Buna göre sosyoloji teorileri, 1) Büyük boy kuramlar (organizmacı, evrimci, diyalektik); 2) Orta boy kuramlar (yapı- sal-fonksiyonel, çatışmacı); ve 3) Küçük boy kuramlar (grupsal, bireyci) şeklinde tasnif edilmektedir (Kongar, 2017).
Orta Boy Kuramlar
Bu yaklaşıma göre toplum, birbirlerine bağımlı olan ve her biri, meydana getirdiği bütünün daha iyi uyumunu sağlamak için belli işlevlere sahip olan öğelerden meydana gelir. Mezkur öğeler, işlevsel bir bütünleşme içinde toplumu meydana getirir.
Büyük Boy Kuramlar: Çok uzun tarih dönemlerini inceleyerek toplumsal değişimi açıklamaya çalışırlar. Örneğin: Ortaçağ, İlkçağ gibi çağların ya da uygarlıkların incelenmesini kapsayan araştırmalar. çalışırlar.
KÜÇÜK BOY KURAMLAR
Bu kuramlar da iki kategoride incelenebilir. Grupsal modeller: Toplumdaki değişmeyi anlamak için gruptaki değişmeyi anlamak gerektiğini savunur. Bireyci modeller: Toplumsal değişmeyi bireye indirgeyen modellerdir.
Toplumsal yapıyı açıklayan kuramların başlıcaları yapısalcılık, yapısal fonksiyonalizm, sosyal alışveriş kuramı, çatışma kuramı ve evrimci sentez kuramıdır.
İlgili 31 soru bulundu
Buna göre sosyoloji teorileri, 1) Büyük boy kuramlar (organizmacı, evrimci, diyalektik); 2) Orta boy kuramlar (yapı- sal-fonksiyonel, çatışmacı); ve 3) Küçük boy kuramlar (grupsal, bireyci) şeklinde tasnif edilmektedir (Kongar, 2017).
Teori veya kuram, bilimde bir olgunun, sürekli olarak doğrulanmış gözlem ve deneyler temel alınarak yapılan bir açıklamasıdır. Kuram, herhangi bir olayı açıklamak için kullanılan düşünce sistemidir. Genel anlamda kuram, bir düşüncenin genel, soyut ve ussal olmasıdır.
6) Biyolojik Kuram (Organizmacı Teori)
Bu görüşe göre devlet, yaşayan bir organizma olarak görülür; bundan dolayı doğal ve biyolojik yasa ve esaslara uygun olarak tıpkı diğer canlı varlıklar gibi kendiliğinden meydana gelmiştir. Bu durumda kendiliğinden meydana gelen devlet doğar, büyür, gelişir ve ölür.
Alanyazında yaygın kabul gören üç temel öğrenme kuramı vardır, Bunlar: Davranışçı öğrenme kuramı, bilişsel öğrenme kuramı ve yapılandırmacı öğrenme kuramıdır (Özerbaş, 2007).
Toplumların, toplumsal yapılarında meydana gelen değişmeyi ifade eder. Toplumsal yapı ise toplumların fizikî ve kültürel özelliklerinden oluşan bir yapıdır. Toplumların fizikî ve kültürel yapıları ise hiçbir zaman durağan olmayıp sürekli bir değişim hâlindedir.
Kuram: Belli gerçekliklerin neden ve nasıl ilişkili olduklarına dair bir önermedir. Sosyolojik kuramın işi toplumsal davranışı gerçek dünyada açıklamaktır.
Coğrafi koşullar, toplumların ekonomik faaliyetleri, yaşam şekilleri ve beslenme alışkanlıklarını belirleyerek sosyal yapı üzerinde etkili olmaktadır. Sonuç olarak, ekonomik, kültürel, demografik, siyasi ve hukuksal, teknolojik ve doğal çevre faktörleri toplumsal yapıyı etkileyen önemli faktörlerdendir.
Değişmenin hızı, toplumdan topluma değişiklik göstermekle birlikte; geleneksel toplumlarda değişme daha yavaş olurken, endüstriyel toplumlarda daha hızlı bir biçimde gerçekleşmektedir (Özkalp, 2015: 307).
Ve farklılıklarının bilincine varan bireylerde bireylik bilinci oluşur ve gelişir. İşte, Durkheim'e göre, ilk farklılaşma olan toplumsal farklılaş- ma yani toplumsal işbölümü ekonomi, ahlâk, hukuk, eğitim, din, si- yasal rejim v.b. gibi bütün toplumsal olguları etkiler ve açıklar.
sözlükte olmamasına şaşırdığım fritz heider 'in kişi tutumlarına yönelik olan kuramı.bu kuram özellikle kişilerarası algı çerçevesinde gelişmiştir.heider bu kuramda bir kişinin(k) , bir diğer kişi (d) ve bir tutum objesi (o) arasındaki ilişkileri incelemiştir.
Kuramlar, insanların kendi dünya deneyimlerinden anlamaya çalıştıkları bakış açısıdır. Bir kuram iki veya daha fazla gözlemlenebilir gerçek arasındaki ilişkiyi açıklamak için ortaya konan tutarlı bir varsayımlar grubudur. Bu varsayımlar, yaşamı kolaylaştıran, çözülemezi çözmeye çalışan görünmez yollardır.
Genel anlamda, öğrenme kişinin çevresi ile etkileşimi sonucu oluşan düşünce, duyuş ve davranış değişikliğidir. Bu değişikliğin nasıl oluştuğu konusundaki kurumlar dört grupta toplanabilir. Davranışçı Bilişsel Duyuşsal ve Nörofizyolojik temelli öğrenme kuramları.
Nörofizyolojik öğrenme kuramı, öğrenme süreçlerini nörolojik işlevler ve beyin yapısı ile ilişkilendiren bir yaklaşımdır. Bu kurama göre öğrenme, beyin hücreleri arasındaki sinaptik bağlantıların güçlenmesi ve değişmesiyle gerçekleşir.
Yapılandırmacılık, bilginin birey tarafından yapılandırılmasını anlatır. Yani bireyler bilgiyi aynen almaz, kendi bilgilerini yeniden oluştururlar. Kendilerinde var olan bilgiyle beraber yeni bilgiyi, yine kendi öznel durumlarına uyarlayarak öğrenirler (Özden, 2003).
Modern işlevselciliğin en önemli öncüleri Comte, Spencer, Pareto ve Durkheim'dır. “İşlevselcilik Durkheim tarafından sistemleştirilmiş ve daha sonra ise Par- sons ve Merton tarafından geliştirilmiştir.
Çatışmacı yaklaşım ve kuramlar, toplumdaki gruplar ve sınıflar arasındaki sosyal, siyasi ve maddi eşitsizlikler üzerinde vurgu yaparak mevcut sosyopolitik sistemi eleştirirler. Çatışmacılar özellikle sınıflar arasındaki güç mücadelesi ve birbirine tarihsel olarak karşıt olan hakim ideolojiler üzerinde dururlar.
İşlevselci / Fonksiyonalist Yaklaşım
Bu yaklaşım toplumu birbiri ile ilişkili parçaların görev yaptığı bir sistem olarak görür. Örneğin, Amerikalı ünlü sosyolog T. Parsons toplumun koruyucu, bütünleştirici, yönlendirici ve uygulayıcı alt sistemlerden oluştuğunu savunur.
Klasik kuram : Örgütü, rasyonel, ussal bir sistem olarak sunmuştur. Neoklasik kuram: İnsan ilişkilerinin oluşturduğu organik bir örgütsel yapı öngörülmüştür. Modern kuram: Çalışanların karmaşık olduğunu ve çeşitli faktörler tarafından motive edildiğini öne sürmektedir.
Elektromanyetik kuram, atomik kuram, evrim kuramı, görelilik kuramı ve kıta tektoniği kuramı bilimsel kuramlara örnek olarak verilebilirler (NRC, 1998; Lawson, 1995).
Davranışçılar, gözlem ve deney yöntemini kullanırlar. Davranışçılar, organizma ve çevre ilişkilerinin insan ve hayvanlarda birbirinin aynı olduğu kanısındadırlar. Bu nedenle hayvanlar üzerinde psikolojik araştırmalar yapmışlardır. Örneğin Pavlov koşullu öğrenme deneylerini köpekler üzerinde yapmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri