Zorunlu stajda stajyerlerin izin hakkı yoktur. Gönüllü stajda ise izin yapılabilir. Fakat eğer staj 4 haftadan fazla sürüyorsa. İzin günü sayısı stajyerin yaşına ve staj süresine bağlıdır.
Yaz stajında devamsızlık hakkı var mı? Raporsuz devamsızlık hakkı yoktur. Raporlu olarak ise en fazla 4 gün devamsızlık yapılabilir. Devamsızlık yapılan günlerin telafisi hemen staj bitiminde, stajın son gününü takiben (ara verilmeden) aynı kurumda yapılır.
mazeretsiz üç gün üst üste veya staj dönemi boyunca staj süresinin %10 'u oranında (3 gün) devamsızlık yapan stajyerin stajına son verilerek, durum ilgili MYO Staj Kuruluna bildirilir. Bu durumda stajyerin herhangi bir yasal talep hakkı doğmaz. 2. Öğrenci sorumluluk gerektiren işlerde fiilen çalışmalıdır.
Bir staj başvurusu en az 15 iş günü için olmak zorundadır. 4 Yarıyıl sonunda stajını yapmamış öğrenci eğitim öğretim dönemi içinde hafta içi minimum 4 iş gününde (hafta sonları hariç) stajını yapabilir, 1 günü aşan ders yükü durumunda yarıyıl içinde staj yapamaz.
Ara Tatilde Staj Yapılabilir Mi? Ara tatil süresi zorunlu staj gününü kapsadığı durumlarda yapılabilir.
İlgili 22 soru bulundu
9. Staja fiilen devam etmek zorunludur. Stajyer öğrenci, mazereti nedeni ile staj süresi sonunda telafi etmek üzere staj süresinin yüzde yirmisini (%20) (30 iş günü için 6 gün) aşmayacak şekilde izin alabilir. Bu süreyi aşan öğrencilerin stajları geçersiz sayılır.
Ara tatilde staj yapılmamaktadır. 12-Yaz okulunda ders alacağım stajımı nasıl yapabilirim? Öğrenci olduğunuz dönemde staj yapılamadığı için yaz okulu başlamadan ve yaz okulu bitişinde kalan sürelerde 15'er gün olarak staj yapılabilmektedir.
Stajyer maaşı, güncel asgari ücret temel alınarak hesaplanır. Buna göre, 20 ve üzeri çalışama sahip bir işletmede stajyer maaşı hesaplanırken, güncel net asgari ücretin yüzde 30'u stajyer maaşı (3.420.40 TL) olarak belirlenir. Bu ücret stajyere ödenmesi gereken minimum tutardır.
Yaz dönemi stajları ile ilgili olarak;
Öğrencilerimizin stajlarını öğretim süresi içinde bitirmeleri esastır. Bu sene staj yapacak 11.sınıf öğrencilerimiz ve eksik stajı olan 12. sınıf öğrencilerimiz geçen seneki eksik stajlarını bu sene tamamlayacaklardır. Bir iş günü 8 saat olarak değerlendirilir.
Staj yaparken alacağınız izin ya da rapor süresi kadar staj gününüz uzar. Bu durumu öğrenci işlerine bildirip gerekli evrakları raporlu veya izinli olduğunuz zamanlarda göndermeniz gereklidir.
Zorunlu stajda stajyerlerin izin hakkı yoktur. Gönüllü stajda ise izin yapılabilir.
Staj uygulamasında fiilen ve kesintisiz devam zorunluluğu vardır. Öğrenci, staj yapacağı yerin programına ve çalışma saatlerine göre staja devam etmek zorundadır. Staj süresinin %30'undan fazlasına devam etmeyen öğrencinin stajı başarısız kabul edilir ve bu durumdaki öğrenci stajını tekrarlamak zorundadır.
İşyeri eğitimi ve staj yapan öğrencilerin almış oldukları istirahat raporlarının SGK'ya bildirilmemesi durumunda 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 102. maddesi gereğince asgari ücretin 1/2'si tutarında idari para cezası uygulanmaktadır.
Eğer 1. yapmayışınız değilse bir sonraki yıla bırakabilirsiniz. Ancak şunu unutmayın tüm derslerinizi vermiş ve not ortalamanızla mezun durumda bile olsanız stajınızı yapmadıysanız mezun olamazsınız, okulunuz uzamış olur.
Devamsızlıktan kaldığı ders olan öğrencilerin alttan dersinin olmadığı dönem staja gitmesi gerekmektedir. Yani, Güz döneminde alttan devamsızlıktan kaldığı dersi olan öğrenci bahar döneminde (veya tam tersi) staj yapabilir.
Resmi tatil günleri bayram, yılbaşı vb. günler staja dahil olmaz. Haftada 6 gün çalışan işyerlerinde Cumartesi günüde staja dahil edilebilir. 9. Staj 2. sınıf öğrenciler için zorunlu olup 30 iş günü olarak yapılacaktır.
14 gün süre ile yapılması gereken zorunlu derslerden biridir. Staj ise 1. sınıfın sonunda yazın programınıza uygun kurumlarda (hastane, diyaliz merkezi, fizik tedavi merkezi, eczane vb.) 30 gün süre ile yapılması gereken uygulama eğitimidir.
Bu çalışmaları karşılığında da 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamına göre kendilerine “stajyer maaşı” adı altında belirli bir ücret ödeniyor. İlgili kanunun “Ücret ve Sosyal Güvenlik” başlıklı 25. maddesinden de anlaşılacağı üzere, staj süresince işverenlerin öğrencilere maaş ödemesi zorunlu tutuluyor.
Öğrenci meslek eğitimi için staj göreceği işyerine devam etmek zorundadır. Öğrencinin devam etmediği günler için ücretinin kesilebilmesi staj gördüğü işyeri işvereninin takdirindedir.
Teknik uygulama gerektiren lisans bölümü öğrencileri yaz aylarında bu stajı tamamlamak durumundadır. Staj süresince stajyerin sigortası okul tarafından karşılanırken işletme stajyere minimum net asgari ücretin %30'u ödenmek zorundadır.
Staj parasını alamayan öğrencilerin alacaklarına kavuşabilmeleri için yasal süreç başlatmaları gerekmektedir. Staj parasını alamayan öğrencilerin mağduriyetlerini giderebilmek için staj parası alacağı davasını açması veya icra takibi başlatması gerekmektedir.
Staj ücretleri de arttı
İşletmelere staja giden lise ve üniversite öğrencilerine ödenen staj ücreti de yeni asgari ücretle yükselecek. Bu rakam, 2023 yılının ikinci altı ayı için belirlenen net asgari ücretin yüzde 30'u olan 3 bin 420 lira olacak.
Zorunlu Yaz Staj defteri düzenli tutulmalı ve staj bitiş tarihinden itibaren 60 gün (2 ay) içerisinde Arelkam' a teslim edilmelidir.
CEVAP: Stajlar, üniversite akademik takvimdeki ders ve sınav dönemleri dışında kalan günlerde yapılır. Staj yapılan iş yerinin hafta sonları da (Cumartesi-Pazar) faaliyette olması durumunda belgelemek şartıyla öğrenci hafta sonu da staj yapılabilir.
2.Öğrenciler, 60 iş günü stajının 45 iş gününü zorunlu staj alanlarının içerisinden yapmak zorundadır, kalan 15 iş günü stajını ise seçmeli staj alanlarının içerisinden tamamlayacaklardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri