Kendi içinde türlere ayrılan organizasyonlar; bir kurumun piyasaya sürülecek yeni bir markasının tanıtımı için yapılabildiği gibi, şubeler arası gerçekleştirdiği bir toplantı, yeni bir mağazanın lansmanı, uluslararası bir kurultay, kurum içinde yapılacak bir kokteyl, davet, toplantı şeklinde de olabilir.
Kurumsal organizasyon; “kurum içinde organizasyon” ve “kurum dışında organizasyon” olmak üzere iki şekilde yapılır.
Bir yada birkaç kişinin bir araya gelerek bir şey üretmesi organize etmesi. Örneğin doğum günü organizasyonu yada fuar organizasyonu. Düğün Organizasyonu Nedir? Evlenmeye karar veren çiftlerin düğünlerini derlemek için hazırlık yapması.
İlgili 15 soru bulundu
Organizasyon kelimesi kurum, kuruluş, teşkilat kelimeleriyle de anılmaktadır. Fakat halk dilinde en çok organizasyon sözcüğü geçmektedir. Ortak bir amaç çerçevesinde meydana gelmiş olan, ortak bir çalışma düzenine sahip olan, kendi verimini yönetebilen toplumsal düzene organizasyon denir.
Kurumsal Organizasyon Nedir? Kurumsal organizasyon, şirketlerin çalışanları, iş ortakları, müşteriler ve potansiyel müşterilerle bir araya geldiği etkinliklerdir. Örneğin, toplantılar, davetler, açılışlar, kurum içi sosyal etkinlikler sıkça yapılan kurumsal organizasyonlardandır.
Çeşitli ilkeler bu aşamada devreye girer. Bunlar amaç birliği, yeterlilik, iş bölümü ve uzmanlaşma, hiyerarşi, komuta birliği, sorumluluk, yetki ve sorumluluğun denkliği, denge ilkesi, süreklilik, liderliğin kolaylaştırılması ve görevlerin tanımıdır.
Allen ve Meyer'ın Üç Boyutlu Örgütsel Bağlılık Modeli
Modelde “duygusal”, “devamlılık” ve “normatif” bağlılık olarak adlandırılan üç unsur bulunmaktadır.
FORMEL (BİÇİMSEL) ORGANİZASYON YAPISI; ÖNCEDEN BİLİNÇLİ OLARAK VE BELİRLİ BİR AMAÇ DOĞRULTUSUNDA OLUŞTURULAN İLİŞKİLER TOPLULUĞUDUR. İNFORMEL (BİÇİMSEL OLMAYAN) ORGANİZASYON YAPISI; KENDİLİĞİNDEN, DOĞAL OLARAK, BİLİNÇLİ BİR TASARIM OLMADAN ORTAYA ÇIKAN İLİŞKİLERİN İFADE ETTİĞİ YAPIDIR.
Organizasyon süreci beş aşamadan oluşur: ➢ Planların ve amaçların incelenmesi, ➢ Yapılacak faaliyetlerin belirlenmesi ve gruplandırılması, ➢ İşleri yapacak personelin niteliklerinin belirlenmesi ve görevlendirilmesi, ➢ Yetki ve sorumlulukların belirlenmesi, ➢ Yer ve araç ile yöntemlerin belirlenmesi.
Organizasyon; yapılacak işi belirlemek, gruplamak, sorumluların yetkilerini tanımlamak ve beraberinde hedeflere ulaşmada insanların birlikte en etkili şekilde çalışmasını sağlamak için ilişkiler kurma sürecidir. Kısaca organizasyon, otorite ilişkisinin kurulmasıdır.
Organizasyonel Yapılanma Nedir? Organizasyon yapısı, bir kurumun değerlerine bağlı kalarak hedeflerine ulaşmak için iç ve dış süreçlerini ve operasyonlarını nasıl yönettiğini özetler. Her bir şirketin çalışma kuraları ve çalışanlarına verdiği görev ve sorumluluklar vardır.
Organizasyonlar üç tür amacı gerçekleştirir;
Hedefe en az masraf ve fedakârlıkla ulaşılması için gerekli olan düzenin yaratılması, Organizasyon üyelerinin birleşmesi, Tam bir uyum halinde işbirliği yapması'dır.
Organizasyon şemaları farklı birimlerde çalışan personellerin birim bazında sınıflandırılmasını sağlamaktadır. Bunun yanında hangi müdürün hangi personellerden sorumlu olduğunu da göstermektedir. Üstelik kişilerin görev, yetki ve sorumluluklarını belirlerken bağlantılarını kurmak daha da kolaylaşmaktadır.
Örgütsel Öğrenmenin İki Farklı Boyutu
Bunlar; Argyris ve Schön'ün tek-etaplı, çift-etaplı, Senge'nin uyumlaştırıcı, yaratıcı ve Lyles'in düşük-düzeyli, yüksek- düzeyli diye isimlendirdikleri öğrenme boyutlarıdır.
Örgütlerin yapısı; karmaşıklık, biçimsellik ve merkezileşme olmak üzere üç temel ögeden oluşmaktadır (Robbins, 1994). Karmaşıklık, bir örgütün yatay, dikey ve coğrafi farklılaşma derecesiyle ilgilidir. Bir örgüt bu üç boyutta ne kadar farklılaşmış ise, o kadar karmaşık demektir.
Normatif bağlılık, çalışanın örgüte bağlılık göstermeyi bir görev olarak algılaması ve örgüte bağlılığın doğru olduğunu düşünmesi sonucunda geliştiğinden diğer iki tür bağlılıktan farklı bir boyutu temsil etmektedir. Normatif bağlılık, çalışanların örgütte kalma ile ilgili yükümlülük duygularını yansıtmaktadır.
Organizasyon yapısı, bir işletmenin üst yönetim kadrosundan başlayarak, çalışanlar arasındaki hiyerarşik yapıyı ve rolleri gösteren şematik anlatımdır. Organizasyonlar dikey ve yatay şekillerde olabilir ve bu yapılar işletmelerin yönetim ve organizasyon prensiplerine bağlı olarak değişkenlik gösterir.
Geleneksel olarak başta bir başkan veya yönetici bulunur ve ona bağlı olarak departmanların yürütülmesini sağlayan bir yönetim zinciri bulunmaktadır. Bu yönetim zincirinde yukarıdan aşağıya indiğimizde sorumluluklar ve yetki sözü de aynı doğrultuda azalmaktadır.
Kuruluş, kurum, organizasyon veya teşkilat; ortak bir amaç çerçevesinde kurulmuş, ortak bir çalışma düzenine sahip, kendi verimini yönetebilen toplumsal bir düzendir. Organizasyonlar sosyoloji, iktisat, işletme, siyaset bilimi ve psikoloji gibi birçok sosyal bilim dalının araştırma konusudur.
Tüm insan ilişkilerini içeren bir sosyal sistem olarak düşünülebilir. Şirketin amaçlarına göre çalışanlar arasındaki iş bölümünü ve görevlerin koordinasyonu, kaynakların temini ve bunların bütünleşik kullanımı organizasyon kapsamına girmektedir.
Planlama; organizasyonun gelecekteki başarısı için gayelerin belirlenmesi ve bu gayelere ulaşmak için gerekli işlerin ve kaynakların kullanımının kararlaştırılmasını içeren bir plan hazırlama faaliyetidir. Plan; neyin ne zaman, niçin, kim tarafından ve nasıl yapılacağını gösteren bir taslaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri