Örgütsel ahlak, bir örgütün değerler sisteminin oluşturulması, örgüt içi davranış normlarının tanımlanması, örgüt içi ve örgüt dışı tüm ilişki, iş ve işlemlerin iş ahlakına uygun yürütülmesini sağlayacak düzenlemelerin yapılması ve bunların örgütün tamamında uygulanması olarak tanımlanabilir.
Örgüt kültürü, o örgütün çevrede tanınmasını, değerini, toplumsal standartlarını, çevredeki diğer örgüt ve bireylerle ilişki biçimlerini ve düzeylerini yansıtmaktadır. Kısaca, örgüt kültürü bir örgütü diğerlerinden ayıran ve seçenekleri yönlendiren temel değerler sistemidir (Terzi, 2000:24).
Örgüt nedir? Yönetim literatüründe, örgüt ya da organizasyonu açıklamaya yönelik bir çok tanım bulmak mümkündür. Bu çeşitliliğin nedeni olarak toplumsal yaşamda farklı faaliyet alanları ve işlemleri olan örgütlerin (okullar, hastaneler, aileler, ticarethaneler, vakıflar vb.) varlığı gösterilebilir.
Örgütsel Etik, yasal bir çerçevede işgörenlerde aynı tür davranışların yerleştirilmesini sağlayan, örgütün topluma karşı yerine getirmeyi üstlendiği hizmetleri gerçekleştiren, bazı toplumsal sorumluluklarını da üstlenmesini ve yanlış yollara sapmamasını sağlayan ilkeler dizisidir.
Modern toplumdaki örgütleri anlamak ve açıklamak için görece bütüncül ve sistematik biçimde geliştirilmiş düşünce sistemleridir. Bu düşünce sistemleri, sosyoloji, iktisat, siyaset bilimi, psikoloji, biyoloji gibi farklı disiplinlerden beslenerek genellikle işletme disiplini içinde geliştirilmiştir.
İlgili 24 soru bulundu
Örgüt Kelimesinin Güncel Sözlük Anlamı Ne Demektir? Cevap: 1. Aynı alanda bulunan spor kulüplerin birlikte hareket etmek için oluşturdukları grup faaliyeti ya da programlama. 2. Ortak bir amacı veya işi gerçekleştirmek için bir araya gelmiş kurumların veya kişilerin oluşturduğu birlik.
Genel olarak örgüt denildiğinde, iki veya daha fazla insanın, bir amacı gerçekleştirmek için, davranışlarını biçimsel kurallara göre düzenlediği yapı anlaşılmaktadır. İnsanları bir araya getirecek ve birbirleriyle etkileşim içinde bulunmalarını sağlayacak temel unsur ortak amaçlardır.
örgütsel ortamda çalışanların duygu, düşünce, tutum ve davranışlarının bilimsel ve sistematik olarak incelenmesidir. Örgütsel davranış, örgütsel yapı (sistem) içinde insan davranışını anlama, açıklama, tahminde bulunma ve kontrol etme etkinliklerinin tümüdür.
Örgütsel davranış, insan davranışlarını içinde yaşadığı çalışma ortamında inceler, ayrıca bireyin örgütten ne şekilde etkilenerek davranış değişikliği gösterdiğini inceler.
Bahsi geçen üç teori vardır: firmanın teorisi, işlem maliyeti ekonomisi ve ajans teorisi.
Örgüt, ortak bir amacı veya işi gerçekleştirmek için bir araya gelmiş kurumların veya kişilerin oluşturduğu birlik, teşekkül, teşkilat.
Dört boyuttaki her bir ifade dört örgüt kültürü tipi (klan, hiyerarşi, adhokrasi ve pazar) ile ilgilidir.
Bunlar; Amaç birliği, İş bölümü ve uzmanlaşma, Bölümlere ayırma, Kontrol(denetim) alanı, Hiyerarşik yapı, Emir-komuta birliği (tekliği), Sorumluluk, Yetki devri (delegasyon), Yetki ve sorumluluk denkliği, Yetki düzeyi, Ayrıklık (istisna), Görevlerin tanımlanması ilkeleridir.
Örgüt kültürünün temel unsurları değerler, normlar ve varsayımlardır. Diğer yandan, örgüt kültürünün görülebilen ifade biçimleri arasında; seremoniler ve törenler, adetler (ritueller), hikâyeler, mitler, semboller, dil ve kahramanlar belirtilebilir.
Hofstede (1980) örgüt kültürünü “Bir grubun üyelerini diğerinden ayıran zihnin kolektif olarak programlanmasıdır” şeklinde ifade etmiştir. eylemlere başlar. (4) Kurucuların belirlediği ilkelere göre örgüte alınan diğer çalışanlar işlevlerini yapmaya ve örgütün tarihini geliştirmeye başlar şeklinde belirtmiştir.
Örgüt kültürü kavramı 1980'lerin başlarında Deal ve Kennedy ile Peters ve Waterman'in çalışmalarını takiben, yönetim literatüründe popüler hale gelmiştir.
Örgütsel davranış, bir örgüt içinde çalışan insanların davranışlarını anlamaya, geleceğe dönük tahminler yapmaya ve insanların davranışlarını kontrol etmeye ilişkin bir disiplindir.
ÖRGÜTSEL DAVRANIŞIN DÖRT TEMEL KARAKTERİSTİĞİ 1.Bilimsel yöntemi kullanarak araştırmalar yapar, 2.Birey, grup ve örgütler üzerinde odaklanır, 3.Doğası gereği disiplinler arası bir yapıdadır 4.Örgütün etkin bir biçimde çalışması ve bireyin başarısı üzerinde durur.
Örgütsel davranış, insanların bir kuruluş içerisinde ne yaptıklarını ve davranışlarının kuruluşun performansını nasıl etkilediğini açıklamaya çalışan bir alandır. Örgütün verimliliğini geliştirmek üzere bireylerin, grupların ve yapıların örgüt içerisindeki davranışlara etkisini araştıran bir alandır.
Güç, başkalarının davranışlarını etkileyebilme yeteneğidir (Şimşek, 2009). Başka bir deyişle, bir bireyin başkalarını kendi istediği yönde davranışa sevk edebilme yeteneğidir. Dolayısıyla güç, ilişkisel bir kavramdır. Yani güç kavramı daima bireyler arasındaki ilişkileri ifade eder.
Örgütsel davranış, akademik bir disiplin olarak, özellikle 1945'ten sonra, II.Dünya Savaşı sonrası yerleşmeye başladı. İnsan İlişkilerinin benimsediği geleneksel ve modası geçmiş uygulamalar nedeniyle, Örgütsel Davranış bir disiplin olarak önem kazanmaya başladı.
Bunlar;• Psikoloji •Sosyoloji ve • Antropolojidir. Ancak, bu üç disiplinin dışında politik bilimler, ekonomi, yönetim ve sosyal psikolojinin de çok önemli yararları vardır.
ÖRGÜTLEME. İki veya daha fazla kişinin bir araya gelerek ortak bir amaca ulaşabilmek için çabalarını birleştirdikleri, iş bölümü koordinasyonunun sağlandığı düzene denir.
Örgüt sosyolojisinin başlıca ilgi konuları arasında örgüt kuram- ları, örgüt çevre etkileşimleri, örgütsel çatışma ile örgütsel iletişim ve örgütlerin yönetimine ilişkin diğer konular sayılabilir. Halkla ilişki- ler de örgüt-çevre iletişimi ve etkileşimine ilişkin sorunlar ve sorun çözümleriyle ilgilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri