Örgü peyniri, salamurada bekletilen bir peynir çeşidi olduğu için tuzlu bir peynirdir. Özellikle tuzlu ve sert peynir sevenlerin söğüş halinde tüketeceği bir peynir çeşididir. Örgü peynirini az tuzlu tüketmeyi tercih ederseniz ılık suda bir süre bekleterek tuz oranını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.
Örgü peynirini belirli oranlarda tüketerek ilerleyen yaşlarda kemik erimesi gibi hastalıklara yakalanma riskini aza indirebilirsiniz. Örgü peyniri, bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı vücudunuzu daha dirençli hale getirir. Mide rahatsızlıklarının tedavisinde önemli bir yere sahiptir.
Çeçil peyniri az tuzlu ve lif lif ayrılabilen lezzetli bir peynir çeşididir.
Yağlı ve salamura bir peynir olduğu için tuzludur. Diğer süt ürünleri gibi besin değeri yüksek olan Örgü peynirinin bir dilimi (30g) 86 kcal değerdedir.
Yuvarlak, delikli ve az tuzlu bir peynirdir. Daha çok kaşar lezzetinde olan bu peynirin kendine özgü bir aroması bulunur. Otlu sepetle yapılan çeşitleri de vardır.
İlgili 29 soru bulundu
Oldukça farklı tatlarda üretilebilen tuzsuz peynir çeşitleri veya tuzsuz peynir isimleri denildiğinde akla öncelikle lor peyniri, çeçil (tel) peyniri, Edremit sepet peyniri, örgü peyniri, isli peynir gibi peynirler gelir. Bunun yanında tuzsuz dil, kaşar peyniri ve tuzsuz Ezine peyniri bu sıralama içerisinde yer alır.
Peynirde Tuz Acısı, Peynirde Kabuk, Peynirde İçten Erime, Peynirde Dıştan Erime vb. bu durumlar tuzdan gerçekleşebildiği gibi sütten ya da Peynir işletmesindeki kullanım suyundan kaynaklı olabilir. Peynirde Tuz Acısı genellikle tuzdan ya da sudan gelen yüksek magnezyum değerlerinden kaynaklı olabilir.
Su en iyi çözücüdür. Bu sebeple tuz oranı çok fazla olan peynir, yeterli genişlikte bir kaba su koyularak bu suyun içerisinde bekletilebilir. Ancak bu işlemin günlük olarak yapılması gerekir. Özellikle kahvaltıda az tuzlu peynir tüketebilmek için, tüketilecek miktardaki peynirin geceden suda bekletilmesi gerekir.
Örgü peynir orijinal hali ile sert bir peynir çeşidi olsa da ısısal işlem gördüğünde yumuşar ve erir. Kaşar gibi olmasa da belli bir erime kıvamına ulaşır.
Birçok farklı markaya ait yağsız peynir türü vardır. Ürün çeşitleri yörelere göre de değişiklik gösterip, çeşitlere zenginlik katabilir. Yağsız peynir türleri arasında; mozzarella, mavi küflü, süzme, beyaz peynir, parmesan, ricotta, çedar, isviçre, keçi, lor, çeçil, burgu, sepet peynirler bulunur.
Kıvam olarak krem peynire yakın olan süzme peynir, tuzlu ve hafif ekşi bir aromaya sahiptir.
FSSC 22000 ve Helal Belgeli tesisimizde Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliğine uygun olarak üretilmiştir. İçindekiler: Pastörize inek sütü, peynir mayası, tuz (NaCl), peynir kültürü. Alerjen bilgisi: Laktoz içerir.
Her peynirde olduğu gibi kaşar peyniri de buzdolabında muhafaza edilmelidir. +4 derece soğuklukta besin değerini kolayca korur. Kaşar peyniri tuzlu olduğu için hava temasından çok çabuk etkilenmez ve dayanıklılığını korur.
1Mozzarella Peyniri
Sodyum değeri düşük olduğu için diğer peynirlere göre daha az tuzludur. Mozzarella peyniri bağırsak sağlığını iyileştirebilen ve vücudu iltihaplanmalara karşı koruyan probiyotikler içerir. Bu sayede bağışıklığın güçlenmesine de yardımcı olur.
Pastörize inek sütünden üretilmektedir.
Yöresel peynir ailesinde en tanıdık peynirlerden biri Örgü Peyniri %100 inek sütünden üretilmektedir. Biraz daha fazla tuz içeren ancak ılık suda bekletilerek tuzu yumuşatılıp tüketilebilecek peynirlerden biridir.
Örgü peynirinin besin değeri oldukça yüksektir. Diyarbakır Örgü Peyniri Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır. Örgü peynirinin rengi beyazdır ve tadı aromatik bir yapıya sahiptir. Örgü peynirinin üretimi oldukça emek gerektiren peynir çeşididir.
Yüksek proteinli olan bu ürünlerde su oranı arttıkça, hızlı bozulma ihtimali daha da artıyor. “Bu nedenle süt ürünlerinin buzluk veya dondurucuda muhafaza edilmemesini tavsiye ediyoruz” diyor Orhan Kaplan.
Burgu ve örgü peynirinizi de aynı beyaz peyniri muhafaza etmek için kullandığınız Koroplast buzdolabı poşeti, Koroplast kilitli poşet, Koroplast streç film ile ambalajlayarak muhafaza edebilirsiniz.
Peynirleri önce galeta ununa, sonra yumurtaya daha sonra bir çatal yardımı ile tekrar galeta ununa bulayın. Kızgın yağda kızartın.
Antep peyniri, koyun ve keçi sütünden yapılan bir peynir türüdür. Tuzsuz olarak üretilmektedir. Antep mutfağında tuzsuz peynir özellikle tatlı ve yemeklerde kullanılır. Gaziantep'te kahvaltılarda bu peynirin tuzla salamura edilmiş hali tercih edilir.
Bazı tür peynirlerin içindeki tuz miktarı deniz suyundan fazla olabilir. Günümüzde peynir ve zeytinde daha az tuzlu seçenekler vardır, az tuzlu seçeneklerin içinde bile gereğinden fazla tuz olabilir. Suda bekleterek peynirin içindeki tuz daha da azaltılabilir.
Beyaz peynir yapımında mayalama süresi 90 ile 120 dakika arasında değişir. Mayalama süresi kısa tutulursa peynir sert, uzun tutulursa yumuşak olur. Kullanılacak maya daha önceden kaynatılmış soğutulmuş su ile sulandırılmalıdır.
Peynir üretiminde türüne göre değişmek üzere kuru madde oranının yüzde 3 ile 7,5'i arasında tuz kullanılabilecek.
Taze olarak tüketilen beyaz peynir ürününün az yağlı, tam yağlı ve light olmak üzere farklı çeşitleri bulunmaktadır. Beyaz peynir, tat bakımından da tuzlu, az tuzlu gibi çeşitleri de bulunmaktadır.
Çeçil veya civil peynir, Erzurum, Kars, Ardahan ve Iğdır genelinde üretilen yağı alınmış sütten yapılan ve iplik şeklinde olmasından dolayı tel peynir de denilen yumuşak, tuzlu bir peynir çeşididir. Bazı yörelerde "Çeçil, Sacak, Tel, Dil ve Örgü" Peynir olarak da anılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri