Çiçekleri döküldükten sonra asla dalın tamamen kuruması beklenmemeli ve budanmalıdır. 3 boğum sayıp 3. boğumdan bir parmak yukarıdan kesilir. Kesildikten sonra kesilen dal mutlaka kapanmalıdır ki kuruma işlemi devam etmesin.
Bunun için yapmanız gereken; orkideniz çiçeklerini soldurup döktükten sonra dal uçlarında belirgin bir tomurcuklanma yoksa, daldaki bütün kapalı göz dediğimiz boğumları bırakıp ilk dökülen (en alttaki) çiçek sapının altından keserek budamasını gerçekleştirmenizdir.
ORKİDE ÇİÇEKLERİNİ DÖKTÜKTEN SONRA TEKRAR NE ZAMAN ÇİÇEK AÇAR? Orkideler çiçek döktükten sonra doğru bir şekilde bakılırsa; 8-12 hafta sonra çiçek açacaktır. Ayrıca bu yenilenmiş orkideler eskisinden daha güzel çiçek açacaktır.
Orkide nasıl çiçek açtirilir sorusunun bir diğer cevabı ise budamadır. Bu yöntem yardımıyla da orkidenizin tekrar çiçek açmasını sağlayabilirsiniz. Dökülme evresinden sonra, ilkbahar geldiği zaman bitkinin kökünden yukarı doğru üç boğum sayın. Daha sonra boğumun azıcık üzerinden steril bir makas ile budayın.
Orkideler çoğunlukla çiçeklendikten sonra 3-4 ay kadar çiçeklerini muhafaza ederler. Çiçekler döküldükten sonra çiçek sapları bir süre daha canlı kalır. Orkide sapınız yeşil olduğu müddetçe hala canlı demektir.
İlgili 34 soru bulundu
Orkide hemen çiçek açan bir bitki değildir. Tohum ektikten sonra orkidenin çiçek açması bazen uzun yıllar sürebilir. Hatta bazen 5 yıl orkidenin çiçek açması için beklemek gerekebilir. Olgunluğunu tamamlayan ve ilk çiçeğini veren bir orkide yılda 2-3 defa çiçek açabilir.
Orkidenin su gereksinimi mevsim özelliklerine göre değişebilmektedir. Kış aylarında daha az suya ihtiyaç duyarken yaz aylarında su ihtiyacı artar. Kökünde belirli oranda neme gereksinim duyan orkidenin haftada 2-3 kez sulanması çoğunlukla yeterlidir.
Orkideler için 18-24 derece arası sıcaklık ideal sıcaklıktır. Phalaenopsis cinsi orkideler doğal ortamları gereği nemli ortamları severler. Bu yüzden odanın nem oranının düşük olmamasına dikkat edip bulundukları odayı sık sık havalandırmanız orkideniz için faydalı olacaktır.
Çiçek dalı budaması
Eğer orkideniz çiçeklerini sonbahar veya ilkbaharda döktüyse ve çiçek dalları yeşilse o zaman yeniden çiçeklenmesi için teşvik amaçlı budama yapılabilir. Ancak çiçekler yaz döneminde döküldü ve çiçek dalı sararıp kurumaya başladıysa çiçek dalı dipten budanarak uzaklaştırılmalıdır.
Budama işlemi için mümkünse sonbahar aylarını tercih etmelisiniz. Eylül ve kasım ayları arası orkidenin budanması için ideal olacaktır. Budama işlemi sırasında bitkiye bakteri bulaşmaması adına elinizi güzelce temizlediğinizden emin olmalısınız.
Orkidenin rahat bir şekilde canlılığını koruması için yaklaşık 10 cm ölçüde ufak saksı yeterli olacaktır. Çiçeğin kökü saksıda ezilmemelidir bu konuya dikkat etmelisiniz. Saksı değişimi için en uygun mevsim ilkbahar mevsimidir. Mayıs sonu veya nisan başı gibi yeni bir saksıya çiçeğinizi aktarabilirsiniz.
Temiz sprey şişenizin içine 1 su bardağı suyu aktarın. üzerine 1 tatlı kaşığı tarçını ilave edin. Aspirini ise güzelce ezip toz haline getirdikten sonra bu karışıma ilave edin. Sprey şişenin ağzını kapatıp çalkalayarak tüm malzemelerin birbirine iyice karışmasını sağlayın.
Yeni aldığınız orkideniz için bir diğer tavsiyemiz; yapraklarının daha temiz ve parlak olması için bir bardak suya 2-3 damla limon suyu ekleyip bir bez ya da pamuk yardımıyla yaprakların altını üstünü silmeniz hem orkidenizi daha canlı hale getirecek hem zararlı böceklerden koruyacaktır.
Gövde kısmının yeşil boğum kısımlarına vazelin sürerek masaj yapın. Vazelin orkideyi besleyerek daha hızlı çiçek açmasını sağlar.
Orkidenin yeni dal vermesi için su çok önemli
Orkidenin kökten yavru vermesi nadir görülür ama eğer yeni yapraklar çıkardığı orta kısım bozulursa, o zaman kökten birden çok yavru oluşturur. Orkidelerin ölmesinin en yaygın nedeni aşırı sulanmadır. Güve orkidenizin şeffaf bir saksısı varsa, köklerine bakın.
Orkideyi koyacağınız yerin aydınlık olması ancak direkt ışık almıyor olması gerekmektedir. Pencere önü değil ama daha yan kenarlarına doğru koyabilirsiniz. Orkide, bol suya ihtiyaç duyar ancak sulamalar arasında biraz kurumaya bırakılmalıdır. Genel olarak 4 – 7 günde bir sulamak gerekse de bu kesin bir kural değildir.
Orkide çiçeğiyle ilgili internet üzerinden en sık araştırılan konulardan biri orkide dibine ne konur konusudur. Bu çiçek çeşidinin çabuk kurumaması ve çürümemesi için toprağının dibine eğrelti otu, pomza, ağaç kabukları, odun kömürü kırıntıları gibi pek çok farklı madde konulmaktadır.
Orkidenin susuz kaldığını yaprak ve köklerine dikkat ederek anlayabilirsiniz. Eğer orkide susuz kalmışsa saksı içinde bulunan kökler griye döner. Yeşil renkteki kökler, çiçeğin yeterli sulandığının bir göstergesidir.
Bitkiyi gölge bir alana yerleştirin ve yavru vermesini bekleyin. Bir süre sonra bitkinin kestiğiniz kısmında yeni bir yavru oluşacaktır, ancak hemen acele etmeyip beklemeye devam edin. Bu aşamada yavru veren kısımda klasik orkide köklerine benzer kökler oluşmaya başlayacaktır.
Ortalama 3 ile 5 yıl arasında orkidenin çiçek açması için beklemek gerekebilir. Fakat olgunluğunu tamamlayan ve ilk çiçeğini veren orkide sonrasında her yıl iki veya üç kez çiçeklenebilir. Orkideler türlerine bağlı olmakla beraber sonbahar ya da ilkbaharda çiçeklenmeye başlarlar.
1. Üstten Dökerek Sulama Yöntemi
Burada dikkat etmeniz gereken nokta sulama yaparken orkidenin yaprak diplerine gelmeyecek şekilde saksı kenarlarına doğru üstten 1 bardak kadar suyu az az saksı kenarlarına doğru dökmektir. Altına süzülen su kalmışsa en geç 1-2 saat içinde fazlası boşaltılmalıdır.
Aşağıdaki malzeme miktarı tek bir orkide için ama sizin birden çok orkideniz varsa miktarları aynı oranda artırarak karışımı tüm bitkileriniz üzerinde de kullanabilirsiniz, aspirinli orkide bakımı: 1 tatlı kaşığı tarçın. 1 adet aspirin. 1 su bardağı su (İçme suyu kullanmanız daha faydalı olacaktır.)
Ben altı adet cam şişw kızılay maden suyunu bir sürahinin içine koyup üzerine de 3 su bardağı su ekliyorum. Maden suyunu biraz seyreltmiş oluyorum. Yani bir adet orkide için yarım şişe maden suyu + 1/2 çay bardağı içme suyu koymuş oluyorum.
Eğer su kaynağınız orkideler için uygunsa çeşme altına tutarak sulama yapabilirsiniz.
Bir orkideyi sularken altın kural, bitkinin sürekli suda oturmamasını ve böylece köklerin çürümesine neden olmasını sağlamaktır. Çoğu orkide, toprak ve ağaç kabuğu gibi bir saksı ortamına sahip şeffaf bir kapta yaşayacak ve daha sonra bir tutma kabının içine oturacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri