Gerekli durumlarda kedilere soğuk su verilir. Özellikle sıcak yaz günlerinde güneş çarpmasını önlemek amacıyla su kabına buz ekleyebilirsiniz. Bununla beraber sürekli buzlu veya soğuk su vermeniz de doğru olmayacaktır. Buzlu suyu sıcak yaz aylarında vermeniz yeterli olacaktır.
Önlem amaçlı olarak kediniz için evin etrafında birkaç tedbir alarak onun rahatından emin olun: Her yere bol miktarda su koyun: Yaz aylarında su daha hızlı buharlaşacağından - ve kediniz evde pek fazla gezinme eğiliminde olmayacağından - evin çeşitli yerlerinde birkaç kase soğuk su bulundurmak iyi bir fikirdir.
Perdeleri örtün, klimayı düşük seviyeye getirin. Gece bir plastik şişeye su doldurun ve onu buzluğa koyun. Gündüz buzluktan çıkardığınız şişeyi kedinizin uyuduğu yerin yakınına koyabilirsiniz. Böylelikle şişeden gelen serinletici hava kedinizi de serinletecektir.
Pek çok hayvan gibi kediler de soğuk ortamlara karşı sıcak yerleri tercih ederler. Patili dostunuzun en çok evinizdeki kaloriferlerin etrafında dolaşmasının, kaloriferin yanında uyuklamasının temel nedeni de yüzlerinde bulunan hassas reseptörlerle açıklanabilir.
Fakat uzmanlar, kedilerin kilogram başına 50-60 ml sıvı tüketmesi gerektiğini belirtmektedirler2. Örneğin 3 kg bir kediniz varsa gün içerisinde 150-240 ml arasında sıvı tüketmesi gerekir. Fakat kediniz bu miktarın tümünü su içerek karşılamayabilir.
İlgili 45 soru bulundu
Cildin elastikiyetini kontrol etmek için, boynun tabanından bir miktar deri kavrayın ve ardından bırakın. Deri hemen geri sıçrama yapmazsa, kedi susuz kalmıştır. Kılcal damar dolma süresini kontrol etmek için kedilerin sakızına bir parmağınızla bastırın.
Soğuk Su Bulundurun
Kediler de tıpkı insanlar gibi yaz aylarında sürekli su içme ihtiyacı duyarlar. Onlar için bir köşede mutlaka bolca su bulundurmayı ihmal etmeyin. Su bulundurmak yetmez, yeterince serinleyebilmeleri için suya birkaç küp buz atarsanız size minnetkâr kalacaklardır.
Bununla birlikte, yere yatıp yuvarlanmak kedilerin kendilerini rahat hissetmesine ve mutlu olmalarına faydalı olabilir. Kedilerin yere yatıp yuvarlanması, kedinin enerjisini boşaltması, oyun oynaması ve keyifli vakit geçirmesiyle doğru orantılı olabilmektedir.
Kediler sıcak yerde uyumayı çok severler. Bu nedenden ötürü kedinizi yanınıza almak ya da onların üzerini örtmeniz gerekebilir. Kedilerinizi çok sarsmadan dikkatli bir şekilde üzerini örterseniz sıcaklıklarını korumuş, onları rahat ettirmiş olursunuz.
Onun için kedimizi uyurken rahatsız etmemeye özen göstermeliyiz. Sessiz, sakin, güneşli, sıcak ve yüksek yerler kedimiz için ideal uyku alanlarıdır.
Sadece zorunlu kalındığı taktirde banyo yaptırılması veya yaz aylarında çok sıcak havalar olduğu taktirde, kedi de su altına girmek isterse banyo yaptırılmalıdır. Sfenks kedisi gibi tüysüz olan kediler için de aksine deri sağlığının korunabilmesi için düzenli aralıklarla banyo şarttır.
Kedilerin sırt üst yatmalarının nedenlerinden biri vücut ısılarını dengelemeye çalışmaları olabilir. Karın bölgelerine serin hava gelmesi için ideal fırsatı sunan sırt üstü yatma pozisyonu özellikle sıcak günlerde hızlı bir şekilde enerji toplanmasını sağlayabilir.
Kediler için serin su ılık suya nazaran daha caziptir. Suyun sıcaklığını 15-20 derece civarında tutmak kedimizin su tüketimini arttırabilir. Kediler her gıda tüketiminin sonrasında su kabına yönelirler, Her su içişinde 6-10 ml su içeceklerdir.
Bu soruya basit bir cevap, kedilerin suya erişimleri olduğu sürece yiyeceksiz 1-2 hafta hayatta kalabilecekleri yönündedir. Kediler su içmeden yaklaşık 3 gün hayatta kalabilirler. Ancak, bu her zaman böyle olmayabilir ve kediler bu kadar uzun süre yiyecek ve su olmadan hayatta kalmayabilir.
Kedinizi yıkamak için veterinerden bir kedi şampuanı alabilir veya sadece su kullanabilirsiniz. Soğuk veya sıcak olamayan ılık bir suyla yıkamayı tercih etmelisiniz. Aynı zamanda kedileri akan suyun altına sokmak yerine bir leğende veya küvette duran suyla yıkamanız daha sağlıklı olacaktır.
Kediler, İnsanlarla Birlikte Uyurken Güvende Hissederler
Her canlı gibi kediler de içgüdüsel olarak uyurken savunmasız olduklarını bilirler. Yavruyken annelerine sokularak tehlikelere karşı güvende olduklarını hissedip uyuyan kediler, büyüdüklerinde eğer bir insanla yaşıyorlarsa bu alışkanlığı devam ettirirler.
Kendini sizin sahibiniz olarak gören kedinizin size karşı hissettiği şefkat ve sizinleyken içinde bulunduğu konfor en üst düzeydedir. Kediniz, sizi odadan odaya takip ediyor, genellikle vakit geçirdiğiniz odada bulunuyor ve uyuduğunuz odada uyuyorsa sizinle ilgileniyor ve sizinle zaman geçirmek istiyor demektir.
Size temas etmek için sürekli yakınınızda dururlar yada gözlerini sizden ayırmadan sürekli size baktıklarını görürsünüz. Kedi öpücüğü olarak bilinen küçük göz kırpmaları yaparlar. Kediniz ona hunharca dokunmanıza izin verir. Asla canı yanmadıkça size zarar verecek şekilde ısırmazlar.
Kedi mama ve su kabı ayrı mı olmalı sorusunu düşünüyor olabilirsiniz. Ürünler genel olarak ayrı tercih edilir. İçme suyu her zaman temiz ve taze olması gerektiği için su bölümünü mama alanından uzak yerde tutmanız önerilir.
Çöl hayvanları olarak ünlenmiş olmalarına rağmen kediler, sıcaklığı insanlardan daha iyi tolere edemezler. Kediler aşırı sıcağa maruz kaldıklarında sadece ayak tabanlarından terleyerek metabolizmalarını dengelemeye çalışırlar.
Evet, kediler banyo sonrasında üşüyebilirler. Kedilerin vücut ısılarını korumak için tüyleri vardır ve ıslak tüylerin vücut ısısını korumada etkili olmaması nedeniyle banyo sonrasında üşüme olasılıkları artar.
Kedilerin Acıktığı Nasıl Anlaşılır? Kediler nasıl mutluluğunu bol bol mırlayarak belli ediyorsa, acıktığını da gözlerinizin içine baka baka miyavlayarak anlatırlar. Hatta öyle ki kediler, sesli ifadeleri, beden dillerinde en çok acıktıklarında kullanırlar.
Ancak yaş, sağlık durumu ve aktivite seviyesi gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilmekle birlikte, belirli bir süre boyunca yiyeceksiz kalabilme yeteneğine sahiptirler. Genel olarak, sağlıklı bir yetişkin kedi beş güne kadar yiyeceksiz hayatta kalabilir.
Musluktan akan şebeke suları kireçli sulardır ve bir zaman sonra evcil hayvanınızda problem yaşatmaya başlayabilir. Özellikle kısırlaştırılmış kedilerde üriner problemlere yol açabiliyor.Yani böbrek ve safra kesesi taşlarına neden oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri