E920 koduyla bilinen L-Sistein maddesi, insan saçı, kanatlı hayvanların tüyünden ve domuz kılından elde edilmektedir. Başta ekmek olmak üzere hamurlarda kullanılan ve hamurun daha rahat işlenmesini sağlayan bu madde, birçok hastalığa da sebep olabiliyor.
Avrupa Birliği Ülkeleri, Amerika, Kanada ve tabii Türkiye'de fırınlar, maalesef insan saçından üretilen L-cyctein katılmış un kullanmaktadır. Hâlbuki Endonezya'da sentetik malzemeden üretim yapılmakta. Müslümanlar için insan saçından yapılan katkı maddesi kesin olarak haramdır ve uzak durulması gereken bir şeydir…
Ekmek yapımında kullanılan temel bileşenler esas olarak un, su, tuz ve mayadır. Temel bileşenlerin yanında üretilecek olan ekmek çeşidinin özelliğine bağlı olarak bazı yardımcı bileşenler de belirli oranlarda ekmek üretiminde kullanılır.
L-sistein bu madde ekmek ve kurabiye hamuru ürünlerinde kullanılmaktadır. Neyden yapılmıştır? Ördek tüyü ve insan saçından elde ediliyor. Potasyum bromatın eklenmesine benzer bir nedenle ekmeğe eklenen bir amino asittir ve büyük ölçekli fabrika üretimini hızlandırmaya yardımcı olur.
Vücudumuzun normal fizyolojik koşullar altında sistein sentezini edebileceği belirtilmiştir. L-Sisteinli besin kaynaklarına bakalım kümes hayvanları, buğday, brokoli, yumurta, kuşkonmaz, yanı sıra sarımsak, soğan, keçiboynuzu ve kırmızıbiber gibi birçok yüksek proteinli gıdalar bulunmaktadır.
İlgili 18 soru bulundu
Un ve ekmekte kullanılan, domuz ve insan saçından elde edilen bir katkı maddesi olan L-Sistein. Bu madde Çin'de üretilmekte ve diğer ülkelere ihraç edilmektedir. E920 koduyla bilinen L-Sistein maddesi, insan saçı, kanatlı hayvanların tüyünden ve domuz kılından elde edilmektedir.
Hazır baklava yufkalarında sistein tehlikesi çok yüksektir. Ucuz olması sebebiyle genellikle berberlerden toplanan insan saçı ve domuz kılları sistein için en çok kullanılan hammaddedir.
L-sistein Japonya ve Almanya'da insan ve hayvan kökenli olmayan hammaddeden üretilmektedir. Türk Gıda Kodeksi'ne göre L-Sistein bileşeninin ekmeklik unlarda kullanımı yasaklanmıştır.
Örneğin; Ekmek katkı maddesinde bulunan, alfa amilaz enzimi ki; unun içinde doğal olarak vardır. Alfa Amilaz enzimi unda bulunan bir kısım zedelenmiş nişastayı şekere dönüştürür ve hamurun mayalanma süresini kısaltır.
Gıda sanayinde, un üretim tesislerindeki kıl fırçalarda, pastanelerde ve evlerde fırın ürünlerinin üzerilerine yağ, yumurta sürme fırçalarında, traş fırçalarında çoğunlukla domuz kılı kullanılmaktadır. Kozmetikte kullanılan birçok fırçalarda domuz kılı karşımıza çıkmaktadır.
Hamuruna tereyağı, süt ya da yumurta eklenen ekmekler ve hamur işleri maalesef vegan beslenmeye uygun değiller.
M.Ö. 4000'li yıllarda Babilliler'in özel fırınlarda ekmek pişirdiklerine dair bulgulara rastlanmıştır. İlk mayalı ekmek ise, M.Ö. 2600'lü yıllarda Mısırlılar tarafından yapılmıştır.
Ekmek, karbonhidratça zengin bir gıdadır. Esmer ekmekler daha az olmak kaydıyla % 50 oranında karbonhidrat, % 8,5-9.0 protein, % 3-3,5 ya , %2,0 mineral madde, % 37 su içerir (Elgün ve Ertugay, 1995).
Ekmek Tebliği'ne göre ekmeğin üzerinde etiket olmalı ve ekmek poşetle satılmalıdır. Ekmeğe domuz vb. ürünlerden elde edilen katkılarında etiketine yazılması etiket tebliğine göre zorunluluktur. Ancak bütün bunların hiçbiri yapılmamaktadır.
Yemekten saç ya da kıl çıkması kişi evli ise eşiyle arasının bozulacağının, evli değilse sevdikleriyle arasında tatsızlıklar yaşanacağının habercisidir. Üçüncü bir kimseden dolayı sevdikleriyle aranın bozulması ve evdeki huzurun kaçması beklenir.
Atık saç doğaya karıştığında, birkaç yıl içerisinde yağmurla ve toprakla etkileşerek çözünmeye başlar. Çözünme esnasında da içerdiği karbon, nitrojen ve sülfürü tekrar doğaya bırakır.
Beyaz Ekmek içeriğinde 10,98 Karbonhidrat(g), 2,67 Protein(g), 0,54 yağ(g), 2,30 lif(g), 119,50 Sodyum(mg), 31,75 potasyum(mg), 171,00 Kalsiyum(mg), 1,00 A Vitamini(ui), 0,00 C Vitamini(mg), 1,22 ve Demir barındırır. Beyaz Ekmek kalorisi ve besin değerleri…
Prof. Dr. Gültekin, gıdalarda kullanılan katkı maddelerinin bir kısmının hayvani kaynaklardan elde edildiği bilgisini vererek, helal olmayan bir hayvandan elde edilen katkı maddesinin kullanıldığı bir gıdanın, İslam inancına göre tüketilmesinin uygun olmadığını söyledi.
- Doğal ekmeğin içi daha gözenekli ve delikli delikli bir yapısı varken, katkı maddeli ekmek daha az gözenekli ve hamurumsu bir yapısı bulunur. Sağlıklı ve katkı maddesi bulunmayan ekmekler hamur kıvamına gelmez. - Beyaz ekmeğin içi çıkarılıp sıkıldığında hemen hamur kıvamına gelir.
Müşterilerimize ihtiyaç ve beklentilerini karşılayabilen kaliteli, sağlıklı, helal ve güvenilir buğday unları ve buğday kepeği sunarak, müşteri memnuniyetini en üst seviyede tutmak, bu amaç doğrultusunda tüm çalışanları sürekli eğiterek hijyen ve sanitasyon bilincini benimsetmek, mevzuat şartlarına ve kalite yönetim ...
Güneşin zararlı ışınlarından cildi koruduğu için cilt bakım ürünlerinde, akciğer hastalıkları ve gribal enfeksiyonlar için kullanılan ilaçlar ve öksürük şuruplarında balgam söktürücü olarak, ayrıca cilt, saç ve tırnak dokularını destekleyici olarak da bazı ilaç veya kişisel bakım ürünlerinde kullanılabilmektedir.
Helal. Helal belgemiz, ürünlerimizin islami şartlara uygun olarak üretiminin yapıldığının göstergesidir.
Sosyal medyada paylaşılan “firmamızın domuz eti kullanımı” konusundaki içerikler gerçeği yansıtmamaktadır. Ürünlerimiz domuz yağı ve domuzdan elde edilmiş hiçbir ürünü, ham maddeyi içermez.
Domuz ürünlerinin özellikle dönüşüm görmemiş olanını kullanmak caiz değildir. Dönüşüm görmüş olanının kullanılabileceği alanlar bulunabilir. Fırçalarda maalesef bu ürün kullanılmaktadır. Badana, boya amaçlı kullanılanda bir caizlik yönü bulunsa da tıraş fırçası olarak kullanılması doğru değildir.
Ancak normal hâllerde, ihtiyaç olursa kılından, kemiğinden ve boynuzundan, tabaklandığı zaman da derisinden faydalanmak caiz ve mümkündür. Fakat domuzun eti, yağı ve diğer parçaları hiçbir şekilde temiz olmayıp, yenmesi ve kullanılması caiz değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri