Otomatik vites araba ehliyeti üzerinde “Sadece otomatik vites araç kullanabilir” ibaresi bulunuyor. Bununla beraber yeni sistemde manuel ehliyet sınıfı B ve otomatik ehliyet sınıfı B1 olarak kabul ediliyor.
B sınıfı yanında artık bir de B1 sınıfı sürücü belgesi olacak. B1 sürücü belgesine sahip kişiler otomatik vites otomobil, minibüs ve kamyonet kullanabilecekler; ama düz vites araç kullanamayacaklar. Düz vites kullanabilmek için yine B sınıfı ehliyet gerekecek.
Normal B sınıfına göre kapsamı daha dar olan B1 ehliyetle yalnızca 4 tekerlekli motosikletler kullanılabiliyor. M sınıfı mopedleri de kapsayan B1 ehliyet sahipleri motor gücü 15 KW'ın altında olan ve ağırlığı 400 kg'ı geçmeyen araçları kullanabiliyor.
Otomatik Vites Ehliyet Yaş Sınırı
Otomatik vites ehliyeti ve normal ehliyet arasında herhangi bir yaş sınırı farkı bulunmamaktadır. Her iki ehliyet türü de B sınıfı olarak kabul edilmektedir. Bu yüzden otomatik vites ehliyeti almak isteyen bireylerin 18 yaşını tamamlamış olması yeterlidir.
B1 sınıfı ehliyet ise; net ağırlığı 400 kilogramı geçmeyen – yük taşıyanlar için ise net ağırlığı 550 kilogramı geçmeyen- ve motor gücü maksimum 15 Kw olan 4 tekerlekli motorları kullanmak için gerekli olan ehliyet türüdür.
İlgili 16 soru bulundu
B Sinifi Ehliyet ( Otomatik Vites )
Otomatik vites ehliyetinde ehliyet sahibinin manuel araç kullanıp kullanamayacağına dair bir ibare olup olmadığı merak ediyorsanız, evet yazıyor. Yani yeni ehliyet sistemi ile birlikte otomatik vites ehliyet sahibi olan sürücülerin ehliyetinde 'Sadece otomatik vites araç kullanabilir' ibaresi yer alıyor.
B sınıfı Otomatik Vites sürücü belgesine sahip olanlar otomobil ve kamyonet kullanabilir. M sınıfı, B1 sınıfı ve F sınıfı ehliyet belgelerinin kullandıkları araçları da kullanabilirler.
B Sınıfı Ehliyet Otomatik Vites Kullanabilir mi? B sınıfı ehliyet artık iki ayrı türde veriliyor. Biri otomatik biri de manuel. Ama her iki ehliyet tipi de otomatik araçları kullanabilir.
“B” konumu, İngilizce fren anlamına gelen “Brake” ifadesinin kısaltılması olarak kullanılmıştır. Otomatik şanzımanın manuel kullanım imkanı olmadığı için, manuel kullanımda, vites düşürerek yapılan “motor freni” işlevini görür (örneğin dik rampalarda iniş). Araç yavaşlama haricinde “B” konumunda kullanılmamalıdır.
Bu ehliyet türü hepimizin de bildiği ve sahip olduğu gibi otomobil kullanmak için gerekli olan ehliyet türüdür. Ancak bilinmelidir ki B sınıfı ehliyet sahipleri kamyonette kullanabilir. B sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler B, B1, M, D1 ve F sınıfı araçları kullanabilme yetkisine sahiptirler.
B1 sınıfı ehliyet: Bu ehliyet tipi net motor gücü 15 kilovatı, net ağırlığı 400 kilogramı geçmeyen, yük taşımak için kullanılan araçlarda ise net ağırlığı 550 kilogramı geçmeyen 4 tekerlekli motosikletleri kullanma hakkı tanır.
“B1 sınıfı ehliyet ne kullanır?” sorusunun yanıtı ise motor gücü 15 kW'ı ve ağırlığı 400 kg'ı geçmeyen 4 tekerlekli motosiklettir. Eğer yük taşımacılığı söz konusuysa aracın net ağırlığı 550 kg olabilir. B1 sınıfı ehliyet almak için 16 yaşını doldurmak gerekir.
Ancak bu şekilde kullanmaya devam etmek istiyorsanız, bunun bir cezasının olduğunu da belirtmek istiyoruz. Bu cezanın adı Yetersiz Ehliyet Cezasıdır. Yani otomatik vites ehliyet alan bir kişinin, manuel araç kullanmak için yetkisi bulunmamaktadır. Bunun için ödemesi gereken ceza 10002 TL'dir.
Manuel ve otomatik sürücü kursu fiyatı 2900 TL, sınav giriş ücreti 280 TL, harç ücreti 1451 TL. Toplam 4631 TL. Engelli sürücü kursu fiyatı 2750 TL, sınav giriş ücreti 280 TL, harç ücreti 705 TL.
18 yaş ve üzeri olma şartı aranan bu ehliyetler, otomobil veya kamyonet tarzı araçlar ile trafiğe çıkabilmek için gereklidir. B sınıfı ehliyet, diğer ehliyetler arasında en kapsamlı ehliyet türü olarak da anılmaktadır. Yetki sınırı sadece otomobil ve kamyonet kullanımı ile kalmamaktadır.
B Sınıf Sürücü Belgesi
Otomobil ve kamyonet kullanacakların alması gereken ehliyet sınıfında bulunuyor. B sınıfı sürücü belgesi sahipleri, aynı zamanda M, B1, F sınıfına dahil olan araçları da kullanabiliyor.
B sınıfı ehliyet hangi araçları kullanır? B sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler otomobil ve kamyonet sınıfına dahil tüm araçları kullanabiliyor. Bu ehliyet türü M ve F sınıflarını da kapsadığı için motorlu bisiklet, traktör ve ticari amaçlı olmamak kaydıyla römork taşıyabilen tarım araçları da kullanılabiliyor.
B sınıfı ehliyet: B sınıfı ehliyet, ehliyet sahiplerine otomobil ve kamyonet kullanabilme yetkisi verirler. Sürücü adayları B sınıfı ehliyet aldıktan sonra azami yük ağırlığı 4250 kilograma kadar olan birleşik araçları da kullanma hakkı elde ederler.
B sınıfı ehliyet, genellikle otomobil kullanmak isteyen sürücüler tarafından alınmaktadır.B sınıfı ehliyet sahipleri minibüs kullanabiliyordu. Fakat yapılan değişiklikler sonrasında minibüs kullanmak isteyenlerin artık D1 sınıfı ehliyet alması gerekir.
Otomatik vites ehliyeti alma süreci, manuel vites ehliyeti alma süreciyle tamamen aynıdır. Hatta her iki ehliyet türünde de adaylar ortak teorik sınava girer. Sürecin farklılaştığı tek nokta direksiyon sınavıdır. Otomatik vites ehliyeti alacak olan adaylar direksiyon sınavında otomatik şanzımanlı araç kullanırlar.
Sürücü Kursu Ehliyet Fiyatları 2023
A Sınıfı: Sürücü kursu 7.048 TL, teorik ders saat ücreti 50 TL, ders ücreti 1.700 TL, direksiyon ders saat ücreti 382 TL, ders ücreti 5.348 TL.
2023 yılında B sınıfı ehliyet harç ücreti 1.116 Tl'den 2.489 TL'ye yükseldi. B sınıfı ehliyet sahibi olmak isteyen vatandaşlar toplam da 10.000 TL'den fazla ödeyecek. A sınıfı ehliyet harcı ise 370 TL'den 825,87 TL'ye çıkarıldı.
B sınıfı sürücü belgesi için ise 2.489,90 TL harç ücreti, 624 TL değerli kağıt ücreti ve 145 TL vakıf payı olmak üzere toplamda 3.258,9 TL ödenmesi gereklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri