Amerika Birleşik Devletleri'nin aksine İsviçre topraklarında doğan her çocuk İsviçre vatandaşı olmaz. Bunun için evli anne-babadan en az birinin İsviçre vatandaşı olması gerekir.
Sorumlu nüfus dairesi, hangi belgelerin gerekli olduğunu size bildirecektir. İsviçre'de doğan çocuklar otomatik olarak İsviçre vatandaşlığı almazlar.
İsviçre Vatandaşlığı Başvurusu
Yabancı uyruklu bir vatandaş, şayet İsviçre'de 10 yıl ve üzeri bir süreyle ikamet etmişse, vatandaşlık hakkı için başvuru yapabilmektedir. Ayrıca vatandaşlık için başvuran bireylerin dil yeterliliği olması önemli bir unsurdur.
İsviçre Vatandaşlık Ücreti Ne Kadardır? İsviçre vatandaşlık ücreti, sıradan vatandaşlık başvuruları için belediyeler üzerinden kişi başı 500- 1000 İsviçre frangı, kantonlar üzerinden kişi başı 2.000 İsviçre frangı olarak belirlenmiştir.
İlgili 39 soru bulundu
İsveç'te 1 Nisan 2015 tarihinden itibaren İsveçli bir aileye doğan bir çocuk otomatik olarak doğduğundan İsveç vatandaşı olur. 1 Nisan 2018 tarihinden önce doğan çocuklar annelerinin İsveç vatandaşı olması durumunda İsveç vatandaşı olurlar.
Çoğu AB ve EFTA ülke vatandaşları eğer 1 yıldan daha fazla İsviçre'de çalıştıklarını (İş sözleşmesi, Arbeitsvertrag|contrat de travail) kanıtlarsa bu oturum iznini alma hakkı kazanırlar. Bu oturum izni AB ve EFTA ülke vatandaşları icin 5 yıllığına verilir. Diğer ülke vatandaşları için iznin geçerlilik süresi 1 yıldır.
Doğumla kazanılan Portekiz vatandaşlığı, Portekiz Golden Visa sahiplerinin Portekiz'de doğum yapmaları şartıyla kazanılan vatandaşlık olup, yapılan bildirim üzerine doğum anından itibaren hüküm ifade eder. Doğumla Portekiz vatandaşlığının kazanılması çok yeni bir uygulamadır.
Doğumla kazanılan Türk vatandaşlığı, soy bağı veya doğum yeri esasına göre kendiliğinden kazanılır. Doğumla kazanılan vatandaşlık doğum anından itibaren hüküm ifade eder. Türkiye içinde veya dışında Türk vatandaşı ana veya babadan evlilik birliği içinde doğan çocuk Türk vatandaşıdır.
Dolayısıyla Türk bir anne veya babadan doğan çocuk doğumla birlikte doğrudan Türk vatandaşlığını kazanacaktır. Doğumun ülke içinde veya dışında gerçekleşmesi ilgili durumu değiştirmemektedir. Kanun hükmüne göre, yabancı ülkede yani yurt dışında doğan çocuk Türk vatandaşlığını kazanabilmektedir.
Klasik vatandaşlık: İsviçre'de 10 yıl yaşamış, sürekli oturum iznine (C tipi) sahip olan yabancılar vatandaşlık alabilirler. 10 yıllık sürenin 3 yılı, vatandaşlık başvurusundan önceki 5 yıl içinde olmalıdır. Hızlandırılmış vatandaşlık: Evlilik yoluyla vatandaşlık almak da bu seçenektedir.
İsviçre'ye Seyahat Edecek Türk Vatandaşlarının Dikkatine / T.C. Dışişleri Bakanlığı Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri ise, 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
İsviçre'de oturum izni alabilmeniz 3-4 ay içinde gerçekleşmektedir. Süresiz oturum izni alabilmeniz için 10 yıl İsviçre'de yaşamanız gerekir. 12 yıllık kesintisiz yaşadıktan sonra da Vatandaşlık başvurusunda bulunabilir, isterseniz çifte vatandaş hakkı elde edebilirsiniz.
Referandumda yüzde 60.4 "evet" ile onaylanan tasarı, 3. jenerasyon göçmenler için kolaylaştırılmış bir vatandaşlık süreci getiriyor. Birçok ülkenin aksine İsviçre'de doğmuş olmak "otomatik vatandaşlık" anlamına gelmiyor. Ülkede yaşayan yabancıların ise vatandaşlık için 12 yıl beklemesi gerekiyor.
İsviçre'deki Türk varlığı, 1961 yılında başlayan iş gücü göçü dalgasıyla başlamış ve günümüze değin süregelmiştir. İsviçre'de resmî verilere göre yaklaşık 68 bin Türk vatandaşı yaşamaktadır. Bu sayıya İsviçre vatandaşlığına geçen Türkler dâhil edilmemiştir.
Dışişleri Bakanlığı Aralık 2008 tarihinden itibaren Schengen sahasına dahil olan İsviçre, diğer ülkelerde ikamet eden vatandaşlarımıza sınırda vize alma imkanını tanımamaktadır. Bu nedenle, İsviçre'ye seyahat edecek vatandaşlarımızın, ikamet ettikleri ülkedeki İsviçre'nin temsilciliğinden vize almaları gerekmektedir.
Göçmen avukatı Judy Hamawi, “Sadece, Avustralya vatandaşı veya sürekli oturma izni olanların Avustralya'da doğan çocukları, doğuştan vatandaş olur. Öte yandan, Avustralya vatandaşlarının yurt dışında doğan çocukları, ebeveynler çocuğu o ülkedeki Avustralya Elçiliğine kaydettirirse, vatandaşlık hakkını elde eder” diyor.
İngiltere Vatandaşlık Hakkı
İngiliz Vatandaşlığı tıpkı diğer ülke vatandaşlıkları gibi iki şekilde alınabilir. Doğumla gelen vatandaşlık ya da sonradan kazanılan vatandaşlık.
Almanya doğumlu bir çocuk, doğum sırasında (en azından) ebeveynlerinden biri Alman vatandaşlığına sahipse veya yasal olarak Almanya'da (en az) sekiz yıldır ikamet etmekteyse ve süresiz oturum iznine (“Niederlassungserlaubnis”) sahipse, Almanya vatandaşı olarak kabul edilir." Bu bağlamda "yasal", sizin (veya diğer ...
En kolay Avrupa vatandaşlığı sunan ülke Portekiz'dir. Portekiz pasaportu Almanya, Hollanda gibi dünyanın en güçlü pasaportları arasında 6. sıradadır.
Yabancı uyruklu ebeveynleri olan bir çocuk, ebeveynlerinden biri sekiz yıldır yasal olarak Almanya'da yaşıyorsa ve süresiz oturma hakkına sahipse, Almanya'da doğumla birlikte Alman vatandaşlığını da alır.
Kanada vatandaşlığı; doğum ve evlilik yoluyla elde edilebilir. Kanada doğumlu olanlar otomatik olarak Kanada vatandaşı sayılmaktadır.
İsviçre'de 90 günden fazla kalmak isteyen tüm yabancı ülke vatandaşları (AB vatandaşları ve EFTA ülkesi vatandaşları da dâhil olmak üzere) oturma izni almak zorundadır. İsviçre'ye yerleşmeden önce yerleşmek istediğiniz bölgedeki kanton göçmenlik bürolarına başvurmanız gerekmektedir.
Aşağıda İsviçre kanunlarına göre evlilik ile ilgili en önemli yasal düzenlemeler ve yükümlülükler yer almaktadır. Sıralama rasgele yapılmış olup bütün bilgileri kapsamamaktadır: Evlilik ancak 18 yaş itibariyle mümkündür: İsviçre`de evlilik yaşı kadınlar ve erkekler için 18`dir.
Yabancı dil becerilerin de İsviçre'de çalışma izni alma konusunda önemseniyor. İsviçre'de çalışma izni almak için İsviçre Başkonsolosluğuna gitmeli ve bir başvuru formu hazırlamalısın. Bu başvuru formu Almanca, Fransızca, İngilizce, İspanyolca ya da İtalyanca olmalı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri