Temel akademik becerilerin yanı sıra öz bakım becerilerinde, iş ve çalışma becerilerinde eğitim alabilirler. Yetişkinlikte kısmen ya da bütünüyle geçimlerini sağlayabilirler. Orta Düzeyde Zihinsel Yetersizliği olan çocukların normal yaşıtları ile kaynaştırma yoluna gidilmesi davranış kazandırma açısından çok önemlidir.
Yetersizlik düzeyi
Zeka bölümü puanı 50- 55 ile 70 arasında olanlar hafif; 35-50/55 puan arasında olanlar orta; 25-35/40 arasında olanlar ağır; 20/25 ve daha altında olanlar ise çok ağır düzeyde zihin yetersizliği olan birey olarak sınıflandırılmıştır (Hallahan & Kauffman, 2003).
2) Orta Düzeyde Zihinsel Yetersizlik: Zihinsel işlevler ile kavramsal, sosyal ve pratik uyum becerilerindeki sınırlılık nedeniyle temel akademik, günlük yaşam ve iş becerilerinin kazanılmasında özel eğitim ile destek eğitim hizmetlerine yoğun şekilde ihtiyaç duyan bireyi ifade etmektedir.
-Bellekleri zayıftır, gördükleri duydukları şeyleri çabuk unuturlar, bu nedenle sık sık konuları tekrar etmek gerekir. -Uzak gelecekle pek ilgilenmezler. -Görsel ve işitsel algıları zayıftır. -Duygu ve düşüncelerini açık ve net ifade edemezler.
Millî Eğitim Bakanlığının yapacağı değişiklikle hafif zihinsel engelli öğrencilerin eğitim gördüğü özel eğitim meslek okulu mezunları, üniversite sınavına girebilecek.
İlgili 23 soru bulundu
Engelli bireylerin zihinsel yetileri yerindeyse, engelli sürücü belgesi alabilirler. Sadece engelli bireyler engelli sürücü belgesine sahip olabilir.
1) Hafif Düzeyde Zihinsel Yetersizlik: Zihinsel işlevler ile kavramsal, sosyal ve pratik uyum becerilerinde hafif düzeydeki yetersizliği nedeniyle özel eğitim ve destek eğitim hizmetlerine sınırlı düzeyde ihtiyaç duyan bireyi ifade etmektedir.
Nüfusun yaklaşık %1'i zihinsel olarak engellidir. Bu durum hafif ila ağır skalasında farklı yerlerde konumlanabilmekte ve her bireyde farklı olabilmektedir. Zihinsel engellilerin yaklaşık %85'i “hafif” kategoriye girer ve hafif zihinsel engelli tanısı alır. %50 zihinsel engelli olanlar da bu kategoriye dahildir.
HAFİF DÜZEYDE ZİHİNSEL YETERSİZLİK
Zihinsel öğrenme yetersizliğinin nüfustaki yaygınlığı % 1 oranındaydı, bunların % 85'i hafif düzeyde zihinsel öğrenme yetersizliğidir. Bu kişilerin eğitimi normal sınıflarda kaynaştırma programı kapsamında yürütülmektedir.
Hafif zihinsel engelli, orta ve ağır zihinsel engelliler olmak üzere üç gruba ayrılır.
25-34 IQ- Ağır zeka geriliği. 35-50-55 IQ- Orta düzeyde zeka geriliği. 50-55-69 IQ- Hafif zeka geriliği. 70-79 IQ- Sınır zeka.
Mental Retardasyon Dereceleri. Hafif (Eğitilebilir) Mental Retardasyon: Zeka bölümü çeşitli zeka ölçekleriyle sürekli olarak 45 – 75 arasında tespit edilen zihinsel geriliktir. Gelişimleri normal çocuklardan önemli bir faklılık göstermediği için genellikle okula başlayana kadar farkına varılmazlar.
Çocuğun eğitsel değerlendirme ve tanılaması RAM'da oluşturulan Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu tarafından çeşitli testler ve bireyin özelliklerine uygun diğer ölçme araçlarıyla yapılır.
IQ (zekâ katsayısı) bir IQ testi ile ölçülür. Ortalama IQ 100'dür ve insanların çoğunluğu 85 ile 115 arasında puan almaktadır. Bir kişinin IQ'SU 70 ila 75'ten azsa zihinsel olarak engelli olarak kabul edilir.
Çocuğunuza zihinsel yetersizlik tanısı konulabilmesi için 0-18 yaş aralığındaki ço- cuğunuzun, uygulanan değerlendirmelerde zekâ testinden 70 ZB altında bir puan alması aynı zamanda en az iki uyumsal davranışta da anlamlı düzeyde sınırlılıkları olması gerekmektedir.
Zihinsel Engellilik; doğum öncesi, doğum sırası ve doğum sonrasında çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişimsel dönemde ortaya çıkan, uyumlu davranışlarda görülen yetersizliğe ilaveten dikkat, algılama, bellek ve muhakeme gibi genel zeka fonksiyonları açısından normalin altında olma durumudur.
Engelli çocuklar için tanımlanmış hakların kullanımında engel oranlarının belirlenmesi için özel gereksinim düzeylerinin karşılığı olan engel oranları şu şekildedir: Özel gereksinim var (ÖGV): %20-39. Hafif düzeyde özel gereksinim var: %40-49. Orta düzey özel gereksinim var: %50-59.
Engellilik yüzdesi, %90 ve üzerinde olmak şartı ile engelli bireyin üzerine araç alınabilir.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş açıklamasına göre engelli aylıkları; yüzde 40-69 arası engelli aylığı 1.594 TL'den 1.874 TL'ye, yüzde 70 ve üzeri engelli aylığı 2.392 TL'den 2.811 TL'ye, engelli yakını aylığı 1.594 TL'den 1.874 TL'ye yükselmiş durumda.
Sağlığınıza kavuşmanız lazım, Engelli raporunuzu iptal etmek istiyorsanız il sağlık merkezi giderek durumunuzu anlatın ve sağlık merkezi sizi hastaneye sevk edecekler buradan %40 altında bir oran çıkarsa Raporunuz iptal edilir... Raporunuzu söyleme mecburiyetiniz yok, lakin haklarınızı kaybedersiniz...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri