 16-20 hafta aralığında salmaya başlayacaktır. Eğer çok yakında başlamazlarsa, umutsuzluğa kapılmayın! Daha sonra salmaya başlarlar bu durum kötü değildir sağlam genler ve uzun süreli yaşayan çoğu tavuğun yumurta salma süresi uzundur.
Etlik piliçler 5-6 haftalık olunca, kesimhanelerde kesilip, temizlenip, ambalajlanarak pazarlanırlar.
Organik etlik piliç yetiştiriciliğinde hızlı gelişen civcivler 81.gün, yavaş gelişen genotiplerin kullanılması durumunda asgari kesim yaşı 72 gündür.
Hiç bir tavuk ırkı her gün yumurtlamaz. Günümüzde en verimli tavuk ırklarının bile yıllık yumurta verimleri iyi bakıldığında (özellikle kafes sistemlerde) 240-320 yumurtadır.
Tesis içersinde her 200 tavuk için 1 dönüm alan belirlemeniz gerekmektedir.
Kendi döngü ve hormonal durumlarına göre değişiklik gösterse de, bir tavuk için her gün yumurtladığı söylenebilir. Cinsine göre değişkenlik gösteren sayılara rağmen, bir tavuk yıl boyunca ortalama 300 adet yumurta verebilir. Bu da günde 0,8 yumurta sayısına denk düşer.
Bir tavuk ya köy tavuğudur ya da organik tavuktur. “Organik köy tavuğu” diye bir şey yoktur. Doğal kelimesi organik üretim yapmayan üreticilerin arkasını sığındığı, içi boş bir kavram. Organik tavuklar GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizma) içermeyen tamamen organik ve az miktarda doğal yemlerle besleniyor.
Doğal Köy Tavuğu (1.3 KG - 1.5 KG)
Sağlıklı şartlar altında elde edilip tüketiciye sunulan tavuk eti B grubu vitaminleriyle birlikte bol miktarda protein, kalsiyum, fosfor, demir, sodyum ve çinko içerir. Yapısındaki bulundurduğu kalsiyum ve fosfor sebebiyle, kemik sağlığı için çok önemlidir.
Tavukların beslenmesinde genellikle otlardan yararlanılmasının dışında yağ yapmayan bir besin olan buğdaydan da yararlanılır. Bunların yanında mısır ve arpa gibi besinlerden de faydalanılabilir. Yumurta tavukları için verilecek olan gıdaya ek yeşillik vermek alınacak yumurtadaki verimin artmasına sebep olur.
Örneğin, köy tavuklarının kendi dışkıları ve diğer hayvan kalıntılarından bulaşıcı hastalıklar taşıması ihtimali, kafes sisteminde yetiştirilenlere göre daha fazladır. Özellikle Salmonella gibi insanlara bulaşabilen rahatsızlıklar, köy tavuğu ve yumurtasıyla ilgili riskleri artırmaktadır.
Marmara ve İç Anadolu Bölgesi de kümes ve küçükbaş hayvancılığının en geliştiği bölgeler arasındadır. Marmara Bölgesinde nüfusun yoğun olması tavuk eti ve yumurta üretiminin artmasını sağlamıştır. En çok tavuk ve hindinin bulunduğu şehirler ise Tekirdağ ve Kırklareli'dir.
Taze alınmış bir tavuk buzdolabında uygun şartlarda muhafaza edildiği takdirde en fazla 3 gün bekletilmelidir. Çiğ tavuğu buzdolabında saklarken, buzdolabı sıcaklığının maksimum +4 derece olması gerekir.
Kas lifleri ve demetleri etlik piliçlerde daha ince ve yumuşakken, köy tavuğu olarak adlandırılan yumurta ırkı tavuklarda ise daha kalın ve serttir. Bu durum etin rengine de yansır, köy tavuğunun rengi biraz daha koyudur. Bu nedenle bu tavuklar zor pişer ve etleri de serttir.
Hayır, yıkamamalısınız. Piliç etinin yıkanmadan pişirilmesi gerekir çünkü çiğ piliç etinde belli sayıda bakteri bulunabilir ve yıkarken bu bakterilerin etraftaki kap kacak, evye, bıçak gibi malzemeler ile etraftaki pişirmeden tüketilen diğer gıdalara bulaşma riski vardır.
Bu nedenle yüksek verim alabilmek ve para kazanabilmek için herşeyin doğru yapılması gerekmektedir. Ancak genel anlamda "kar'lı bir iş" olduğunu söyleyebiliriz. 2021 yılı itibariyle yaklaşık olarak 1000 tavukluk bir tesis masrafları çıktıktan sonra 6000-7500 TL arasında kar bırakabilir.
Tavuklardan daha fazla yumurta elde etmenin en iyi yolu tavukların iyi beslenmesi ve bakılmasıdır. İyi beslenmeyen tavuklardaki yumurta sayısı düşüktür. Tavuklar iyi yumurta vermeleri için karışık yem ile besletilmelidir. Verilebilecek yemler ise mısır, buğday ve arpadır.
Her altı tavuk için 1 metrekarelik bir alan oluşturulması gerekir. Bunu 1000 tavuk için hesaplarsanız 16 metrekare 500 tavuk için 83 metrekare, 1000 tavuk için ise 166 metre kare şeklinde düşünebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri