Orta Türkçenin başlıca lehçeleri şunlardır: Harezm Türkçesi,
Orta Türkçe (Türki veya Türkçe) Orta Çağ'ın (900-1500) çoğunu kapsayan Türk dil ailesinin gelişimindeki bir aşamayı ifade eder.
Eski Türkçe dönemi, Türk dilinin yazıya geçirildiği Köktürkçe (Orhun Türkçesi), Uygurca ve Karahanlı yazı dillerini (7-12. yy) kapsar. 13. yy'a kadar Türk dünyasının doğu kolunda iki ayrı bölgede iki ayrı yazı dili oluşmuştur.
İslamiyet'e giriş akabinde Eski Türkçe dönemi sona ermiştir. Yeni yazı dilleri oluşum sürecini toplayan Orta Türkçe dönemi başlamıştır. Bu değerli dönem 11.yüzyıl ve 16.yüzyıllar arasını kapsamaktadır. Orta Türkçe dönemi; Batı Orta Türkçesi, Doğu Orta Türkçesi ve Kuzey Orta Türkçesi olarak üçe ayrılmaktadır.
Türkçenin de içinde bulunduğu Altay dillerinin tasnifi genel olarak aşağıdaki gibidir. Altay dilleri genel görüşe göre Türkçe, Moğolca ve Mançu - Tunguzcayı, daha az kabul gören görüşe göre ise Korece ile Japoncayı da içine alan dil ailesinin genel adıdır.
İlgili 33 soru bulundu
Türk dilleri veya Türkî diller, Doğu Avrupa'dan Sibirya ve Çin'in batısına dek uzanan bir alana yayılmış ve içerisinde 35 yaşayan dil barındıran dil ailesi.
Unutmayalım Kürtler, 50-60 bin yıldır topraklarda yaşıyor, tarih içinde bir sürü devlet ve imparatorluklar kurmuşlardır. Diğer diller değişmiş olabilir ama Kürtlerin dili hep aynı kalmıştır, diğerlerinden etkilenmemiştir. 5 bin yıl öncesinde ise Kürtçe bir dil olarak ortaya çıkmıştır.
Eski Türkçe döneminin son halkası olan Karahanlı Türkçesi, X-XIII. yüzyıllarda hüküm süren Karahanlı Devletinin yazı dilidir. Karahanlı Türkçesi, Eski Türk yazı dili geleneğinin devamı olmakla birlikte, Orhun ve Uygur Türkçelerinden bazı noktalarda ayrılmaktadır.
Dil Birliği Dönemi olarak belirledikten sonra Türk-Moğol Dil Birliği (MÖ V'inci yy.dan önce) şeklinde bir döneme daha işaret eder ve bu dönemi, Japonca ve Korecenin Ana Altay dil birliğinden ayrıldığı, Türk-Moğol-Mançu-Tunguz dil birliğinin sürdüğü dönem olarak açıklar.
Eski Türkçe Dönemi: Köktürk, Uygur ve Karahanlı Türkçeleri.
Eski Türkçe Dönemi (6.yy-10.yy)
Türk dilinin kuramsal olarak Proto Türkçe diğer bir deyişle Ana Türkçe döneminden sonra gelen ve Türkçenin yazılı metinlerle bilinen en eski devresi Eski Türkçe olarak adlandırılmaktadır. Eski Türkçe dönemi kendi içinde uzun bir dönemdir.
Japon dili ve Kore dilinin de Altay grubuna dahil olduğu da bilim çevrelerinde kabul görmektedir. Samuel Martin ve Miller'ın 1960'lardan sonraki çalışmaları sonucunda Japonca Altay dilleri arasında gösterilir. Kore dili.
Mesela Tanzimatçıların Osmanlı'da siyasî bütünlüğü sağlamak maksadıyla “millet-i Osmâniye” tabirini benimsedikleri, millet-i Osmâniye'nin kullandığı dil için de “lisân-ı Osmânî” dedikleri, Osmanlı Türkçesi'ni de Türkçe, Farsça ve Arapça'dan müteşekkil bir dil olarak tanımladıkları bilinen bir husustur.
Altay dilleri ilk olarak 18. yüzyılda ileri sürülmüş Avrasya'da yaygınca konuşulan Türk dilleri, Moğolca, Tunguzca ve bazen Japonca, Korece ve Aynu dillerinin ortak bir ataya sahip olduklarını savunan varsayımsal bir dil ailesidir.
Orhun, Göktürk ya da Köktürk alfabesi, Göktürkler ve diğer erken dönem Türk kağanlıkları tarafından kullanılmış, Türk dillerinin yazılması için kullanılmış ilk yazı sistemlerinden biridir. Alfabe, 4'ü ünlü olmak üzere 38 damga (harf) içermektedir.
Oğuzcanın yazı dili olarak ortaya çıkışı 13. yüzyılda Anadolu'da gerçekleşmiştir.
Moğol istilaları ve fetihleri, 13. yüzyılda başlayıp 14. yüzyılda sonlanan, sonlanana dek de Avrasya'nın büyük bir bölümünü kaplayan ve geniş Moğol İmparatorluğu'nu oluşturan bir dizi istilalar ve fetihler dizisi. Tarihçiler, Moğol istilalarını insanlık tarihin en ölümcül olaylarından biri olarak görmektedir.
Karahanlı Türkçesi, X-XIII. yüzyıllar arasında Eski Türkçenin devamı olarak gelişen, Doğu ve Batı Türkistan'da yayılan Türk diline verilen addır. Dil tarihimizde bu dönem Türkçesi aynı zamanda Karluk-Uygur Türkçesi, Hakaniye Türkçesi ve Orta Türkçe adları ile de anılmaktadır.
etmesi yüzünden Eski Türkçe döneminin bitişi ve Orta Türkçe döneminin başlangıç tarihi konusundaki farklı değerlendirmeler devam etmektedir. Bu farklı görüşlere rağmen Orta Türkçe devresi günümüzde umumiye XI. yüzyıldan itibaren, Karahanlı Türkçesi ile başlatılmaktadır.
Eski Anadolu Türkçesi veya Eski Türkiye Türkçesi, 13. yüzyılın başlarından 15. yüzyılın sonlarına kadar Anadolu ve Rumeli'de kullanılan Oğuz Türkçesi temelindeki ölü dildir. Batı Türkçesinin ilk dönemini teşkil eden Eski Anadolu Türkçesine Batı Türkçesinin bir oluş, bir kuruluş devresi olarak bakılmaktadır.
Dil olarak Kürtçe Farsça'dan daha eski. Bu tartışmasız.
Kürt dilleri veya Kürtçe (Kürtçe: Kurdî, کوردی), Hint-Avrupa dil ailesine bağlı Hint-İran dillerinin Kuzeybatı İran koluna giren ve Türkiye'nin doğu ve güneydoğusu, Suriye'nin kuzeyi, Irak'ın kuzeyi ve kuzeydoğusu ile İran'ın batısında yaşayan Kürtler tarafından konuşulan bir dil koludur.
Almanca, Fransızca, Marathi, İtalyanca, Pencapça, Urduca, Farsça, Endonezce ve daha onlarcası… Kürtçe. bilen biri bu dilleri çok kolay öğrenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri