Özgün (orijinal) bir eser olması Sahibinin özelliğini taşıyan yaratıcı fikir ürünü olması Bu eserin, FSEK'te sayılan eser gruplarından birine dâhil olması Eserin belirli bir biçim kazanmış olması
Başka yapıtlardan yararlanılmadan, yazarın kendi deney ve gözlemlerine dayanarak ortaya koyduğu yapıt. Original work.
Eser elementler biyolojik, kimyasal ve moleküler seviyelerde hücre fonksiyonları için çok önemlidir. Bu elementler, vücutta hücresel seviyede gerçekleşen kimyasal olaylarda kritik rollere sahiptir (birçok enzim için kofaktör olarak hareket ederek hayati biyokimyasal reaksiyonlara aracılık eder).
Eser kelimesinin sözlük anlamı, yapıttır.
Eser Kavramı FSEK m. 1/B-a: Eser, sahibinin hususiyetini taşıyan ve ilim ve edebiyat, musiki, güzel sanatlar veya sinema eserleri olarak sayılan her nevi fikir ve sanat mahsullerini ifade eder.
İlgili 15 soru bulundu
Türk Dil Kurumu'na göre orijinal kelimesi ''özgün, fabrikası tarafından yapılan ve taklit olmayan araç gereçler, otantik, alışılagelenden daha değişik, şaşırtıcı nitelikte olan'' gibi anlamlara gelmektedir. Fransızca original kelimesinden Türkçeye geçmiş bir sözcüktür.
5846 sayılı FSEK madde 1/B hükmünde eserin tanımı yapılmıştır. Buna göre eser; sahibinin kişisel özelliklerini taşıyan, ilmi, edebi, musiki alanlarda yahut güzel sanatlar ve sinema alanlarında bulunan her türlü fikri ve sanatsal ürünlere denir.
Eser kavramı, FSEK'da (Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu) sahibinin özelliklerini taşıyan; edebiyat ve ilim, güzel sanatlar, musiki ve sinema eseri olarak sayılan her türlü fikir ve sanat ürününe eser denir şeklinde tanımlanmıştır.
2.1.
Bir bilim veya edebiyat eserin sahibi, onu meydana getirendir. Dil ve yazı ile ifade edilen eserler arasında roman, hikâye, şiir, makale, dergi, kitap, biyografi, hatıra, deneme, senaryo, tiyatro oyunu gibi edebi yön taşıyan eserler sayılabilir.
Fotoğrafın eser niteliğinde olmaması halinde, FSEK.m.84/3 kapsamında fotoğraflar korunmaya devam etmektedir. Dolayısıyla, müvekkile ait site ve broşülerde kullanılan ürün fotoğrafları FSEK bakımından "eser" kabul edilip, bu çerçevede korunmaya tabiidir.
Eser sahibi Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na(FSEK) göre eseri meydana getiren kişi olarak tanımlanmaktadır. Eser, sahibinin hususiyetini taşıyan ve ilim ve edebiyat, musiki, güzel sanatlar veya sinema eseri olarak her nevi fikir ve sanat mahsulleridir.
Bu durumda bu tür ürünler marka hukukunun yanında, telif hukukunun, tasarım hukukunun da korumasından yararlanır. Telif hukuku kapsamına giren bir “Eser”in sahibi onu meydana getirendir. Bu ilke uyarınca, bir logoyu, markayı tasarlayan, yaratan; “Eser”in kendi hususiyetini taşıması şartıyla o “Eser”in sahibidir.
Telif hakkı (İngilizce: copyright), bir kişi ya da kişilerin her türlü fikrî emeği ile meydana getirdiği bilgi, düşünce, sanat eseri ve ürününün kullanılması ve kopyalanması ile ilgili hukuken sağlanan haklardır. Telif hakkının doğması için tescile gerek yoktur.
İnsanın fikri yaratıcılığı sonucu ortaya çıkan hikaye, roman, şiir, piyes gibi edebi eserler, sözlü ya da sözsüz besteler, resim, heykel gibi güzel sanat eserleri ile sinema eserleri fikri hakların konu- sunu oluşturmakta ve bunlara ilişkin haklar eser üzerindeki haklar olarak anılmaktadır.
Orijinal kelimesinin eş anlamlıları "özgün", "eşsiz," ve "hakiki" kelimeleridir.
Orijinal Kelimesinin Doğru yazılışı
TDK'ya göre hiç kimse kelimesinin doğru yazılışı "orijinal"dır.
Türk Dil Kurumu Sözlüğünde kelimenin doğru yazımı 'orijinal' olarak geçmektedir.
Hak sahibinin izni olmaksızın; Bir eseri herhangi bir şekilde işleyen kişiler hakkında 2 yıldan 4 yıla kadar hapis veya 50 Milyar liradan 150 Milyar liraya kadar ağır para cezasına veya zararın ağırlığı dikkate alınarak her ikisine birden hükmolunur. ikisine birden hükmolunur.
Koruma süresi, eser sahibi yaşadığı sürece ve ölümünden itibaren 70 yıldır. Birden fazla eser sahibi söz konusu ise son sağ kalanının ölüm tarihi esas alınır. Eser sahibi tüzel kişiyse, koruma süresi aleniyet tarihinden itibaren 70 yıldır.
Özgün (orijinal) bir eser olması Sahibinin özelliğini taşıyan yaratıcı fikir ürünü olması
Devir ve Lisans
Eser sahibinin altı tane mali hakkı vardır. FSEK madde 21 ila 25 ve 45'te düzenlenen bu haklar işleme hakkı, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, temsil hakkı, umuma iletim hakkı ile pay ve takip hakkıdır.
Daha açık bir anlatımla çeviri eser, bir ilim ve edebiyat eserinin üslup ve akıcılığının mümkün olduğunca, fikirlerinin ise aynen korunarak başka bir dile çevrilmesi, suretiyle yapılan bir işlenmedir. Bir çeviri eser oluşturulabilmesi için esas alınan bir asıl metin olması şarttır.
Genel olarak, eser sahipleri gerçek kişilerdir. Tüzel kişiliğin isteğe bağlı kayıt-tescil başvurusu yapabilmesi için, bünyesinde iş akdi ile bu işi yapmak üzere çalıştırdığı kişilerin işlerini görürken eseri meydana getirmiş olması gerekmektedir.
Elyazması yazarına müellif denir. Kopya edene hattat, müstensih denir. Yazarın el yazısıyla olanına müellif hattı denir, yazarın söyleyerek yazdırdığına müellif diktesi denilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri