Orta Hasarlı Bina Satılabilir mi? Orta hasarlı binalar, hasar durumunun açıkça belirtildiği ve alıcının bilgilendirildiği durumlarda satılabilir.
Evet satabilirsiniz, sahibinden üzerinden orta hasarlı binaya 600-700 koyulmuş para verseler oturmam.
a. Hasar tespit süreçleri sonunda orta hasarlı olduğu kesinleşen binalar, yeni bir hasar tespit işlemi tesis edilmesine gerek kalmaksızın ağır hasarlı binalar gibi işlem görür.
Hasarsız, az hasarlı ya da orta hasarlı olarak tespit edilmiş bir bina Kentsel Dönüşüm alanı içerisinde kalmış ise Afet Kanunu kapsamında değil, Kentsel Dönüşüm Kanunu kapsamında hak sahibi olunabilmektedir.
Güçlendirilmeyen veya güçlendirilemeyen, yerinde dönüşümden yararlanmayan veya hak sahipliğinden yararlanmak üzere yıkılmayan orta hasarlı binalar 7269 Sayılı kanunun 13. maddesinde öngörülen süre sonunda yıkılacak.
İlgili 44 soru bulundu
AFAD tarafından yayınlanan genelgeye göre orta hasarlı olan konutlar ağır hasarlı gibi işlem görecek ancak bu konutlarını güçlendirmek isteyenlere izin verilecek. Konutunu güçlendiren vatandaşlar burada yaşamaya devam edebilecek."
AFAD'dan hak sahibi olsun ya da olmasın tüm orta hasarlı binalar ağır hasarlı gibi işlem görecek. Orta hasarlı binasını güçlendirmek isteyenler; 29.12.2023 tarihine kadar güçlendirme ruhsatı verme yetkisine sahip idarelere (Belediye ya da İl Özel İdaresi) yazılı başvuru yapacak.
Orta hasarlı binaların son durumuna değinen Güngör, “Orta hasarlı bina maliklerinin 3 seçeneği bulunuyor; güçlendirme, yerinde dönüşüm ve hak sahipliği. Orta hasarlı binaların güçlendirilmesi için kat maliklerinin yüzde 80'inin rızası aranıyor. Devamında proje hazırlanıp ilçe belediyelerine başvurulması gerekiyor.
Bakanlığın ilgili genelgesinde orta hasarlı için yıkım kararı çıkmışsa o bina mutlaka yıkılacak. Bu durumda orta hasarlılarda oturan vatandaşlar, ağır hasarlı ev sahipleri gibi yapılan konutlarda hak sahibi olacaklar.
b. Bu Genelge kapsamında ağır hasarlı olarak tespit edilen orta hasarlı bina bağımsız bölümlerinde hak sahibi olanlar, yeni bir hak sahipliği işlemine gerek kalmaksızın yeni bina yapımı için kredi verilmesinden faydalanabilir.
Bir bina orta hasarlı olarak tespit edilirse ne olmaktadır? Orta hasarlı tespit edilen binalar can ve mal güvenliği açısından hemen boşaltılmaktadır. Afetzedelerin binalarını 1 sene içerisinde güçlendirmeleri gerekmektedir.
•Konutları deprem nedeniyle yıkık, acil yıkılacak, ağır hasarlı, orta hasarlı ve az hasarlı olarak tespit edilen afetzede aile başına 10 bin TL destek ödemesi yapılacaktır. Hane başına taşınma yardımı olarak 15'er bin lira verilecek. Depremde yakınlarını kaybeden mağdurlara 100bin'er lira verilecek.
Orta hasarlı binalarla ilgili yayımlanan genelgede bina sakinlerine hak sahipliği ve güçlendirme hakkı verilirken güçlendirme kredisi miktarı belli oldu. Buna göre 2023 rakamlarına göre orta hasarlı bina sakinlerine binadaki konut başına 180 bin TL veriliyor.
İlk tespit raporuna göre, az hasarlı olarak tespit edilen binaların itiraz sonucu orta hasar olarak kesinleşmesi durumunda, binanın az hasarlı olduğu düşünülüyorsa dava yoluna gidilmesi gerekmektedir. Raporda belirtilen '' orta hasarlı'' durum dava yolu için yeterli değildir.
Bu yapıların yıkılması esastır. Yerinde Dönüşüm: Hasar durumu yıkık, ağır ve orta hasarlı olarak tespit edilen yapılar Yerinde Dönüşüm Projesinden yararlanabilecektir. Bu uygulama 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında yapılacaktır.
Hak sahipliği belgesi yıkılan, ciddi hasar gören veya afetlerden etkilenebilecek olan binaların mülkiyet durumunu ve ilişkilerini resmi olarak ispatlayan, güvence altına alan ve afetzedelere binaların yeniden inşasında destek sağlayan bir belgedir.
Bu kapsamda yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı binalar için sigorta bedelinin %20'si, orta hasarlı binalar için ise sigorta bedelinin %10'u sigortalılarımıza avans olarak ödenecek.
Orta hasarlı binalara ilişkin sigorta işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi, binaların onarılması ve/veya güçlendirilmesine bağlıdır; bu işlemlerin yerine getirildiğinin belgelendirilip sunulması halinde sigorta yapılabilir. Hafif hasarlı veya hasarsız binalar ise sigortalının beyanına göre sigortalanabilmektedir.
Deprem nedeniyle kullanılamaz hale gelen taşınmaz için kiracının artık bir ödeme yapması gerekmemektedir. Kiraya veren kira sözleşmesi gereğince yükümlülüğünü yerine getirmediği için kiracının da kira ödeme sorumluluğu ortadan kalmış olmaktadır.
Afet nedeniyle gördüğü hasar bakımından güçlendirme gerektirecek derecede hasar gören binalar orta hasarlı olarak sınıflandırılmaktadır. Bu tür binaların güçlendirme yapılmadan kullanılmasına izin verilmez.
Bina güçlendirme yapılırken ev boşaltılır mı? Özellikle karbon fiber ile güçlendirme sırasında, güçlendirmenin yapıldığı kat haricinde binanın boşaltılması gerekmemektedir.
Toplantıda apartmanda depreme dayanıklılık testi yapılmaksızın direkt güçlendirme yapılmasına ilişkin olarak ancak bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası ile karar alınabilir.
Madde 3- Bu Yönetmelikte yer alan “Hak sahibi” deyimi, afetzedelerin, yıkılan veya ağır hasar gören binalarla olan mülkiyet ilişkilerini ve yeniden yapılacak binalardan veya verilecek inşaat kredisinden yararlanabilme durumlarını ifade eder.
Hak sahipliği tespiti yapılan kişilerin, hak sahipliği belgesini almak için ilgili valilik veya kaymakamlıklara başvurmaları gerekmektedir. Hak sahipliği belgesi, hak sahiplerine yeniden yapılacak konut, iş yeri veya ahırdan veya verilecek inşaat kredisinden yararlanabilmeleri için gereklidir.
Deprem riskinin bulunduğu illerdeki riskli binalar için ise maksimum 48 ay süreyle kira yardımı yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri