Osmanlı döneminde padişah çocuklarının doğum ve sünnet törenleriyle padişah kızlarının düğün törenlerini anlatan manzum, mensur ya da manzum-mensur karışık yazılan eserler genellikle Surnâme adını taşır. Suriyye adıyla kaside şeklinde yazılan şiirlerle “tarih manzumeleri” de bu tür içinde değerlendirilir.
Manzum veya mensur olarak bu konularda yaz›lan müstakil eserlere “Sûr- nâme” denildi¤i halde, divanlar›n içerisinde bulunan ve yine bu konular› daha edebî bir üslupla anlatan ve nesip k›s›mlar›nda dü¤ün ve flenliklere ait tasvirler bulunan kasidelere de “Sûriyye Kasideleri” ad› verilmektedir.
Dîvan edebiyâtında kışı tasvir etmek üzere yazılan kasîde veya bir kasîdenin girizgâh kısmı.
Surnameler milli bir nazım türü olmakla beraber evlilik, sünnet, doğum gibi olaylarda yapılan şenlik ve ziyafetler konu edilir. İlk bilinen örneği ise 3. Murad'ın oğlu Şehzade Mehmed'in sünnet töreni için Ali Mustafa Efendi ve İntizam'nin yazdığı eserlerdir.
Salavat, İslam peygamberi Muhammed'e ve onun soyundan gelenlere (Ehl-i Beyt) saygı bildirmek için Müslümanlar tarafından okunan dualara denir. En yaygın biçimleri Allahüme salli âla seyyidina Muhammedin ve âla ali seyyidina Muhammed ile Sallallâhu aleyhi ve sellem şeklindedir.
İlgili 25 soru bulundu
Mersiye kısaca, “Ölmüş bir kimse üzerine yazılmış manzume”2 olarak ifade edilir. Divan edebiyatında mersiye “ölen birinin ardından duyulan üzüntüyü dile getirmek, o kişinin iyi taraflarını anlatmak ve ölene karşı şairin ilgisini ifade etmek üzere yazılan lirik”3 şiirlerdir.
Mirâciyye, Peygamber Efendimiz (sav)'in Mirâç Hadisesi'ni konu edinen ve Mevlid-i Şerif gibi müzikal bir altyapı ile okunan bir eserdir. Mirâciyye, Türk Mûsikîsi'nin en büyük eserlerinden birisi olarak kabul edilir. Beste ve güftesi 17. yüzyılın sonları ve 18. yüzyılın başlarında yaşamış olan Nâyi Osman Dede'ye aittir.
İnsanlara öğüt ve nasihat vermek amacıyla konu edilen eserlere pendname denmektedir. Hem manzum, hem de mensur yani düzyazı ve şiir şeklinde olabilmektedir. Farsçadan gelen bu isim pend ve name isimlerinin birleşmesi ile oluşmuştur. Burada Farsça pend kelimesi vaaz, öğüt, nasihat demektir.
Pendnâ- me kelimesi Fars kökenli olup, «öğüt kitabı, nasihat kitabı» anlamlarına gelir. İfade formu olarak mesnevi nazım şeklini kullanan pendnâmeler veya bu isim altında görülmese bile pendnâme niteliğindeki bu eserlerin en önemli vasıfları dînî, tasavvufî ve ahlâkî-didaktik karakter arzetmesidir.
Kasidelerde, son beyitte şairin mahlasının bulunduğu beyit taç beyit olarak isimlendirilmektedir. Eğer beyit, kafiyeli iki mısradan oluşuyorsa şairin adı ya da mahlasının bulunduğu beyit tac tâc beyit olarak isimlendirilir.
(ﺭﺧﺸﻴّﻪ) i. (Fars. raḫş ve nispet eki -і ile raḫşі “atla ilgili”den raḫşiyye) Dîvan edebiyâtında atlar için yazılan kasîde veya mersiyelere verilen isim: Başka şâirler de rahşiye yazmışlarsa da Nef'î'nin kâbına yetişememişlerdir (Mehmet Z. Pakalın).
Divan edebiyatında kış mevsimini konu alan şiir türü. Arap, Fars ve Türk şiirinde en çok kullanılan eski ve uzun bir form. Türk ve İran klasik şiirinde teşbîb kısmında bahar tasviri yapılan kasidelere verilen ad.
DEMÎDE. (ﺩﻣﻴﺪﻩ) sıf. (Fars. demіden “yerden ot bitmek”ten demіde) Yetişmiş, sürmüş, neşvünemâ bulmuş: Çü ikbâlin sabâhıdır demîde / Geliser dâma ol sayd-ı remîde (Şeyhî).
Fethiyye: Nesib bölümünde fethedilen yerlerin anlatıldığı kasidelere denir.
Divan edebiyatının yaygın türlerinden biri olan Hilye, peygamber efendimizin fiziki özelliklerinin anlatıldığı manzum veya mensur eserlerdir. Kelime anlamı olarak süs, zînet, cevher, güzel sıfatlar, güzel yüz anlamlarına gelen hilye Hz. Muhammed'in mubârek vasıflarını anlatan manzum veya mensur eserdir.
Murad'ın oğlu Şehzade Mehmed'in 1582'de yapılan sünnet töreni için Âlî Mustafa Efendinin ve İntizâmî'nin yazdığı eserlerdir.
Hoca Mesud, hatime bölümünde eserin yazılış tarihinin 751; adının ise Kenzü'l Bedâyî (eşsiz güzellikler hazinesi) olduğunu; ancak Süheyl ü Nevbahâr takma adının da kullanılabileceğini söylemektedir.
Gazavâtnâme veya diğer kullanımıyla gazânâme, Türk edebiyatında ordunun akınlarını, savaşlarını, kahramanlıklarını ve zaferlerini, düz yazı ya da şiir biçiminde anlatan edebî tür. İlk gazavâtnâme örnekleri 15. yüzyılda yazılmaya başlanmıştır. Kâşîfi'nin Gazaname-i Rum'u bu türün örnekleri arasındadır.
Düz yazı, nesir anlamındaki inşa masdarından türeyen münşeat kelimesi, münşi adı verilen devlet teşkilatında çalışan nişancı ya da kâtiplerin yazdığı veya şair ve edebiyatçıların kaleme aldığı her çeşit sanatlı düz yazıya ve bu yazıların toplandığı kitaplara verilen ad olarak kullanılmıştır (Uzun, 2002: 18 ).
Nasihatnâme, Arapça “nasihat” ve Farsça “nâme” kelimelerinden türetilmiş olup, Şemseddin Sâmî'ye (1989: 1462) göre “öğüt, pend, mev'ize”; Devellioğlu'na (2003: 8008) göre “insanlara yol göstermek maksadıyla yazılan manzum veya mensur eser” demektir.
Mantıku't-tayr, ünlü Fars şairi Feridüddin-i Attâr'ın aynı adlı eserinin Gülşehrî tarafından yapılmış telifî tercümesidir. Gülşehrî'nin 1317 yılında mesnevi nazım şekliyle kaleme aldığı eserde, sembolik bir anlatımla tasavvufî konular ele alınmıştır.
İslâmî edebiyatta ahlakî öğütleri ihtivâ eden eserlere pendnâme adı verilir. Bu eserlerden manzum olanlar, genellikle mesnevî nazım şekliyle yazılmış- lardır. Kasîde ve musammat şeklinde yazılanları olduğu gibi mensur olarak yazılanları da bulunmaktadır.
Harezm Türkçesine yadigârlarından olan Miracnâme'nin, bizim bilgilerimize göre, yazarı ve yazılış tarihi belli değildir. 1436 ve 1511 tarihli iki nüshadan biri Uygur harfleriyle, diğeri Arap harfleriyle istinsah edilmiştir. Eser, 1882'de Pavet de Courteille tarafından yayımlanmıştır.
İlk müstakil mi'râc-nâme yazarı olan Ahmedî'nin “Tahkîk-i Mi'râc-ı Resûl” başlığını taşıyan 497 beyitlik eseri, aynı zamanda mi'râc- nâme türünün divândan bağımsız olarak gelişmesini örnekleyen önemli bir eserdir (Akdoğan 1989: 263-310).
Miraç (Arapça: معراج; birebir yazımla Mirac), İslam dini anlatımlarında, Muhammed'in göğe yükselip, Allah ve öte âlemleri görüp geriye döndüğü rivayetlerine verilen isimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri