Avans Ödeme Dönemi Başlıyor Bu kapsamda yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı binalar için sigorta bedelinin %20'si, orta hasarlı binalar için ise sigorta bedelinin %10'u sigortalılarımıza avans olarak ödenecek.
Konutları yıkık/acil yıktırılacak/ağır veya orta hasarlı olarak tespit edilen afetzedelere, acil ihtiyaçlarını karşılamaları için hane başı 10.000fr nakdi destek ödemesi yapılmaktadır. Herhangi bir başvuru gerektirmeyen ödemeler, Ziraat Bankası şubelerinden gerçekleşmektedir.
Evli afetzede, barınma desteği açısından ev sahibi kabul edilip, konut yıkık/acil yıktırılacak/ağır hasarlı/orta hasarlı ise 60.000-TL barınma, 15.000-TL taşınma desteği yardımı ödemesi yapılacak.
15) Bir bina Orta Hasarlı olarak tespit edilirse devlet tarafından ne gibi yardımlar yapmaktadır? Binası Orta Hasarlı olarak tespit edilen konut/işyeri/ahır sahiplerine hak sahipliği koşullarını sağlaması kaydıyla Afet Kanunu kapsamında AFAD tarafından uygun geri ödeme koşullarında güçlendirme kredisi verilmektedir.
Bakan Özhaseki açıkladı: Orta hasarlı binaların tamamı yıkılacakÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, "Orta hasarlı binaların tamamı yıkılacak. Orta hasarlı demek yorulmuş bina demektir" dedi.
İlgili 35 soru bulundu
Bir bina orta hasarlı olarak tespit edilirse ne olmaktadır? Orta hasarlı tespit edilen binalar can ve mal güvenliği açısından hemen boşaltılmaktadır. Afetzedelerin binalarını 1 sene içerisinde güçlendirmeleri gerekmektedir.
Güçlendirilmeyen veya güçlendirilemeyen, yerinde dönüşümden yararlanmayan veya hak sahipliğinden yararlanmak üzere yıkılmayan orta hasarlı binalar 7269 Sayılı kanunun 13. maddesinde öngörülen süre sonunda yıkılacak.
Konutları yıkık/ acil yıkılacak/ ağır veya orta hasarlı olarak tespit edilen afetzedelere 15.000 TL taşınma yardımı yapılacaktır.
Orta hasarlı bina sahiplerine hak sahipliği koşullarını sağlamaları kaydıyla 7269 sayılı Yasa kapsamında güçlendirme kredisi verilecek. Hak sahipleri, binalarını bir sene içerisinde güçlendirmeleri halinde bu krediden faydalanabilecek. 1 sene içerisinde güçlendirme yapılmaması halinde ise bina yıkılacak.
Hasar tespiti yapılan binalarda ödeme işlemleri başlatılır. Ardından ödemeler depremzede ve az hasarlı bina yardımıcı alacak kişilere TC kimlik son numarasına göre her ayın 15 ile 20. günü arasında ödeme yapılır. Yapılan ödemelerde bir değişiklik olması durumunda haberimize eklenecektir.
Orta hasarlı bina ne demektir? Deprem nedeniyle gördüğü hasar bakımından güçlendirme gerektirecek derecede hasar gören binadır. Bu tür binaların güçlendirme yapılmadan kullanılmasına izin verilmez.
Hasarlı Evler için Taşınma Yardımı Yapılacak Mı? Konutları yıkık, acil yıkılacak, ağır veya orta hasarlı olarak tespit edilen afetzedelere 15.000 TL taşınma yardımı yapılacaktır. Başvurular, e-Devlet “Afetzede Barınma Desteği” sayfası üzerinden yapılmaktadır.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karar kapsamında; 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerde yapıları orta ve üzeri hasarlı olarak tespit edilen gerçek veya tüzel kişi maliklere hibe ve yapım kredisi desteği verilecek.
21.11.2023 tarihinde İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya imzasıyla yayımlanan genelgeye göre, orta hasarlı olduğu tespit edilmiş konutların hepsi ağır hasarlı binalar gibi işlem görecek.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın aldığı karara göre, orta hasarlı binaların da yıkılması kararı alındı.
Bilindiği gibi bu yapılara ruhsatları belediyeler veriyor. Bakanlığın ilgili genelgesinde orta hasarlı için yıkım kararı çıkmışsa o bina mutlaka yıkılacak. Bu durumda orta hasarlılarda oturan vatandaşlar, ağır hasarlı ev sahipleri gibi yapılan konutlarda hak sahibi olacaklar.
Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayımlanan yerinde dönüşüm ile ilgili bir kanun çıktı. Bu kanun orta hasarlı binaları da içine dahil etti. Orta hasarlı bir bina malikleri yarıdan bir fazlası müracaat ettiklerinde tercihleri yerinde dönüşümü istemişseler bu bina sahipleri yerinde dönüşümden faydalanabilirler.
Binaları kentsel dönüşüm alanı içinde kalıp orta hasarlı, az hasarlı ve hasarsız tespit edilen bina/konut sahipleri Kentsel Dönüşüm Kanun'undan yararlanabilmektedirler.
Orta hasarlı binalara ilişkin sigorta işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi, binaların onarılması ve/veya güçlendirilmesine bağlıdır; bu işlemlerin yerine getirildiğinin belgelendirilip sunulması halinde sigorta yapılabilir. Hafif hasarlı veya hasarsız binalar ise sigortalının beyanına göre sigortalanabilmektedir.
Yıkık veya ağır hasarlı binalarda eşyalarını tahliye edemeyecek vatandaşlara Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nca 30.000 TL karşılıksız para yardımı yapılır. Ağır hasarlı tespit edilen konutta ikamet eden ev sahiplerine 13.000 TL AFAD tarafından karşılıksız para yardımı yapılmaktadır.
Orta hasarlı binanın makul sürede onarılması mümkün değilse, kiracı kira sözleşmesini kanunda belirtilen şartlar doğrultusunda feshedebilir. Az hasarlı ya da hasarsız binalarda ise, kira sözleşmesi devam etmekte olup, sözleşme bitimine kadar kiracının kira bedelini ödeme yükümlülüğü vardır” ifadelerini kullandı.
Ödemeler, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından belirlenen kesinleşmemiş hasar tespit verileri ve ikametgâh durumunuza göre yapılacaktır. Hasar tespit çalışmaları hala sahada devam etmektedir ve bu çalışmalar sonuçlandıkça ödemeler de devam edecektir.
Bir süredir gündemde yer alan "Orta hasarlı binalar yıkılacak mı?" sorusuna Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki son noktayı koydu. Bakan Özhaseki, "Orta hasarlı binaların tamamı yıkılacak.
Ancak yapıda kullanılan beton, demir ve çelik gibi malzemelerin kaliteli olması da binanın depreme dayanıklılığı konusunda oldukça önemlidir. 30 yıllık binanın kaliteli malzemeler ile inşa edilmiş olması durumunda depreme dayanıklı olduğu söylenebilir.
Oturduğunuz bina için önceden uzmanlar gelip deprem risk raporu oluşturmuş olabilir. İkamet ettiğiniz ilçenin belediyesinden bu bilgiyi öğrenebilirsiniz. Eğer binanızın deprem risk raporu kaydı bulunmuyorsa binanızın depreme dayanıklılığını öğrenmek için deprem testi yaptırmalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri