Örnek olay yöntemi, gerçek hayatta karşılaşılan problemlerin sınıf ortamında çözülmesi yoluyla öğrenmenin sağlanmasıdır. Bu yöntem öğrencilere bir konuyu ya da bir beceriyi kazandırmak ve o konuda uygulama yaptırmak amacıyla kullanılır. Günlük hayatta karşılaşılan gerçek bir problemin çözümü için de kullanılır.
Örnek Olay Yöntemi, tek bir olayı veya birkaç olayı derinlemesine inceleme demektir.Bazen bir zaman dilimindeki sosyal olaylar da incelenebilir.Örnek olay yönteminde bir ya da daha fazla organizasyon grup veya topluluk hakkında belirli bir süre boyunca sistematik araştırmanın yürütülmesi ve analiz edilmesi esastır.
Örnek Olaya Dayalı Öğrenme Yöntemi, öğrencilerin günlük hayatta karşılaşabilecekleri olayların veya problem durumlarının sınıf ortamına taşınması şeklinde gerçekleştirilmektedir. Bu yöntem sayesinde öğrenciler araştırarak, sorgulayarak, tartışarak ve paylaşarak aktif bir biçimde öğrenmeyi gerçekleştirebileceklerdir.
McWilliam ve Snyder (1999) aile ve ev ekonomisi dersini alan 67 yüksek lisans öğrencisi arasında yaptıkları araştırmalarında örnek olay öğretim yöntemini kullanmışlardır.
İlgili 27 soru bulundu
Örnek olay deneysel (ampirik) bir inceleme olup, çoklu delil kaynaklarının kullanıldığı ve olay ile olayın içinde vuku bulduğu yer arasındaki sınırlar yeterince açık olmadığında gerçek hayatın içinde olu- şan tabii bir olayı araştırır (Anderson, 1990, S. 158).
Gerçek hayatta karşılaşılan ya da karşılaşılabilecek sorunlu bir olayın sınıf ortamına getirilerek analiz edilmesi, tartışılması ve olayın yeniden yazılması yoluyla öğrenmenin gerçekleşmesidir. Bu yöntem olayın nedeninin, nasıl olduğunun, sonuçlarının ne olacağının tartışılması amacıyla kullanılır.
Bir yanıyla gösterip yaptırma şeklinde yürüyen usta çırak ilişkisinde, ustanın problem durumunu ortaya koyup çözüm yollarını çıraktan beklemesi örnek olay olarak adlandırılabilir.
Öğretim yöntem ve teknikleri çeşitleri arasında şunlar bulunmaktadır: anlatım, gösterim, tartışma, problem çözme, örnek olay yöntemi, proje temelli öğrenme ve teknoloji destekli öğrenme.
Yaşanmış olaylar sonucunda öğrenciler örnek olaydan yola çıkarak benzer durumlarda neler yapabileceklerini önceden görürler, Tartışmalara aktif olarak katılmak, • Olayla ilişkili araştırmalar yapmak, Olaydaki amaç ve anlam ile kendi gerçek yaşamını ilişkilendirmek becerileri kazanır.
ÖRNEK OLAY tekniğinde tüm süreç sınıf içinde gerçekleşir, bilimsel süreç söz konusu değildir. YANİ öğretmen, film izleterek, öykü ya da gazete haberi okuyarak bir problem durumunu öğrencilerine sunar. Öğrenciler tartışır çözüm üretir. Tüm süreç sınıf içinde başlar sınıf içinde biter.
Nitel Araştırmalarda Beş Gelenek. Örnek olay incelemesi de denir.
Toplumsal Olay Nedir? Belli bir yerde meydana gelen, başlama ve bitiş noktaları belli olan bir süreç içindeki birden fazla kişiyi ilgilendiren tek tek oluşum ve değişimlerdir. Örneğin Kurtuluş Savaşı, 1999 yılında yaşanan Marmara depremi, 15 Temmuz hain darbe girişimi birer toplumsal olaydır.
Akvaryum tekniği, öğrencilerin ilgi duyduğu ya da üzerinde anlaşmaya varamadığı konuların öğretiminde çok etkili bir tartışma tekniğidir. Sınıf içi tartışmaları canlandırmak mümkün olduğu kadar çok sayıda öğrenciyi tartışmaya katmak için kullanılır.
Soru- cevap yöntemi; Öğretmenin formule ettiği soruları, öğrencilerin sözel olarak cevaplamalarına dayanan bir öğretim yöntemidir. Etkili soru sorma yeteneğine sahip bir öğretmen ; Öğrenci düşüncelerini etkiler.
Örneğin vızıltı 22 de iki öğrenci bir konu üzerinde ikişer dakika konuşur. vızıltı 66 da ise altı öğrenci aynı konu üzerinde altışar dakika tartışır. Vızıltı gruplarında önemli olan belli bir öğrencinin belirli bir süre bir konu üzerinde tartışması ve sonunda varılan kararların açıklanmasıdır.
Açıklık(Ayanilik) İlkesi
Öğrenme ve öğretme etkinliklerinde öğretilecek konunun açık olması ve öğrencinin eşya ve varlıklarla doğrudan doğruya karşı karşıya gelmesini öngörmektedir. Öğretmenin iletişim sürecinde kullandığı dil, içerik, yöntemler, değerlendirme soruları açık, net ve anlaşılır olmalıdır.
Türkçe, Sanat, Drama, Müzik, Hareket, Oyun, Fen, Matematik, Okuma Yazmaya Hazırlık ve Alan Gezileri şeklindedir.
Anlatım Yöntemi: Öğretmenin sahip olduğu bilgilerini sınıf ortamında pasif durumda olan öğrencilere aktarması esastır (Saban, 2004). Anlatma yöntemi, öğretmen merkezli bir öğretme yöntemi olup, daha çok öğretmenin bilgiyi öğrenenlere aktarması sürecini içermektedir.
Kritik olaylar tekniği, derinlemesine bir olayın analizini veren, davranışa odaklanan, geleceğe bir çözüm önerisi sunan ve genellenebilirliği bulunan bir tekniktir. Ayrıca araştırmacının veri analizi boyunca davranışın nedeninin ortaya çıkarılması sürecinde harcadığı çaba fazla olduğu için iş yükü ağır bir tekniktir.
Doğrudan öğretimin amacı, öğretmen tarafından sistematik destek sağlanarak öğrencilerin doğru tepkide bulunabilmelerine yardımcı olmaktır. Doğrudan öğretimin diğer bir amacı da öğretimi yapılan içerikte ipuçlarının aşamalı olarak geri çekilmesiyle öğrenciyi bağımsız kılmaktır.
Doğal yöntem veya direkt yöntem, ikinci bir dil öğretimi öğrencinin anadiline hiç başvurulmaksızın yalnızca öğretilmesi hedeflenen dilin kullanımı ile gerçekleşebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri