Baş ve karın ağrısı, solukluk, bulanık görmeye başlama, konuşma zorluğu, uyuşukluk, terleme, taşikardi (kalp atım hızının artması) orta şiddetteki hipoglisemiye işaret ederken, ağır hipoglisemide şeker düzeyi 50 mg/dl'nin çok daha altına düşer ve beynin şekersiz kalması sonucunda bilinç kaybı oluşabilir.
Yetişkinlerde normal kan şekeri değeri açlıkta 70-100 mg/dl, tokluk durumunda ise 70-140 mg/dl'dir. Bu değer 60'ın altında olduğunda hipoglisemi durumu söz konusudur.
Kişide glikoz düzeyinin fazla düşük çıkması tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Kan şekeri düşmesi durumunda göz kararır, baş dönebilir, bilinç kayıpları yaşanabilir. Ayrıca bayılma atakları, halsizlik, titreme gibi belirtiler de kan şekerinin düşmesi durumunda karşılaşılabilecek diğer belirtiler arasındadır.
Kan şekeri seviyelerinin düştüğü hipoglisemi durumlarında, bireye acil müdahale edilmesi gereklidir. Normal şartlar altında ortalamada desilitre başına 70 miligram (mg / dL) veya litre başına 3, 9 milimol (mmol / L) seviyelerinin altında görülen bir açlık kan şekeri sonucu, hipoglisemi uyarısı olarak kabul edilmelidir.
Hipoglisemi, vücudun ana enerji kaynaklarından biri olan glikozun referans aralık olan 70 mg/dL'nin altında olması yani kan şekeri değerinin düşük olmasıdır. Bu durum çoğunlukla diyabet hastalığıyla ilişkilendirilir. Öğün atlamak, yoğun egzersiz yapmak gibi nedenler diyabetle birlikte hipoglisemi meydana getirebilir.
İlgili 31 soru bulundu
Şeker hastalığı olan kişilerde şeker düşmesi nedenleri; 1) İnsülin veya ilaç dozunun fazla gelmesi 2) Öğünün atlanması veya az yenilmesi 3) Fazla egzersiz veya aç karına egzersiz yapılmasıdır. Şeker hastalarında kan şekeri düşüklüğünün sınırı 70 mg/dl altı olarak kabul edilir.
Hipoglisemi atağı tipik olarak titreme, soğuk terleme, solgun cilt, baş ağrısı ve dönmesi, hızlı kalp atışı, sinirlilik, mide bulantısı ve bitkinlik ile kendini gösterebilir. Şiddetli ve tedavi edilmeyen hipoglisemi atağı bilinç kaybı, görme ve konuşmada zorluk, nöbetler şeklinde görülebilir.
Baş ve karın ağrısı, solukluk, bulanık görmeye başlama, konuşma zorluğu, uyuşukluk, terleme, taşikardi (kalp atım hızının artması) orta şiddetteki hipoglisemiye işaret ederken, ağır hipoglisemide şeker düzeyi 50 mg/dl'nin çok daha altına düşer ve beynin şekersiz kalması sonucunda bilinç kaybı oluşabilir.
Hareket ve muhakeme bozukluğu genellikle 2.2 mmol/l (40 mg/dl) altında belirginleşir. Glikoz daha da düştükçe nöbetler meydana gelebilir. Kan şekeri seviyeleri 0.55 mmol/l'nin (10 mg/dl) altına düştüğünde, çoğu nöronlar elektriksel olarak suskunlaşır ve işlevsiz hale gelir ve bu da koma ile sonuçlanır.
Böylelikle açlık krizleri ve düşük kan şekeri değerleri önlenir. Diyabet hastası olmayan kişilerde düşük kan şekeri semptomlarının sıklıkla ortaya çıkması halinde bunun arkasında yatan başka hastalıklar olabilir. Bunun nedenleri örneğin şunlar olabilir: Yetersiz beslenme.
İlk bardakla müdahaleden sonra hasta kendine gelmediyse vakit geçirmeden 2. Bardak şekerli suyu da hastaya vermelisiniz. Yine toparlamıyorsa hastaneye götürmek veya yanınızda varsa glukagon enjeksiyonu yapmak, durumun düzelmesini sağlayacaktır.
Şeker düşmesi beyni vuruyor
Şeker 50 mg/dl seviyesine ulaştığında ise bu belirtiler çok daha belirginleşir ve baş ağrısı, baş dönmesi, görme bozukluğu, unutkanlık, konsantrasyon güçlüğü, uykuya eğilim, kasılmalar ve komaya varan bulgular eşlik etmektedir.
Kan şekeri düşüklüğünde ilk yardım
Bilinci yerindeyse; şekerli su verilir. Belirtiler 15 - 20 dakikada geçmiyorsa sağlık kuruluşuna başvurulur. Bilinci kapalı ise; Koma pozisyonu verilerek yardım çağrılır.
Açlık kan şekerinin 60 mg/dl altında ölçülmesi hipoglisemi olarak ifade edilir ve hayatı tehdit edici boyutlara varabilir. Sabah açlık kan şekerinin 50 mg/dl'nin altına çıkmasına hipoglisemi (şeker düşüklüğü) denilir.
Normalde 70-100 mg/dl arasında değer olmalıdır.
Kan şekerimiz düştüğünde Meyve suyu yada meyveli şeker yada çay şekeri tüketmek 10-15 dk sonra kan şekerinin yine düşmesi demektir ,15 dk sonra mutlaka bir küçük kepekli tost veya bir bardak süt yada ayran yanında 2 grisini yada bir dilim ekmek 1 dilim beyaz peynir yada bir kase çorba ve bir bardak yoğurt tüketmelidir.
Kandaki şeker seviyesinin düşmesi, orana bağlı olarak, çok tehlikeli olabilir. Kandaki şeker oranı düştüğünce kişide bazı belirtiler gözlenir. Aniden soğuk terleme, baş ağrısı, halsizlik, dudaklarda ve dilde uyuşma, bulanık görme, solgun yüz gibi şeker düşmesi belirtileri, yol gösterici olabilir.
Aşırı alkol tüketimi: Yemek yemeden çok fazla alkol içmek kan şekerini düşürebilir. Aşırı alkol karaciğerdeki depolardan kana glikoz, yani şekerin geçmesini engelleyebilir. Uzun süreli açlık: Yetersiz beslenme ve uzun süreli açlık süresinde karaciğerdeki şeker depoları tükenir. Bir süre sonra da kanda şeker düşebilir.
Yaşa göre şeker değerleri kaç olmalıdır? Genel olarak 60 yaşa kadar açlık kan şekeri 100 mg altında ve tokluk kan şekeri ise 2. saat sonunda 140 mg altında olmalıdır. 60 yaş üstündeki kişiler için açlık kan şekeri 110 mg altında, tokluk kan şekeri ise 160 veya 180 mg altında kalmalıdır.
Sağlıklı bireyler için 1 saatlik tokluk kan şekeri ölçümünde görülmesi gereken değerler 70-140 mg aralığında olmalıdır. Bu rakamlar arasında çıkan değerler sonucunda kişi sağlıklı bir birey olarak kabul edilir.
Düşük şekerli hastaların çoğunda tansiyon düşüklüğü vardır. Hem tansiyonları düşüktür hem tokluk şekerleri düşüktür yani reaktif hipoglisemi vardır. Bu hastaların çoğunda stres, alerjik olaylar, sirkadiyen ritm bozukluğu, uykusuzluk, sık uyanma, acıkma atakları, aşırı yorgunluk, isteksizlik ve konsantre olamama vardır.
Doğru Yiyin, Düzenli Egzersiz Yapın, Sağlıklı Kilonuzu Koruyun, Alkolden Uzak Durun ve Aldığınız Yiyeceklere Dikkat Edin. Hipoglisemi, kan şekeri normal seviyelerin altına düştüğünde ortaya çıkar. Bunun nedeni, vücudun glikoz arzını yeni kaynaklar ürettiğinden daha hızlı kullanmasıdır.
Düşük kan şekeri (hipoglisemi), tehlikeli ve önemsenmesi gereken bir sağlık durumudur. Kan şekerinin aşırı düştüğü kişiler genellikle diyabet hastalarıdır.
Seale Harris tarafından tanımlanmıştır. Reaktif hipogliseminin de kendi içinde tipleri vardır. Bazı kişilerde yemek yendikten sonra erken saatlerde (ilk 2 saat) kan şekeri düşerken bazı kişilerde yemek yendikten 3-5 saat sonra kan şekeri düşer.
Rafine şeker, hazır meyve suları, reçel, bal, hamur işleri, pastane ürünleri, çikolata, hazır meyveli yoğurtlar, gazlı içecekler, beyaz ekmek, beyaz pirinç, beyaz makarna ve hazır paketli ürünlerden kaçınılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri