Orman Arazisi Nasıl Satın Alınır? 2B tipindeki bir araziye sahip olmak için defterdarlık, mal müdürlükleri ve herhangi bir Ziraat Bankası şubesine başvurmak gerekmektedir. Ziraat Bankası için internet üzerinden bir başvuru ayarlamak mümkündür. Ancak 2B arazileri, orman köylüsü haricindeki kişilere satılamamaktadır.
T.C. Anayasası'nın 169'uncu maddesi gereğince ormanlar devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerler olduğundan bu alanların özel mülkiyete konu edilmemesi gerekmektedir. Bu nedenle ilgili taşınmazların tapu kaydının iptaline ilişkin tapu sicilini düzeltim davası açılmaktadır.
Yapılacak orman kadastrosu sonucunda, orman olmadığı gerekçesiyle orman dışında kalan eski tapulu ya da tapusuz taşınmazlar kadastro sonucu tapuya bağlanacak.
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 168, 169 ve 170. maddesi uyarınca orman arazileri, devletin hüküm ve tasarrufu altında olup kanunda düzenlenen istisnai haller dışında üçüncü kişiler nezdinde satışı yasaklanmıştır.
Devlet Ormanları "orman" vasfi ile Hazine adına, Hükmi Şahsiyeti Haiz Amme Müesseselerine ait ormanlar "orman" vasfı ile bu müesseseler adına, hususi ormanlar ise "özel orman" vasfi ile sahipleri adına tescil bildiriminde yazılı yüzölçümleriyle tescil edilir.
İlgili 35 soru bulundu
Orman alanında bulunan yapınız için Yapı Kayıt Belgesi alabilirsiniz, ancak bu alanlar özel Kanunlar kapsamında korunan alanlardan olduğu için yapının bulunduğu hazine arazisinin satışı mümkün olamamaktadır.
Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan OHAL kararnamesi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına imar plansız yapılaşma yetkisi veriliyor. Orman alanları ve meralara da inşaat yapılabilecek.
Orman Arazisi Nasıl Satın Alınır? 2B tipindeki bir araziye sahip olmak için defterdarlık, mal müdürlükleri ve herhangi bir Ziraat Bankası şubesine başvurmak gerekmektedir. Ziraat Bankası için internet üzerinden bir başvuru ayarlamak mümkündür.
2B arazilerinin satın alınması için defterdarlık, Ziraat Bankası şubeleri veya mal müdürlüklerine başvurulur. Bunu yanı sıra 2B arazisi satın almak isteyen kişiler Ziraat Bankası'nın internet bankacılığı şubelerinden de başvurularını yapabilirler.
(3) Tapu sicilinde parselin vasfı veya niteliği; orman, eylemli orman ve fiilî orman olarak tescil edilmiş olan tüm taşınmazlar, parsel sınırları ve mülkiyeti esas alınmak suretiyle orman rejiminde olan yer olarak değerlendirilir. Bu yerler, yapılacak olan amenajman planı kapsamında idare ve muhafaza edilir.
İşgal ve faydalanma suçu, kesinleşmiş orman kadastrosu sınırları içinde işlenirse, cezası bir yıldan üç yıla kadar hapistir (md. 93/2). İşgal ve faydalanma eyleminin gerçekleştirildiği alanın büyüklüğü 5 ha.'dan fazla ise, ceza- lar yarı oranında artırılır (md. 93/3).
Yasa gereğince orman olduğu tespit ve tescil edilen taşınmazın devri için taşınmaz sahibine haber verilerek rızaen terk işlemi yapılması talep edilmeli, taşınmaz malikinin kabul etmemesi halinde taşınmazın tapusunun orman olarak tescili için dava açılması gereklidir.
Bu nedenle orman ve mera arazisi gibi yerlerden geçit hakkı tesisi mümkün değildir. +Yargıtay HGK., 2006/14-264 E., 2006/237 K.
Bu tür durumlarda ise taşınmaz sahibi kadastro mahkemesine dava açmamış ise, 10 yıl içerisinde yapılan kadastro işlemine karşı itiraz ederek, taşınmazın orman sınırları içerisinden çıkarılarak konulan orman şerhinin kaldırılması talebinde bulunabilir.
Şartları taşıyan orman arazisi öncelikle devlet tarafından bu araziyi kullanan bu arazi üzerinde yapısı bulunan hak sahiplerine satılabilecektir. Hak sahipleri tarafından 2B'li arazinin alınması halinde Hazine tarafından genel hükümlere göre satışı gerçekleştirilebilecektir.
Devletin hüküm ve tasarrufuna tabi yerler, tescilli hazine malları, ormanlar, mera ve kışlak gibi orta malları ve bununla birlikte tapuya tescili yapılmamış dağ, tepe, kaya, göl, nehir, buzul ve dereler hazine arazisi kapsamında değerlendirilmektedir.
Bunun yanı sıra 2011 yılından önce satın alan kişiler de aynı şekilde gerekli yerlere bedelini ödediğine dair belge ile başvurmalıdır. Her hangi bir dava konusu olmayan 2B arazilerine hak sahibi olabilirler. Bu kişiler yasa oluştuktan 6 ay içerisinde başvurmaları durumunda hak sahibi olurlar.
Üzerinde Kimler Hak Sahibi Olabilir? 2B arazi, orman niteliği olmayan alanlara verilen bir isimdir. Arsa ve bölgenin kişiye ait olup, orman dışında kalan yerdir.
Türkiye'de, 2B arazileri özel mülkiyete açılmıştır. Bu araziler, kişilere satış veya kiralama yoluyla devredilebilir. Dolayısıyla 2B arazilerinin hak sahipleri, araziyi satın alan ya da kiralayan kişiler ve kuruluşlar olabilir.
CEVAP) Sarı alan; orman haritasında sarı renk ile boyanan alan olmalı. Sarı boyalı alanlar kültür arazisidir. Orman haritasında kültür arazisi olarak boyanan alanlar; tarla, bağ bahçe ya da yapılı yer gibi, orman olmayan alanları ifade eder.
2B sorgulama işlemlerinin nasıl yapıldığı, en çok merak edilen konular arasında yer almaktadır. 2B arazi sorgulama işlemleri e – devlet uygulaması üzerinden yapılabilmektedir.
Tarla niteliğinde olan arazinize bu tarz bir ev inşa edebilirsiniz. Bunun için gerekli izni gıda, tarım ve gayvancılık bankalığı'na bağlı olan il ve ilçe müdürlüklerinden alabilirsiniz. Gerekli izinleri aldıktan sonra kendinize küçük ama kullanışlı bir bağ evi niteliğinde bungalov tarzı evler inşa edebilirsiniz.
Cevabımız yine “Evet, tarlaya prefabrik ev yapılır”. İmar Kanunu'nun 20. Maddesinde yer alan hükme göre prefabrik evler imar planına, yönetmelik hükümlerine, ruhsat ve eklerine uygun olarak yapılabiliyor.
MADDE 17- Devlet ormanları içinde bu ormanların korunması, istihsal ve imarı ile alakalı olarak yapılacak her nevi bina ve tesisler müstesna olmak üzere her çeşit bina ve ağıl inşaası ve hayvanların barınmasına mahsus yerler yapılması ve tarla açılması, işlemesi, ekilmesi ve orman içinde yerleşilmesi yasaktır.
3194 sayılı İmar Kanunu'nun geçici 16. maddesinde, sit alanı, kıyı, orman ve mera gibi özel kanunlara tabi olan alanlarda bulunan yapıların imar barışından faydalanamayacağına ilişkin herhangi bir hüküm bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri