Tercih ettiğiniz pişme derecesine göre pişirme süreleri şöyle olmalıdır: Az-orta pişmiş et yemek için her iki tarafını 2'şer dakika pişirin. Orta pişmiş seviyede et yemek için her iki tarafını 3'er dakika pişirin. İyi pişmiş et yemek için her iki tarafını 4'er dakika pişirin.
Orta/İyi (63°C)
Eti ızgara veya tavaya aldıktan sonra her iki tarafını 5-5,5 dk pişirin. Orta kısmın etrafı biraz pembe ama canlılığını yitirmeye ve kahverengileşmeye başlamış olan orta/iyi derecesinde pişmiş etiniz yemeye hazırdır.
Orta pişmiş: Her iki tarafı 4'er dakika, toplam 7-8 dakika pişirilir. Dışı pişmiş, içi sıcak, orta kısmı pembedir. Sıcaklığı 57 derecedir. Orta iyi pişmiş: Her iki tarafı 5-5,5 dakika, toplam 10-11 dakika pişirilir.
Maşanızla dokunduğunuzda et hala yumuşaksa az pişmiş demektir. Eğer maşanızla dokunduğunuzda et elastik bir dokuda ise de orta pişmiş demektir. Et iyice sıkılaşıncaya kadar pişirirseniz de çok pişmiş etiniz hazır demektir.
Ortalama et haşlama süresi etin gramajına ve türüne bağlı olarak 30 dakikayla 1,5 saat arasında değişiyor. Eğer kemiksiz küçük bir etiniz ya da kuşbaşı etiniz varsa bu süre 30 dakika kadar olacaktır. Daha fazla haşlarsanız etiniz sertleşebilir.
İlgili 34 soru bulundu
Orta pişmiş bifteğin iç sıcaklığı 63-68 °C arasında olur. Medium Well yani orta-iyi pişmiş bir et için her iki tarafı bir dakika daha fazla yani 5'er dakika pişirmen yeterli olacaktır. Orta-iyi pişmiş bir etin içi 72 - 77 °C arasında bir sıcaklıkta olur.
Baş parmağınız ile işaret parmağınızın ucunu birleştirin. Baş parmak altında ete dokunun. Aldığınız his ile ete dokunduğunuz his aynı ise o zaman et çiğe yakın az pişmiş demektir. Et nasıl yumuşak pişirilir?
Biftek mühürleme işlemi her iki taraf içinde yaklaşık üçer dakika sürer. Etin büyüklüğüne ve kalınlığına göre bu süre değişebilir. Bir şef olarak bunun kararını vermek hislerine kalmış. Et mühürlenip dinlendirildikten sonra pişirmek için gereken süre yine değişkenlik göstermekle birlikte ortalama 10-12 dakika kadardır.
Pişirme aşamasına geçecek olursak 2 yemek kaşığı sıvı yağı (ben seramik tava kullandım döküm tava kullanırsanız yağ eklemenize gerek yok) tavada iyice kızdırdıktan sonra etlerimizi tavaya koyup yüksek ateşte her bir yüzü yaklaşık 2 dk olacak şekilde rengi dönene kadar pişiriyoruz, yani etlerimiz mühürlenmiş oluyor.
Etler dövülüp inceltilmemeli. Kasaptan dilimlenmiş ve dinlenmiş et alınmalı. Zeytinyağı, süt, yoğurt, soğan ve sirke etin sinirlerini öldürerek, daha lezzetli ve yumuşak olmasını sağlar. Marinede mutlaka kullanılmalı.
Biftek pişirme tarifi yapılırken etin dışını yüksek ateşte pişirmeniz içinin sulu kalmasına yardımcı olur. Mühürleme işlemi yapıldıktan sonra biftek oda sıcaklığında 10 dakika kadar dinlendirilir. Bu aşamada bifteğe baharat, tuz ya da herhangi bir sos eklenmemelidir. Aksi halde lezzet kaybı yaşanır.
IZGARA/TAVA: Yüksek ısıya ulaşan tavaya/ızgaraya etinizi koyun. Mühürleme yöntemiyle, 1'er dk kadar her yüzünü yüksek ateşte pişirin. Pişirme süresi, dilimli antrikotun kalınlığına bağlı olarak değişecektir. 1,5 parmak kalınlığında antrikot ortalama 3 dk'da orta iyi derecesinde pişmiştir.
Izgara izli tavada etleri önce 5 dakika yüksek, sonra 5 dakika orta ateşte her iki tarafı kızarana dek pişirdikten sonra sıcak olarak servis edin.
- Pişmemiş- çiğ bonfile için 200 derecelik fırında 25 dakika, - Hafif pişmiş bonfile eti için 200 derecelik fırında 35 dakika, - İçerisi tam pişmiş bonfile için 200 derecede 45 dakika olarak belirtilebilir.
Yarım saat önce eti dolaptan çıkarmalı…
Pişirme işleminden yarım saat önce dinlendirdiğiniz eti dolaptan çıkarmalısınız. Pişireceğiniz et 3 cm kalınlığında bir etse ve çok pişmiş seviyorsanız iki tarafını da 2 dakika boyunca döküm tavada pişirin. Etin sertleşmemesi için iki yüzünün de bir kez pişirilmesi gerekir.
Biftek: Köfte, sosis ve hamburger dahil olmak üzere kıyma, 160 ° F (70 ° C) pişirme sıcaklığına ulaşmalıdır. Biftek ve dana eti en az 145 °F (65°C) sıcaklığa kadar pişirilmelidir. Et öğütüldüğünde bakteri veya parazitler tümüne yayıldığından, öğütülmüş etler genellikle daha yüksek bir iç sıcaklıkta pişirilmelidir.
Limon suyu, sirke ve yoğurt gibi asidik malzemeler etin proteinlerini kırarak yumuşamasını sağlar. Vaktin çoksa, etini bir gece soğan ve elma dilimleri ile beklet ve sonucu gör.
TAVA: Yüksek ısıya ulaşan tavaya etinizi koyun. Mühürleme bifteğin her iki tarafı için, üçer dakika kadar sürer. Daha sonra eti orta ateşte iyice pişirebilirsiniz. Tavadan/ızgaradan aldıktan sonra bir süre dinlendirip yenmesi önerilir.
Mutlaka yüksek ateşte pişirin ve tavayı önceden ısıtın
Çok sıcak olan tavaya bifteği artık koyabilirsiniz. Böylece etiniz kenarları da dahil eşit derecede pişecektir. Pişme süresince de asla kısık ateşe almamalı ve yüksek ateşte pişirmeye devam etmelisiniz.
Etleri marine etmek için kapaklı bir kap içine etleri koyalım ,sarımsakları rendeleyip, soğanı ince ince doğrayalım ,etlerin üzerine sütle beraber dökelim. 2 defne yaprağı ve 1 çay kaşığı karabiberi de ekleyip iyice karıştıralım ,etlerin her yerine sürelim. 2 saat buzdolabında bekletelim.
Yağı tavanın yüzeyini ince bir tabaka halinde kaplayıncaya kadar ekleyin. Yağ çok hızlı ısınacak bu nedenle sıçramalara dikkat ederek tuzladığınız etleri tavaya alın. Tavada ilk yüzü kızaran etin diğer yüzünü çevirin. İki yüzüde pişen bifteği kekik ve karabiber serperek servis yapın.
Az orta pişmiş et için, etin her iki tarafının 55 derece ısıda 3 dakika boyunca pişirilmesi gerekir. Etin her iki tarafını 60 derecede 4 dakika boyunca pişirirseniz orta seviyede pişmiş steak eti elde etmiş olursunuz. Orta iyi pişmiş steak eti için ısıyı 65 dereceye, pişirme süresini ise 5 dakikaya çıkarmanız gerekir.
Eti pişmeden önce 20 dakika soğuk suda bekletin.
Sağlıklı et için yavaş yavaş pişirmeyi tercih edin. Ayrıca sağlıklı et için ek yağ kullanmamaya dikkat edin. Etin piştiğinde yumuşak olması için, haşlama suyuna 1-2 yemek kaşığı sirke ekleyin. Pişmiş et ve çiğ eti birbirine değmeyecek şekilde saklayın.
Etli yemeklerinizin daha çabuk pişmesini sağlayacak püf nokta tencerenin içine biraz sirke katmaktır. Böylece yemeğiniz hem daha çabuk pişecek hem de daha lezzetli olacaktır. Ayrıca etlerinizin ve et yemekleriniz pişerken tencereye bir parça ekmek atmanız da etin daha hızlı pişmesini sağlayacaktır.
Normal tencerede bir saat, basınçlı tencerede ise yarım saat kadar pişirilir. Pişme süresi tamamlanınca etin pişip pişmediği kontrol edilir. Piştikten sonra içine limon suyu eklenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri