İçten ve inandırıcı olmalıdır. Rol model olduğunu bilmeli; konuşmasıyla, davranışıyla, bilgisi, merakı ve gösterdiği saygıyla örnek olmalıdır. Sabırlı, şefkatli ve sevecen olmalıdır. Öğrencisine kalbi açık olan öğretmenin, zihni açık öğrencileri olur.
Diğer taraftan ideal bir öğretmende; saygı, liderlik, dürüstlük ve insan tabiatını anlama gibi sosyal nitelikleri aradıkları görülmektedir. İdeal bir öğretmende aranan diğer kişilik özellikleri ise; öğretmeye karşı ilgi, duygusal denge, neşe, kendine güven ve hoşgörü şeklinde sıralanmaktadır.
Etkili öğretmenler; düşünen, soru soran, eleştiren, gelişme ve yeniliklere açık, kendini sürekli yenileyen, mesleğini seven kişilerdir. Bu niteliklere sahip öğretmenlerin yetiştirilebilmesi için ise, öncelikle onları yetiştiren öğretim elemanlarının söz konusu niteliklere sahip olması gerekmektedir.
İyi öğretmen sakindir, telaşlanmaz, sinirlenmez, soğuk kanlıdır, duygularını göstermez. İyi öğretmen önyargılı ve yanlı değildir, öğrencilere eşit davranır. İyi öğretmen gerçek duygularını denetler ve öğrencilere göstermez. etkili öğretmen her öğrenciye eşit davranır.
Etkili öğretmen, öğrencilerine karşı açık, onlarla iyi anlaşan, samimi, kararlı, duyarlı, sevecen, hoşgörülü ve anlayışlı kişilik özellikleri gösteren davranışlara sahip kişidir (Stanton, 1985; Capel vd. 1995).
İlgili 24 soru bulundu
Bunlar karmaşık problem çözme becerisi, analitik ve eleştirel düşünme becerileri, yenilikçilik, yönetim becerileri, kişiler/birimler arası koordinasyon becerileri, duygusal zekâ, değerlendirme ve karar alma becerileri, hizmet odaklılık, müzakere becerileri, bilişsel esneklik becerileri olarak belirlenmiştir (Gray, 2016 ...
Hindistan'da bir köy okulunda öğretmenlik yapan Ranjitsinh Disale, kız çocuklarının eğitim koşullarına katkıları nedeniyle 2020 Küresel Öğretmen Ödülü'ne layık görüldü. Disale, kazandığı 1 milyon doların yarısını, kendisiyle birlikte ilk 10'a giren diğer öğretmenlerle paylaştı.
Etkin disiplin modeli öğretmeni sınıfta güçlü bir lider tanımlar. Bu modele göre öğretmen öğrenmeyi kolaylaştıracak her türlü yapı, rutin ve kuralı saptama hakkına sahiptir. Öğretmen öğrencilerin ölçütlere uyması için diretir.
Karşılıklı Saygı, Güven ve Geribildirim
Karşılıklı saygı ve güven, kalıcı bir ilişkinin temelidir. Yalnızca akademik ilerlemeye veya davranış yönetimine dayanan öğrenci-öğretmen etkileşimi, öğrenci için engellemeler oluşturur ve gerçek ilişki kurmayı da engeller.
Öğretmenin temel görevi öğrenmeyi sağlamaktır. Öğretmenlerin bu görevi yerine getirebilecek mesleki niteliklere sahip olması gerekmektedir. Öğretmenin mesleki niteliği genel kültür, konu alanı bilgisi ve öğretmenlik meslek bilgi ve becerilerine bağlıdır27.
Öğretmenler, bir çocuğun hayatını etkileme ve geleceğinin yolunu olumlu yönde yönlendirme gücüne sahiptir. Öğretmenler benlik saygısı, kendine güven ve benlik değeri geliştirme gücüne sahiptir. Öğretmenler, anlamlı ilişkilerin temelini atma, duyguları anlama ve zor durumları yönetme gücüne sahiptir.
Başarılı öğretmenler olumlu davranışları olan insanlardır.
İyi öğretmenlerin iyimser ve neşeli bir ruh halleri, canlılıkları ve enerjileri vardır. Anlık başarısızlık ya da terslikleri geçmişte bırakıp nihai hedefe odaklanırlar. Pozitif olmak yaratıcılığı besler.
Arık, A., Arkonaç, S. A., Yılmazer, N. Ve Cinan, S. (1991)'de yaptığı çalışmada lise öğretmenlerine göre ideal bir öğrencide bulunması gereken özellikler; araştırıcı, öğrenen, çalışkan, dürüst, saygılı, terbiyeli, gayretli, azimli, insanları seven, sorumluluk sahibi, irdeleyici tutuma sahip olmalarıdır.
İyi öğretmen, diğer öğretmenlerin yaptıklarına ilave olarak çok farklı şeyler yapabilen ve sıra dışı sonuçları alabilen öğretmendir. Çünkü diğer öğretmelerle aynı şeyleri yapan öğretmenler, aynı sonuçları almaya mahkûmdur. İyi bir öğretmen; yerine göre hem öğretmen, hem anne-baba, hem rehber, hem arkadaş olabilmelidir.
Öğretmenlik mesleğinde uyulması gereken davranış ve ilkeler; profesyonellik, hizmette sorumluluk, adalet, eşitlik, sağlıklı ve güvenli ortamın sağlanması, yolsuzluk yapmamak, dürüstlük, doğruluk ve güven, tarafsızlık, mesleki bağlılık ve sürekli gelişme, saygı ve kaynakların etkili kullanımı olarak sınıflamaktadır.
Öğretmen Beklentisi Terimi
Öğretmen beklentisi öğrencilerin, sınıf davranışlarının yorumlanarak gelecekteki akademik performansları hakkında tüm öğretmenlerin sahip oldukları kavramlar (Rubie, 2004) şeklinde de tanımlanmaktadır.
Okuma yazmayı annesinden öğrenen Refet Angın, Cumhuriyetin ilanı ve Tevhid-i Tedrisat Kanunu'ndan sonra Gelibolu'da açılan iki okuldan biri olan Cumhuriyet Okulu sınavını kazanarak okula üçüncü sınıftan başlamış, henüz küçük bir çocukken öğretmen olmaya da karar vermişti.
Mus'ab, kendini en üstün ahlaki faziletlerle donatmış ve ilimde üst noktalara ulaşmıştı. Bu sebeple Peygamberimiz onu İslam'ı öğrenmek isteyen bir kabileye göndermiş ve ona ''İslam'ın ilk Öğretmeni'' olma vazifesini vermiştir.
Öğretmen liderliği, öğretmenin eğitimsel etkinlik ve süreçlerde istekli görevler üstlenme, bağımsız projeler oluşturma, çevresini etkileme, meslektaşlarının gelişimine destek olma yeterliliğidir. “Lider öğretmen” bireylerin çeşitli rollerini vurgulayan genel bir terimdir.
Türkçe Öğretmeninde Olması Gereken Özellikler
Olumlu tutum ve yüksek motivasyon sahibi olmak, Öğrencilerin yetenek ve ihtiyaçlarını gözlemleme ve analiz edebilme becerisi sergilemek, Meslek etiğine uygun davranışlar sergilemek, Sorumluluk bilincine sahip olmak.
Veli ve öğretmen ilişkilerinde karşılıklı saygı, anlayış ve beklentilere dair ortak bir dil geliştirilmesi son derece önemlidir. Öğrencinin başarısının sürdürülebilir olması için okul, öğretmen ve aile bir sacayağı gibi çalışmalı, ortak kararlar alarak başarıya birlikte ilerlemelidir.
Erdurak, öğretmenlere şu önerilerde bulundu:
“Özellikle ders anlatırken sesinizin kullanımını ders süresi ile orantılı ayarlayın. Sesinizi tempolu ve heyecanlı değil, daha düşük tonda ve yormadan kullanın. Fısıldamak da ses telleri için zararlı bir konuşma şeklidir. Sesinizi korumak amacıyla fısıldayarak da konuşmayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri