Ortak velayet, yabancı ülke hukuklarında kabul edilmektedir. 01.07.2014 tarihinde İsviçre Medeni Kanunu'nda yapılan değişiklikle birlikte çocukların ergin olana kadar anne ve babanın medeni durumundan bağımsız olarak ortak velayet altında oldukları kabul edilmiştir.
Bu durumda, her iki ebeveyn de çocuğun bakımı, eğitimi ve diğer ihtiyaçları için sorumluluk alır. Ortak velayet, çocukların her iki ebeveynle de ilişki kurmalarına olanak tanır ve çocukların her iki evde de yaşamalarını sağlar. Bu velayet türü, çocuğun fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlar.
Mahkeme anne ve babanın çocuğun üzerindeki velayet haklarını ve sorumluluklarını eşit olarak dağıtır. Mahkemede iki tarafında çocuğun güvenliğine, üstün yararına aykırı bir durum tespit etmezse ortak yani müşterek velayet hakkı verir.
Çocuklar üzerinde velayet hakkı iki taraflı Anne ve Baba tarafından birlikte kullanılır. Anne ve baba velayetin yürütülmesi hususunda anlaşamazlar ise babanın reyi muteberdir. Çocuk küçükken anne ve babasının velayeti altındadır. Anne ve babanın biri ölmesi durumunda ise velayet sağ kalan kişiye verilmektedir.
Anlaşmalı boşanma davasında boşanma ve ferilerine(tazminat, velayet, nafaka) ilişkin olarak taraf iradelerine uygun olarak hüküm kurulur. Dolayısıyla anlaşmalı boşanma yoluyla müşterek çocuğun/çocukların velayetinin babaya verilmesi mümkündür.
İlgili 34 soru bulundu
Boşanma davasında çocukların velayetinin kesin olarak anneye bırakılması ile ilgili bir hüküm bulunmamaktadır. Mahkeme, çocuğun yüksek yararını gözeterek hangi yaşta olursa olsun velayeti babaya verebilir. Ancak büyük bir istisnai durum yoksa özel bakım ihtiyaçlarının olduğu 0-7 yaş aralığında anneye bırakılır.
Sorusudur. Türk Medeni Kanunu uyarınca velayet ya anneye ya baba verilmektedir. Ölüm halinde sağ kalan eşe, boşanma halinde hakim kararı ile tercih edilen eşe verilmektedir. Fakat gelişen Yargıtay kararlarınca boşanma davasında ortak velayet kararı verilebilmesi mümkün olmaktadır.
Boşanma davasında çocukların velayetinin kesin olarak anneye bırakılması ile ilgili bir hüküm bulunmamaktadır. Mahkeme, çocuğun yüksek yararını gözeterek hangi yaşta olursa olsun velayeti babaya verebilir. Ancak büyük bir istisnai durum yoksa özel bakım ihtiyaçlarının olduğu 0-7 yaş aralığında anneye bırakılır.
Türk Medeni Kanunumuzda boşanma davası sonucunda müşterek çocukların velayetinin kesin olarak anneye bırakılacağı ile ilgili herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Aile Mahkemesi, çocuğun yüksek menfaatini gözeterek hangi yaşta olursa olsun velayeti gerekli gördüğü hallerde babaya da verebilecektir.
Ortak velayette, çocuğun velayeti anne ve babadan birine verilir ve diğer ebeveyn, belirlenen sürelerde çocukla kişisel ilişki kurar. Bu durumda, çocuğun bakımını üstlenen ebeveyn, diğer ebeveynin maddi durumunu dikkate alarak çocuk için nafaka talebinde bulunabilir.
Ortak velayet, anne ve babanın reşit olmayan çocuk üzerindeki haklarını küçüğün üstün menfaati ve gönüllülük esasına uygun şekilde, birlikte ve eşit olarak kullanmalarını sağlayan bir kurumdur. Evlilik birliği içerisinde anne ve baba, velayete dair hakları birlikte ve eşit olarak kullanmaktadır.
Nafakanın kullanımında önemli olan çocuğun tüm bakım giderlerinin maddi olarak karşılanmasıdır. Hukuk sistemimizde velayet taraflardan birine verildiği için, velayeti alamayan taraf velayeti alan tarafa çocuk lehine hükmedilmiş nafakayı ödemekle yükümlüdür.
Ortak Velayette Şehir Değişikliği
Boşanma kararıyla birlikte ortak velayet konusunda anlaşmaya varmış olan eşlerin çocuklarıyla birlikte şehir değişikliği yapmalarında bir engel bulunmamaktadır.
Yeniden evlenmesi, velayetin değiştirilmesi için bir sebep olsa da tek başına velayetin değiştirilmesi için bir sebep değildir. Yeniden evlenmesi ile çocuğun bakımı, menfaati olumsuz yönde etkileniyor ise velayetin değiştirilmesi kararı verilecektir.
Türk hukukunda ortak velayete ilişkin özel bir düzenleme yok. Medeni Kanun'un (TMK) 336/1 maddesi gereği, evlilik devam ettiği sürece ana ve baba velayeti birlikte kullanıyorlar.
Boşanmada çocuğun velayetinin anneye verilmesi
Yaşı küçük olan çocuklar ve anne şefkat ve bakımına muhtaç olan çocukların velayeti anneye verilir. Velayetin üstlenilmesinde engel bir durum olmadığı anlaşıldığı sürece, çocuk beyanında da baba ile yaşama arzusu yoksa, çoğunlukla velayet anneye verilir.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, verdiği emsal kararla velayet davalarını yeni bir boyuta taşıdı. Kurul, idrak gücüne sahibi 8 yaş ve üstü çocukların kendisini ifade edebileceğini, velayet davasında çocuğa fikri sorulması gerektiğine hükmetti.
Annenin evlenmesi, çocuğun beden, bilişsel ve ruhsal gelişimi açısından gelişimi bozulmuyor ise velayet annede kalabilmektedir. Annenin yeniden evlenmesinde çocuğun menfaatine aykırı durum ya da durumlar meydana geliyor ise çocuğun velayeti anneden alınabilmektedir.
Anlaşmalı boşanma protokolüne velayet babaya verilecektir şeklinde bir hüküm konulmuşsa velayet babaya verilir. Anne akıl hastası ise, idrak gücü yok ise velayet babaya verilir. Velayeti alan taraf çocuğun velayetini kötüye kullanmışsa, çocuğun bakımını, sağlığını ihmal etmişse kendisinden velayetin alınması mümkündür.
Çocuğun yaşı küçükse anne bakım ve ilgisine muhtaç olduğu kabul edilir ve çocuk anneye verilir. Tabi anne haysiyetsiz bir hayat sürüyorsa veya bir akıl hastalığı varsa veya çocuğa bakmasının sakıncalı olduğu ciddi bir neden varsa hakimin takdiri ile babaya da verilebilir.
Baba, çocuğun velayetini almak için bir dava açabilir ve mahkemede duruşma yapılır. Mahkeme, tarafların delillerini değerlendirir ve çocuğun en iyi çıkarlarını gözeterek velayet kararını verir. Sonuç olarak, babalar da çocuklarının velayetini alabilirler.
Boşanmış Baba Kaç Yaşında Çocuğunu Yatılı Olarak Alabilir? Velayet davası sonucunda anne ve babanın çocuğu ile ilişkisi velayet hakkı elinde bulunmayan ebeveynle hangi sıklıklarla görüşeceği, yatılı kalıp kalamayacağı düzenlenir. Burada yaş skalası 3-5 ve 5-18 yaş olarak belirlenmiştir.
Hakim kendiliğinden bu nafakaya hükmedebilir. Ayrıca hakim, anlaşmalı boşanmada belirlenen miktarın uygun bulmaması ya da tarafların iştirak nafakası miktarında anlaşamaması durumunda kendi bazı kriterler ışığında nafaka miktarını belirler.
Dava Sonrasında İştirak Nafakası için Dava Açılabilir Mi? Anlaşmalı boşanma davasında iştirak nafaka istenmemişse karar kesinleştikten sonra yeniden istenmemesi adına bir engel bulunmamaktadır. Çocuğun menfaati her zaman üstün olduğundan velayeti alan eş, çocuğa nafaka ödenmesi adına talepte bulunabilecektir.
Anlaşmalı boşanmada velayet babaya da verilebilir, velayet anneye de verilebilir. Burada önemli olan husus tarafların velayetin hangi tarafa verileceği noktasında duraksamaya varmayacak şekilde hür iradeleri ile bir protokol oluşturmaları ve bu protokolün de hakim tarafından onaylanması, uygun görülmesi hususu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri