b. Bu Genelge kapsamında ağır hasarlı olarak tespit edilen orta hasarlı bina bağımsız bölümlerinde hak sahibi olanlar, yeni bir hak sahipliği işlemine gerek kalmaksızın yeni bina yapımı için kredi verilmesinden faydalanabilir.
AFAD tarafından yayınlanan genelgeye göre orta hasarlı olan konutlar ağır hasarlı gibi işlem görecek ancak bu konutlarını güçlendirmek isteyenlere izin verilecek. Konutunu güçlendiren vatandaşlar burada yaşamaya devam edebilecek."
Orta Hasarlı Binalarda Son Durum
Devamında proje hazırlanıp ilçe belediyelerine başvurulması gerekiyor. İlçe belediyelerimizin de projeyi onaylamasıyla güçlendirme süreçleri başlayabiliyor. Bu 3'ünden birinin tercih edilmemesi durumunda ise yasal süre sonunda binanın yıkımı kararlaştırılır.
6 Şubat'ta meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremlerin ardından orta derece hasar alan evlerin ne olacağı merak konusu olmuştu. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya imzasıyla yayımlanan genelgeye göre, orta hasarlı olduğu tespit edilmiş konutların hepsi ağır hasarlı binalar gibi işlem görecek.
Hasarsız, az hasarlı ya da orta hasarlı olarak tespit edilmiş bir bina Kentsel Dönüşüm alanı içerisinde kalmış ise Afet Kanunu kapsamında değil, Kentsel Dönüşüm Kanunu kapsamında hak sahibi olunabilmektedir.
İlgili 38 soru bulundu
Bir bina orta hasarlı olarak tespit edilirse ne olmaktadır? Orta hasarlı tespit edilen binalar can ve mal güvenliği açısından hemen boşaltılmaktadır. Afetzedelerin binalarını 1 sene içerisinde güçlendirmeleri gerekmektedir.
1. AFAD'dan hak sahibi olsun ya da olmasın tüm orta hasarlı binalar ağır hasarlı gibi işlem görecek. 2. Orta hasarlı binasını güçlendirmek isteyenler; 29.12.2023 tarihine kadar güçlendirme ruhsatı verme yetkisine sahip idarelere (Belediye ya da İl Özel İdaresi) yazılı başvuru yapacak.
Güçlendirilmeyen veya güçlendirilemeyen, yerinde dönüşümden yararlanmayan veya hak sahipliğinden yararlanmak üzere yıkılmayan orta hasarlı binalar 7269 Sayılı kanunun 13. maddesinde öngörülen süre sonunda yıkılacak.
AFAD'dan hak sahibi olsun ya da olmasın tüm orta hasarlı binalar ağır hasarlı gibi işlem görecek. Orta hasarlı binasını güçlendirmek isteyenler; 29.12.2023 tarihine kadar güçlendirme ruhsatı verme yetkisine sahip idarelere (Belediye ya da İl Özel İdaresi) yazılı başvuru yapacak.
Ancak, AFAD tarafından yayımlanan 7269 sayılı Afet Kanunu çerçevesinde hak sahipliği süreci bilgilendirme duyurusunda deprem sürecinde Orta Hasarlı olarak belirlenen yapılar ile şok detaylar yer aldı. Orta Hasarlı yapılar bir yıl içerisinde güçlendirilmez ise yıkım yapılacak, hak sahipliği sona erecek...
Orta hasarlı tespit edilen konutta ikamet eden ev sahiplerine 5.000 TL AFAD tarafından karşılıksız para yardımı yapılmaktadır. Orta hasarlı tespit edilen konutta ikamet eden kiracılara 2.500 TL AFAD tarafından karşılıksız para yardımı yapılmaktadır.
Orta hasarlı binalarla ilgili yayımlanan genelgede bina sakinlerine hak sahipliği ve güçlendirme hakkı verilirken güçlendirme kredisi miktarı belli oldu. Buna göre 2023 rakamlarına göre orta hasarlı bina sakinlerine binadaki konut başına 180 bin TL veriliyor.
"Yıkık, ağır hasarlı ve orta hasarlı binalar dışında deprem bölgesindeki binaların yüzde 96,7'sine doğal gaz arzı sağlanmıştır. Elektrik arzından farklı olarak, doğal gaz arzında ekiplerin binaları ve iç tesisatları tek tek kontrol etmesi gerekmektedir.
Buna göre hakkında düzenlenen hasar tespit raporunda ağır hasarlı veya orta hasarlı olduğu tespit edilen taşınmaza ilişkin olarak yıkım kararı alınabileceği veya taşınmazın tahliye edilebileceği, bunun yanı sıra söz konusu işlemlere karşı yargı yoluna başvurulabileceği açıktır.
İnşaat halinde olup, orta ve üzeri hasarlı olarak tespit edilen yapı maliklerine de hibe ve yapım kredisi verilecek. Hasar gören yapıda iştirak halinde veya müşterek mülkiyet söz konusu ise, yine aynı şekilde hisseli olmak üzere, sadece bir konut/işyeri için hibe ve en fazla üç bağımsız bölüm için kredi verilecek.
Riskli bir binanın yıkım tespiti için öncelikle tapu ve kimlik fotokopisi ile herhangi bir kat malikinin başvurusu gerekmektedir. Bu başvuru sonrası, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan lisans almış bir kurum veya kuruluş belli bir ücret karşılığında bu raporu hazırlamaktadır.
Kısaca oturduğu yapı orta hasarlı olan vatandaşların hak sahipliği kabul edilmişse bunların TOKİ hakkı bulunmuyor. Bu kişiler, güçlendirme kredisinden faydalanabiliyorlar. Bakanlık, orta hasarlı evin ağır hasarlı olduğunu ve yıkılması gerektiğini rapor etmişse, o zaman bu kişiler TOKİ hakkına sahip olabiliyor.
Bu kapsamda yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı binalar için sigorta bedelinin %20'si, orta hasarlı binalar için ise sigorta bedelinin %10'u sigortalılarımıza avans olarak ödenecek.
Orta hasarlı binalara ilişkin sigorta işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi, binaların onarılması ve/veya güçlendirilmesine bağlıdır; bu işlemlerin yerine getirildiğinin belgelendirilip sunulması halinde sigorta yapılabilir. Hafif hasarlı veya hasarsız binalar ise sigortalının beyanına göre sigortalanabilmektedir.
Bina güçlendirme yapılırken ev boşaltılır mı? Özellikle karbon fiber ile güçlendirme sırasında, güçlendirmenin yapıldığı kat haricinde binanın boşaltılması gerekmemektedir.
AFAD orta hasarlı olarak tespit edilmiş binadaki her bir konut için 180.000 TL, orta hasarlı ahır için 120.000TL kredi vermektedir. Bu kredi ile binanın güçlendirmesi yaptırılmaktadır. Kredi rakamları her yıl yeniden belirlenmekte olup, bu rakamlar 2023 yılı için belirlenen rakamlardır.
Hasar durumu yıkık, ağır ve orta hasarlı olarak tespit edilen yapılar düzenlemeden yararlanabilir.
Bina güçlendirme işe yarar mı sorusunun cevabı, mühendislik hesapları uygun şekilde yapıldığında ve başarılı bir şekilde uygulandığında, evet işe yarar şeklindedir. Ülkemizde son 20 yıldır güçlendirme uygulamaları hız kazanmakla birlikte ne yazık ki önemi henüz yeterince anlaşılmamıştır.
Orta hasarlı binalarla ilgili yayımlanan genelgede bina sakinlerine hak sahipliği ve güçlendirme hakkı verilirken güçlendirme kredisi miktarı belli oldu. Buna göre orta hasarlı bina sakinlerine binadaki konut başına 180 bin TL verilecek. Yine ahırı orta hasarlı olan vatandaşlara 120 bin TL kredi verilecek.
Afet meydana geldiği tarihte, konut afetzedenin üzerine kayıtlı ise çocuğu adına hak sahipliği devri yapılması mümkün değildir. 28)2 konutundan biri ağır hasarlı diğeri orta hasarlı olan afetzedeler 2 konuttan da ayrı ayrı hak sahibi olabilmekte midir? Sadece birinden hak sahibi olunabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri