Yerini çok sık değiştirirseniz orkide çiçeği küser ve yapraklarını dökmeye başlar. Yapraklarını döktükten sonra yeniden çiçek açmasını sağlamanız oldukça zordur. Bu nedenle orkideyi küstürmemeli ve çok fazla yerini değiştirmelisiniz.
Çiçeği günün aynı saatlerinde sulayın. Özellikle sabah saatlerinde sulamak, daha etkili olabilir. Yaprakların hastalıklara yakalanmasını önlemek için, haftada en az 1 kez nemli bezle yapraklarını temizleyin. Mantar oluşumu başladıysa, yaprakların üzerine bir kez tarçın serpiştirip bekletin.
Orkideye çok su verilirse köklerinde çürüme meydana gelebilir. Bu da bitkinin ölmesine sebep olur.
Orkide fazla güneşi sevmez, çiçekleri hemen bozulur ancak hiç güneş almayan ve loş yerde bulunması da iyi değildir. Yeterince güneş alamayan orkide çiçek açmayacaktır.
Orkideler için 18-24 derece arası sıcaklık ideal sıcaklıktır. Phalaenopsis cinsi orkideler doğal ortamları gereği nemli ortamları severler. Bu yüzden odanın nem oranının düşük olmamasına dikkat edip bulundukları odayı sık sık havalandırmanız orkideniz için faydalı olacaktır.
İlgili 28 soru bulundu
Pirinç suyu orkide coşturan doğal besin lerden biri. Pirinç suyu ile 1 ayda müthiş sonuç alacağınızı göreceksiniz. 2 dakikanızı ayırıp videoyu izleyebilir ve sizde deneyebilirsiniz.
Temiz sprey şişenizin içine 1 su bardağı suyu aktarın. üzerine 1 tatlı kaşığı tarçını ilave edin. Aspirini ise güzelce ezip toz haline getirdikten sonra bu karışıma ilave edin. Sprey şişenin ağzını kapatıp çalkalayarak tüm malzemelerin birbirine iyice karışmasını sağlayın.
Orkide çiçeğinin bakımı için sulama oldukça önemlidir. Orkideyi aşırı sulamaktan kaçınman gerekir. Zira fazla su köklerinin çürümesine neden olacağından bitkiyi öldürür. Bitkinin sulama zamanı geldiğini toprağına dokunarak anlayabilirsin.
1. Üstten Dökerek Sulama Yöntemi
Burada dikkat etmeniz gereken nokta sulama yaparken orkidenin yaprak diplerine gelmeyecek şekilde saksı kenarlarına doğru üstten 1 bardak kadar suyu az az saksı kenarlarına doğru dökmektir. Altına süzülen su kalmışsa en geç 1-2 saat içinde fazlası boşaltılmalıdır.
Orkide çiçeğiyle ilgili internet üzerinden en sık araştırılan konulardan biri orkide dibine ne konur konusudur. Bu çiçek çeşidinin çabuk kurumaması ve çürümemesi için toprağının dibine eğrelti otu, pomza, ağaç kabukları, odun kömürü kırıntıları gibi pek çok farklı madde konulmaktadır.
Son olarak orkide çiçeğinin yerini çok sık değiştirmemeye özen göstermeniz gerektiğini belirtelim. Yerini çok sık değiştirirseniz orkide çiçeği küser ve yapraklarını dökmeye başlar. Yapraklarını döktükten sonra yeniden çiçek açmasını sağlamanız oldukça zordur.
Musluk suyu klor ve kireç ihtiva ettiğinden bu sert yapıdaki su, orkideniz için uygun değildir. Oda sıcaklığında olan doğal kaynak suyu, hazır su yahut yağmur suyu kullanabilirsiniz. Saf sularda yeterli oranda mineral olmadığı için orkideniz için uygun değildir.
Kesme orkide bakımı
- Vazoda klorsuz su kullanılmalıdır, - Çiçek saplarında açmamış tomurcuk varsa vazo suyuna bir çay kaşığı veya bir kesme şeker atılmalı ve birkaç damla limon suyu damlatılmalıdır.
Çiçeklerinin düşmesi orkidenin öldüğü anlamına gelmez. Bu, sadece orkideye ait hayat döngüsünün yavaşladığı bir evredir ve orkide muhtemelen tekrar çiçek açacaktır. Bir orkideyi budayarak ve saksısını değiştirerek tekrar açmasını sağlayabilirsin.
Orkidelerin ömrü ne kadardır? 10-12 sene arasında değişebilir. Orkidenin yaşam süresi düzenli bakıma, sulamaya ve gübrelemeye bağlıdır.
Doğru koşullar sağlandığında orkidelerinizin uzun yıllar boyunca sağlıklı yaşamasını ve tomurcuklarını dökmeden tekrar tekrar çiçek açmasını sağlayabilirsiniz.
Eğer orkide toprağınız sıcaklarda sık sık kuruyorsa birkaç parça buzu alıp orkide saksısına, toprağın üzerine yerleştirin. Buz yavaş yavaş eriyip etki edeceğinden, toprak daha uzun süre nemli kalacaktır. Bu yöntem, evinde orkide bakan hemen herkesin bildiği ve sıkça tercih edilen yöntemlerden biri.
Orkide, fazla suyu sevmez. Her ne kadar direnaj delikli bir saksının içine de koymuş olsanız, kökte kalan suyun fazla olması orkideyi çürütebilir. Bu nedenle hassas bir sulama dengesine sahip olan bitki, 4 ya da 7 günde bir sulanmalıdır. Ayrıca bitki kuraklık durumuna da hızlı tepki verir.
Kuruyan orkide dalı nasıl budanır? Eğer orkide dallarınızda sararma başlamış ve çok sağlıklı görünmüyorsa kurumuş daldaki boğumlardan dipten sayarak üç tane bırakıp üçüncü boğumun üzerinden keserek budamasını gerçekleştirebilirsiniz.
Çiçekleriniz için konum seçerken rüzgar almayan yerleri tercih etmeniz gerekmektedir. Özellikle rüzgar akışında veya cereyanda kalan çiçekler güçlerini kaybeder ve daha hızlı ölür.
Orkide nasıl çiçek açtirilir sorusunun bir diğer cevabı ise budamadır. Bu yöntem yardımıyla da orkidenizin tekrar çiçek açmasını sağlayabilirsiniz. Dökülme evresinden sonra, ilkbahar geldiği zaman bitkinin kökünden yukarı doğru üç boğum sayın. Daha sonra boğumun azıcık üzerinden steril bir makas ile budayın.
Orkidelerin çoğu sığ çömelme saksılarını tercih eder, çünkü kökleri derin saksılarda tutulan tüm nemi sevmez ve kökleri aşağıya değil yayılırken derinliğe ihtiyaç duymazlar.
Bitkilerinizi hastalıklardan kurtarmak için tamamen ezilmiş halde iki aspirin, bir yemek kaşığı tarçın ve yarım litre suyu karıştırın ve 12 saat boyunca bekletin.Karışımı daha sonra sprey şişesine koyun ve bitkinizin üzerine sıkın. Bitkiniz kısa sürede iyileşecektir!
Sarımsaklı suyu bir süzgeç yardımıyla süzün. Bir bardağa elinizde kalan orkideyi koyun ve üzerini hazırlamış olduğunuz su ile doldurun. Ağzını bir kapak yardımıyla kapatın. En az 20 dakika kadar orkideyi bu suyun içerisinde bekletin.
her saksı için bir Aspirin veya Parol koyulur köklerin dibine her saksı için 1 çay kaşığı toz tarçın dökülür toprağa topraktaki böcek veya mantar hastalığı tedavisi için çok faydalı , orkide yaprak temizliği için yarım limon temiz peçete üzerine sıkılır ve yapraklar temizlenir .
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri