Kasten orman yakmak suçundan ise 10 yıldan az olmamak üzere hapis ve 1000 günden 10 bin güne kadar adli para cezası uygulanabiliyor. Devletin güvenliğine karşı kurulmuş örgüt faaliyeti çerçevesinde ormanları yakma suçuna, müebbet hapis ve 20 bin günden 25 bin güne kadar adli para cezası verilebiliyor.
Aydın Valiliği'nin 2023/1 sayılı “Orman Yangınlarının Önleyici Tedbirler” konulu komisyon kararı çerçevesinde yasaklama kararlarına uymayan (girilmesi yasaklanan ormanlık alanlara girdiği, mangal yakarak piknik yaptığı tespit edilen) 29 kişiye 37 bin 555 TL idari yaptırım kararı uygulandı.
Isparta Gölcük Tabiat Parkı'nda ormana giriş kısıtlaması uygulanan bölgede Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ekipleri ormanlık alanda araç bulunduğunu tespit etti. Bölgede çalışma yapan ekipleri, ormanda bulunan bir kişiye Orman Kanunu ve Kabahatler Kanunu'na ihlalden 1295 lira ceza kesti.
Suç, Orman Kanunu'nun 110/3. maddesinde; “Dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı olarak orman yangınına sebebiyet verenler üç yıldan on yıla kadar hapis cezası12 ile cezalandırılır." şeklinde yer almaktadır. 7442 sayılı kanunla, suçun cezasının hem alt hem de üst sınırının artırılması, cezanın caydırıcılığı açısından son ...
2-6831 sayılı Orman Kanunu'nun 76. maddesinde yer alan hüküm uyarınca, orman alanları içerisinde 05.07.2023 tarihinden 30.09.2023 tarihine kadar mangal, semaver, ateş yakılması yasaktır.
İlgili 39 soru bulundu
Maddesi ile 5442 sayılı İl İdaresi kanununun 9. ve 66. Maddeleri, İç İşleri Bakanlığının 2023/5 sayılı genelgesi uyarınca 31 Ekim 2023 tarihine kadar ormanlara giriş yasaklanmıştır" denildi.
Genelge ile orman yangını için risk taşıyan bölgelerde, 31 Ekim 2023 tarihine kadar ormanlık alanlara girişler yasaklandı.
Anayasa kapsamına göre genel aftan yararlanamayacak olan tek suç orman suçlarıdır. Ormanlara karşı işlenen suçlar için af çıkarılamamaktadır. (Anayasa Madde 169: Ormanlara zarar verebilecek hiçbir faaliyet ve eyleme müsaade edilemez.
"Ormanların korunması hem Anayasa'da hem de Orman Kanunu'nda düzenlenmiştir. Anayasa'ya göre ormanları yakmak, ormanı yok etmek veya daraltmak amacıyla işlenen suçlar genel ve özel af kapsamına alınamaz. Orman yakma suçunun en önemli özelliklerinden biri de affı olmayan bir suç olmasıdır."
Yangının çıktığı mahalde orman içi, orman kenarı, ormana 10 Km. mesafede köy ve kasaba mevcut değilse, o zaman yangın hangi köy ve kasabanın mülki hudutları dahilinde vuku bulmuşsa o köy ve kasaba ilgilileri yangını söndürmekle mükelleftir. Listeleri vermeyen görevliler orman teşkilatınca mülki amire bildirilir.
Kasten orman yakmak suçundan ise 10 yıldan az olmamak üzere hapis ve 1000 günden 10 bin güne kadar adli para cezası uygulanabiliyor. Devletin güvenliğine karşı kurulmuş örgüt faaliyeti çerçevesinde ormanları yakma suçuna, müebbet hapis ve 20 bin günden 25 bin güne kadar adli para cezası verilebiliyor.
PİKNİK VE MESİRE ALANLARI DIŞINDA ATEŞ YAKMAK YASAKLANDI
Bu alanlar dışındaki ormanlık alanlarda mangal yapmak, tüp kullanmak, nargile ve her türlü ateş yakmak kesinlikle yasaklanmıştır.
Madde-1) Her türlü ormanlık alanlarda; mangal, semaver vb. ateşli piknik yapılması, dilek feneri, meşale, havai fişek vb. yangın çıkmasına sebep olabilecek malzemeler sokulması, kullanılması yasaktır. Ancak Resmi Tescilli korunan alanlar ve piknik/mesire alanlarında kontrollü piknik yapılması serbesttir.
Ormanlarda izin verilen ve ocak yeri olarak belirlenen yerler dışında ateş yakmak veya izin verilen yerlerde yakılan ateşi söndürmeden mahalli terk etmek yasaktır. Ve belirtilen fiilleri işleyenler hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis ve adli para cezası uygulanır.
Alınan karara göre İstanbul İl sınırları dahilinde yer alan piknik ve mesire alanları, tabiat parkları, korular, parklar ve ekoturizm alanlarında ateşsiz piknik yapmak, spor, yürüyüş vb. faaliyetlerde bulunmak serbest.
İsterseniz mangal yakabilir, isterseniz da gölde balık tutabilirsiniz. Piknik için kendi mangalınızı yanınızda getirebilir ya da göl kenarında yer alan kendin pişir kendin ye mekanından hem etlerinizi hem de mangalınızı temin edebilirsiniz.
Orman Kanunu m. 110/4 vd. fıkralarında belirtildiği üzere: "Kasten orman yakan kişi, on yıldan az olmamak üzere hapis ve onbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
177 numarası yangın ve ihbar hattıdır. Daha doğrusu orman yangınları için kullanılan sabit numara olduğunu söylemek mümkün. Herhangi bir orman yangını söz konusu olduğu vakit, 177 numarası aranmaktadır.
6831 sayılı Orman Kanunu'nda ifade edilen ve açıklaması bulunan orman suçları; Nakil, Kesme, Sarf, Bulundurma, Açmacılık, İşgal ve Faydalanma, Yerleşme, Orman Yangınları Suçu, Avlanma, İzinsiz Maden Açma Suçu, Kömür Yapma Suçu ve İzinsiz Tesis Kurma suçlarıdır.
Sadece orman suçları için genel ve özel af çıkarılamaz. Ormanları yakmak, ormanı yok etmek veya daraltmak amacıyla işlenen suçlar genel ve özel af kapsamına alınamaz (Anayasa m.169). 1) Genel af halinde, kamu davası düşer, hükmolunan cezalar bütün neticeleri ile birlikte ortadan kalkar.
Zira Anayasa'nın 169. maddesindeki or- man suçlarına ilişkin af sınırlamasının yalnızca Meclise yönelik olduğu, bunun Cumhurbaşkanı'nın yetkisiyle ilişkisi olmadığı kabul edilmektedir27. Dolayısıyla Cumhurbaşkanı, orman suçu işleyenler dâhil bütün suçlular hakkında af yetkisini kullanabilecektir.
Yeni düzenleme, terör suçları hariç, kasten öldürme dahil tüm suçları kapsıyor. Bu da 30 Mart 2020 öncesinde işlenmiş ve mahkumiyet hükmü 6 yıldan az olan suçlarda failin cezaevine girmeyeceği anlamına geliyor.
Apartmanda Mangal Yakmak Yasak Mıdır? İlk olarak, balkonda mangal gibi özel olarak tanımlanmış bir yasaklama bulunmamaktadır. Ancak, Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 18. maddesi gereği, kat malikleri apartmanın bağımsız veya ortak kullanım alanlarını kullanırken birbirlerini rahatsız edemezler.
Şehre oldukça yakın olmasıyla da tercih sebebi olan Atatürk Kent Ormanı; mangal yapmak için de ideal yerlerin başında geliyor. Piknik alanları olarak tahsis edilen bölümlerde mangalınızı yapabilir, dilerseniz yağmur barınaklarının olduğu yerlerdeki barbeküleri kullanabilirsiniz.
İlgili karar doğrultusunda Gaziantep'te Dülükbaba, Burç Hayvanat Bahçesi ve Yamaçtepe Tabiat Parkları ile İbrahimli, Erikçe, Belkıs, Oğuzeli ve Kıraçtepe orman parklarına sadece mangal yapmamak ve ateş yakmamak suretiyle girişler serbest bırakıldı, diğer ormanlık alanlara giriş ise tamamen yasaklandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri