Muz (Musa), Güneydoğu Asya'nın tropikal bölgelerinde doğal olarak yetişen bir ağaçsı bitkiye ve bu bitkinin yeşil kabuklu (bazı türlerinde kırmızı veya pembe kabuklu) uzun meyvelerine denir. Dünya üzerinde meyvesi belki de en fazla tüketilen bitkilerden biridir.
Tropikal bir meyve olan muz, dünya genelinde en çok tüketilen meyvelerden biridir.
Muzgiller familyasından olan meyvenin gövdesi toprak altında sıcak ve ılıman iklimi sevmektedir. Ayrıca kolay yenebilen, şeker açısından da zengin bir meyvedir.
Muz bitkisi en büyük çiçekli otsul bitkidir. 10 metreye kadar büyüyen türleri vardır. Yaprakları sarmal bir biçimde yer alır ve 3 metre uzunluğa, 60 cm genişliğe kadar büyüyebilir. Muz meyvasının 40 türü ve 250' den fazla çeşidi vardır.
1) Domates
Domates yıllardır sebze olarak biliniyordu fakat bir meyvedir.
İlgili 30 soru bulundu
Limon (Citrus × limon), yıl boyunca büyümeyi sürdüren, küçük bir ağaç türü ve bu ağacın meyvesidir.
Yediğiniz şey çekirdekliyse meyve, yaprak ya da kökse sebze olarak tanımlanıyor bir başka deyişle. Buna göre pek çoğumuzun sebze olarak isimlendirdiği kabak, domates, salatalık, hatta fasulye gibi yiyecekler meyvedir. Soğan, patates, ıspanak, marul gibi yiyecekler ise sebze sınıfına girer.
Musaceae familyasındandır.Muz, ismini muzu teşvik eden Antonius Musa'dan almıştır. Muz salkımına hevenk denir.
Muz, etli kabuğunun içinde yumuşak posalı bir tropik meyvedir. Bilimsel adı Musa acuminata'dır. Hafif kavisli ve uzunca bir meyvedir. Yetiştiği muz ağacının tepesine yakın yerlerinde kümeler halinde büyürler.
Aynı zamanda armut, elma, şeftali, karpuz, muz gibi meyve çeşitleri de bitkisel besinler arasında yer alır. Bitkilerden elde edilerek yapılan tüm yiyecekler bitkisel besin grubuna girer.
Muz, aslında dört mevsimde bulunabilen ve tüketilen bir meyvedir. Ancak aslında muz, kış mevsiminde yetiştirilir. Sonbahar aylarında ekimi yapılan bu meyve, Ekim ayından başlar ve Mart ayına kadar hasat edilebilir.
Muzgiller ailesinin üyesi olan muz tropikal meyve türleri arasında bulunur. Dünya üzerinde en çok tüketilen meyveler arasında önemli bir yere sahiptir. Muz hem kolay ulaşılabilen hem de oldukça faydalı bir meyve türüdür. Sade olarak tüketilebileceği gibi tatlı ve pasta yapımlarında da önemli bir yardımcı malzemedir.
Uyumadan önce yenilebilecek meyvelerin başında muz geliyor. Çünkü muz, magnezyum ve potasyum içerir. Bu içeriğinden dolayı da kasları rahatlatır ve uyurken daha rahat bir bedenle uyumuş oluruz. Ayrıca, mutluluk hormonu olan serotonin ve daha iyi uyumamıza yardımcı olan melatoninin üretimini sağlar.
Diyet lifi açısından zengin olan muz aynı zamanda şeker içeren bir besindir. İçerdiği şeker doğal şeker kaynağı olduğu için tatlı isteğini bastırmak için tercih edilebilir. Bu nedenle diyette muz yemek istiyorum diyenler, ölçülü şekilde muz yiyebilir.
Sağlıklı bir insan günde 7,5 muz yiyebilir
Ortalama bir muz 125 gram. Her bir muz 450 mg potasyum içeriyor. Bu da sağlıklı bir insanın tavsiye edilen potasyum seviyesi için en az 7,5 muz yiyebileceği anlamına geliyor.
Çok fazla potasyum Muz, az miktarda yerseniz kalbiniz için iyidir. Ancak çok fazla muz tüketiyorsanız, vücudunuz hiperkalemi geliştirebilir. Bu da kanda çok fazla potasyum olduğu anlamına geliyor. Hiperkalemi düzensiz kalp atışı, kas güçsüzlüğü ve geçici felce yol açabilir.
Hastalılardan ve çeşitli zararlılardan kaynaklı olarak Muz ağaçlarınız meyve vermiyor olabilir. Bütün bu sorunların tek bir ortak tarafı vardır ki o da topraktır. topraklarımızın kötü olması, verdiğiniz gübreleri alamayacak kadar yorgun olması durumunda, bütün bu sorunlar ile karşılaşmak son derece normaldir.
Peki, kış mevsimi sebzeleri ve meyveleri neler? İşte mevsimin ürünleri: Sebzeler: Lahana, yer alması, turp, pazı, kereviz, ıspanak, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, pancar, havuç ve karnabahar. Meyveler: Elma, portakal, muz, mandalina, ayva, nar, greyfurt ve kestane.
Dalında yeşil haldeyken toplanan tonlarca muz, yıllar önce karpit gazıyla depolarda sarartılıp tüketiciye sunulurdu. Karpit gazının sağlığa zararı nedeniyle günümüzde Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından zararsız kabul edilen etilen gazı kullanılıyor. Bu gaz, tonlarca muzu 3 günde yeşilden sarıya döndürüyor.
Suyla birleştiğinde tepkimeye girerek asetilen gazı çıkaran karpit, meyvenin hızlı olgunlaşmasını sağlıyordu. Karpitin meyve üzerinde olumsuz etki bıraktığı ve sağlığa zararlı olduğunun tespit edilmesi üzerine uzun yıllardır karpit yerine etilen gazı kullanılmaya başlandı.
Adeta vitamin deposu olan mavi muz, son günlerde oldukça popüler. Görüntüsü ve tadı ile büyüleyen bir muz çeşidi olan Java muzu, Güney Doğu Asya'ya özgü iki muz türünün melezidir. Tamamen olgunlaşmadan önce mavi rengi alan muz, olgunlaştıkça solar. Yumuşak kremsi yapıları ile vanilyalı dondurmayı andırır.
Çiçeğin meyveye dönüşmesi sonucu oluşan domates, patlıcan, salatalık ve biber gibi gıdalar aslında meyvedir.
Çekirdekli bir yapıya sahip olan salatalık, bilimsel açıdan bakıldığı zaman meyve kategorisinde yer almaktadır. Günlük hayatta, bir manava ya da markete gidildiği zaman salatalık meyve reyonunda olmasa da, bu durum pek fazla görülmese de salatalığın sebze değil bir meyve olduğu bilinmektedir.
Günlük kullanımında "meyve" normalde; elma, muz, üzüm, limon, portakal ve çilek gibi tatlı veya ekşi olan ve çiğ durumda yenebilen bir bitkinin etli, tohumla ilişkili yapıları anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri