Çevre, Şehircilik Bakanlığı Orta Hasarlı Binalarda Performans Analizi Ve Yaşı Dikkate Alınmalıdır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan hasar tespitler hızlı ve yüzeysel yapılmıştır. Az hasarlı denilen birçok bina performans analizinde yetersiz çıkmış olup güçlendirme ihtiyacı duymaktadır.
Bir bina orta hasarlı olarak tespit edilirse ne olmaktadır? Orta hasarlı tespit edilen binalar can ve mal güvenliği açısından hemen boşaltılmaktadır. Afetzedelerin binalarını 1 sene içerisinde güçlendirmeleri gerekmektedir.
Orta hasarlı bina sahiplerine 7269 Sayılı Yasa kapsamında güçlendirme kredisi verilecek. Afetzedelerden binalarını 1 sene içerisinde güçlendirmeleri gerekiyor. Bu tür binalar güçlendirilmeleri halinde kullanılabilecek, ancak 1 sene içerisinde güçlendirme yapılmaması halinde ise ağır hasarlı kabul edilerek yıkılacak.
İskan kullanım izni uygunluğu yapılırken statik projeye göre yapılmayan yapı ile ilgili performasn analizi istenmektedir. Bu sadece uygunluk ile istenmeyip donatı deneyleri ve kaarot sonuçlarının istenenden farklı olması durumundada statiğin kurtarıp kurtarmadığını görmek için performans analizi yapılmaktadır.
Orta hasarlı bina ne demektir? Deprem nedeniyle gördüğü hasar bakımından güçlendirme gerektirecek derecede hasar gören binadır. Bu tür binaların güçlendirme yapılmadan kullanılmasına izin verilmez.
İlgili 23 soru bulundu
“Orta hasarlı yapı bakanlık formatındaki kriterlere uygunsa güçlendirme yapılacağını kaydeden Güngör, “Hazırlanan projelerin imar kanununa uygun olması gerekiyor. Burada da belediyelerimiz ortak bir uzman grup dahilinde incelemesini yapacak, sonra ise güçlendirme ruhsatları verilmiş olacak.
Bir süredir gündemde yer alan "Orta hasarlı binalar yıkılacak mı?" sorusuna Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki son noktayı koydu. Bakan Özhaseki, "Orta hasarlı binaların tamamı yıkılacak.
Deprem sonrası kullanımı zorunlu olan yapılar ve kullanım amacı değişen yapılarda performans analizinin yapılması gerekmektedir.
Yalnızca İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) tescili olan statik proje ofisleri ve üniversitelerdeki inşaat mühendisliği bölümleri binaların deprem performans tespitlerini yapabilirler. Bunun dışındaki kişi ve kurumlar bu yetkinliğe sahip değildir.
Deprem performans analizi bina, liman, köprü, viyadük gibi yapıların güvenirliğinin tespiti için büyük önem taşır. Peki deprem performans analizi nedir? Diye soracak olursanız; bu analiz, olası bir şiddetli depreme karşı sizleri uyaracak olan en önemli rapordur diyebiliriz.
Güçlendirilmeyen veya güçlendirilemeyen, yerinde dönüşümden yararlanmayan veya hak sahipliğinden yararlanmak üzere yıkılmayan orta hasarlı binalar 7269 Sayılı kanunun 13. maddesinde öngörülen süre sonunda yıkılacak.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın aldığı karara göre, orta hasarlı binaların da yıkılması kararı alındı.
AFAD orta hasarlı işyerlerinin güçlendirilebilmesi için 120.000 TL kredi vermektedir. Bu kredi, son kredi diliminin hak sahibine ödendiği tarihten itibaren, ilk 2 yılı ödemesiz, sonraki 3 yılda, % 4 faizle yıllık eşit taksitlerle geri ödenmektedir.
Kısaca oturduğu yapı orta hasarlı olan vatandaşların hak sahipliği kabul edilmişse bunların TOKİ hakkı bulunmuyor. Bu kişiler, güçlendirme kredisinden faydalanabiliyorlar. Bakanlık, orta hasarlı evin ağır hasarlı olduğunu ve yıkılması gerektiğini rapor etmişse, o zaman bu kişiler TOKİ hakkına sahip olabiliyor.
Bu kapsamda yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı binalar için sigorta bedelinin %20'si, orta hasarlı binalar için ise sigorta bedelinin %10'u sigortalılarımıza avans olarak ödenecek.
Deprem sonucu hafif hasar alan binalara DASK sigortası yaptırılabilir. Hafif hasar durumunda DASK poliçesi sigortalının beyanına göre yapılır. Orta hasar alan binalarda ise güçlendirme yapılması zorunludur. Hasar onarıldıktan sonra resmi belgeleri ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığının onayına sunulur.
Depreme dayanıklılık testi ücretleri, binanın yüksekliği ve özelliğine göre 20 bin TL'den başlayıp 100 bin TL'ye kadar çıkıyor.
Deprem Dayanıklılık Testinde Gerekli Olan Teknik Çalışmalar
Testi yapılacak olan binadan yeterli bir miktarda beton numunesi alınarak yapı laboratuarında beton dayanıklılık testi yapılır. Özel olarak üretilen bir röntgen cihazı aracılığı ile kolon içerisinde bulunan demirlerin çapı ve adetlerin ölçümleri yapılır.
Karot alma işlemi binaya zarar vermez zira özellikle betonarme binaların deprem performansı ve depreme dayanıklılığının belirlenmesinde yürürlükteki güncel deprem yönetmeliği olan TBDY-2018 kapsamında yapılan çalışmalar, kesinlikle binaların mevcut durumunu zayıflatacak adımlar sunmaz.
Deprem Performans Analizi Testleri ve Zemin Etüdü
Yapıda kullanılan demirin çapları, adetleri, özellikle de etriye aralıkları bulunur. Sıyırma işlemiyle demirlerin korozyon seviyeleri tespit edilir. Ayrıca binanın uygun bir noktasına muayene çukuru açılarak temel sistemi de incelenir.
Bina Performans Analizi diğer adıyla Yapı Teknik Raporu ( Deprem Risk Raporu ) mevcut bir yapının yönetmeliklerde oluşması öngörülen Deprem anında göstericeği mukavemetin ( Dayanımın ) hesaplanması yöntemidir.
Performans analizi deprem olmadan yapılan simülasyonlar yardımı ile deprem olmuş gibi yapılan yapıların hasar tespitine performans analizi denir. Betonarme bir yapıda, deprem durumunda, bazı şekil değişiklikleri ortaya çıkar. Betonda kısalmalar, çelikte uzamalar olur.
Güçlendirme işleri yapılırken binanın tamamen tahliyesi söz konusu değildir.Sadece güçlendirme yapılacak dairenin boşaltılması yeterlidir. Fakat bazı yüksek derecede deforme olmuş binalar insan sağlığını korumak ve kolonlardaki yükü azaltmak amacıyla tamamen boşaltılması gerekebilmektedir.
Daire Başı Güçlendirme Maliyeti
Genel bir fikir vermesi açısından, daire başı bina güçlendirme maliyeti 2023 yılı için, 10 katlı ve 250 metrekare oturum alanına sahip bir bina için, DAİRE BAŞI GÜÇLENDİRME MALİYETİ yaklaşık 150.000 ile 250.000 TL arasında olacaktır.
"Yıkık, ağır hasarlı ve orta hasarlı binalar dışında deprem bölgesindeki binaların yüzde 96,7'sine doğal gaz arzı sağlanmıştır. Elektrik arzından farklı olarak, doğal gaz arzında ekiplerin binaları ve iç tesisatları tek tek kontrol etmesi gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri