Östaki borusu burun ve boğaz ile orta kulağı (kulak zarı arkasında kulak bölümü) birbirine bağlayan bir borudur. Normalde, östaki borusu orta kulak içindeki basıncın, orta kulak dışındaki hava basıncı ile dengeli olmasını sağlar.
Östaki borusu (tübü), orta kulak ile burnun arka kısmını(genizi) birbirine bağlayan küçük bir kanaldır. Görevi orta kulaktaki basıncı dış çevre ile dengelemektir. Bu boru normalde kapalı olup, yutkunma ile açılarak genizdeki havanın orta kulağa geçmesini sağlar.
*Östaki borusu, orta kulağı yutağa bağlayan yapıdır. *Östaki borusu aynı zamanda dış kulak ile orta kulak arasındaki hava ve ses dalgası basıncını dengeler.
Orta kulakta bulunan önemli kısımlardan biri de kemikçikler zinciridir. Çekiç, örs ve üzengi kemikçikleri zar ile iç kulağın bağlantısını sağlar.
Orta kulak, kulak zarının iç tarafında bulunur ve içinde örs, çekiç ve üzengi adı verilen kemikçikler bulunan bir boşluktan oluşur. Östaki borusu denilen bir kanal aracılığıyla geniz boşluğuna bağlanır.
İlgili 21 soru bulundu
Aynı nedenlerle yutkunduğunuzda geçici olan tıklama da duyulan klik sesleri Östaki borusunun açılıp kapanması durumdur ve fizyolojik durumdur. Östaki borusu disfonksiyonu oldukça yaygındır.
Delinirse veya yırtılırsa, orta kulak enfeksiyona karşı savunmasız kalır. Yırtılmış bir kulak zarı gerektiği kadar titreşemez ve sonuç olarak da geçiçi işitme sorunları görülür. Nadir durumlarda bu sorun kalıcı işitme kaybı ve kulak iltihaplanmalarına zemin hazırlayabilir.
Bu tıkanıklık üst solunum yolu enfeksiyonu geçtikten sonra genellikle geçer. Ancak bazı hastalarda bu tıkanıklık haftalarca sürebilir.
Östaki tüpü, normalde kapalı olsa da yutkunma, esneme ve çiğneme hareketleri ile açılabiliyor. Bu hareketler orta kulağa hava geçişini sağlarken, orta kulakta oluşan mukusu dışarı atıyor. Bu şekilde kulak zarı daha iyi şekilde titreşiyor.
Orta Kulak; dış ve iç kulak arasında yer alır. Kulak zarı ve üç küçük işitme kemikçiği (örs, çekiç, üzengi) orta kulakta bulunur. Bu yapılar ses dalgalarını güçlendirerek iç kulak sıvılarına iletme görevi yaparlar.
Memelilerin orta kulağı, iç kulak sıvısı ve zarlarına kulak zarının titreşimini dalgalar hâlinde ileten üç kemikçik içerir. Bu kemikçikler çekiç, örs ve üzengi kemikçikleridir. Orta kulağın içindeki boşluğa timpan boşluğu ya da cavum tympani adı verilir.
Östaki borusu, orta kulağın burun arkasına bağlanmasını sağlamaktadır. Burada bulunan tüp ise kulak zarının her iki tarafındaki basıncı dengelemektedir. Boru ise çiğneme, yutma veya esneme ile açılmaktadır.
Kulak tıkanıklığını için; Yutkunmak, sakız çiğnemek veya burundan nefes vermek gibi östaki borusunu açmaya yardımcı olan hareketler yapmak, Derin bir nefes alın ve dudaklarınızı kapatarak, burun deliklerinizi hava dolu tutarak ve dikkatlice nefes vererek iç kulak basıncını dengelemeye çalışmak, bol su tüketmek, Ilık ...
sakız çiğnemek östaki tüplerini açar ve bu da. kulaklardaki aşırı basıncı azaltır. Böylece kulaklar açılır. Sakız çiğnemek östaki borusunu rahatlatıp orta.
Östaki borusu orta kulak boşluğu ve geniz boşluğu arasında bulunan bir yoldur. Bir kısmı orta kulağa açılırken diğer kısmı da geniz boşluğuna açılır. Orta kulağının içinin hava ile dolu olması gerekir. Östaki borusunun amacı orta kulağa gerekli havayı sağlamaktır.
Östaki borusu ile ilgili bir problem varsa, orta kulak içindeki hava basıncı dış ortamdaki hava basıncı ile aynı olmayacaktır. Bu durumda orta kulağa zarar verebilecek ve kulak ağrısı, işitme kaybı ve diğer belirtilere neden olabilir.
Orta kulak ile bağlantıyı sağlayan östaki borusunun tıkanması orta kulak iltihabının oluşmasına zemin hazırlar. Diğer adı otitis media olan orta kulak iltihabı yetişkinlerde de görülmekle birlikte daha çok çocuklarda ortaya çıkar ve ağrılı geçer.
Sıvı birikimi sonucu östaki borusu tıkanır ve sıvı drenajı mümkün olmaz. Genellikle kendiliğinden geçer ancak geçmez ise doktor müdahalesiyle sıvının boşaltılmasına ihtiyaç duyulabilir.
Doğal pozisyonunda içinde hava ya da sıvı geçişi olmayacak şekilde kapalı olarak duran üsttaki tüpü çevresindeki kasların yutkunma hareketi sırasında kasılmasıyla açılır. Ve orta kulak ve geniz arasında hava geçişine imkan vererek hem orta kulak havalanmasını hem de basıncın eşitlenmesini sağlar.
Patuloz Östaki Borusu Nedenleri;
Dehidratasyon(çok sıvı kaybı) Romatizmal hastalıklar, Aşırı, hızlı kilo verilmesi, Geniz eti ameliyatı sırasında östaki borusunun ağız kısmının yaralanması.
Ağız ve burun tıkanarak 3 defa yutkunulur. Son kez tekrar timpanogram çizdirilir. Timpanogram tepesinin negatif alana kayması beklenir. Her manevradan sonra çizdirilen timpanogramın basınç değeri değişiyorsa (çizdirilen timpanogramlar üst üste çizmiyorsa) östaki fonksiyoneldir (Östaki tüpü normaldir).
Kulak zarı delindiyse hasta kulağında çınlamadan ve uğultudan şikâyet eder. Bazen uğultuya kulak akıntısı da eşlik eder. Baş dönmesi ve işitme kaybı da kulak zarı delinmesinin yol açtığı diğer problemlerdir. Kulak ağrısı bu durumun tipik belirtileri arasında bulunmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri