Staj sigortası, stajyerin bağlı bulunduğu eğitim kurumu (lise, üniversite veya meslek edindirme kursu) tarafından ödenir.
Teknik uygulama gerektiren lisans bölümü öğrencileri yaz aylarında bu stajı tamamlamak durumundadır. Staj süresince stajyerin sigortası okul tarafından karşılanırken işletme stajyere minimum net asgari ücretin %30'u ödenmek zorundadır.
CEVAP) Fakültemizdeki tüm bölümlerimize ait stajlar isteğe bağlıdır ve Yaz dönemi (Temmuz, Ağustos, Eylül) ile sınırlıdır. SORU: Staj sigortası Üniversitemiz tarafından karşılanıyor mu? CEVAP: Evet, staj sürecince iş kazası ve meslek hastalığı sigortası Üniversitemiz tarafından karşılanır.
Öğrenim hayatına devam ederken zorunlu olarak staja tabi tutulan öğrenciler 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası gereğince meslek hastalığı ve iş kazası sigorta hükümleri kapsamında değerlendirilirler. Bu stajyer öğrencilerin SGK sosyal güvenlik primleri okudukları okul tarafından ödenir.
Zorunlu staj yapan öğrenciler için brüt asgari ücretin yüzde 50'si üzerinden prim ödenmesi gerekiyor. Anne-babası tarafından bakmakla yükümlü olunan öğrenciler için yüzde 1 oranında, bakmakla yükümlü olunmayan öğrenciler için ise yüzde 6 oranında prim ödenmesi gerekiyor.
İlgili 25 soru bulundu
Zorunlu stajlarda 3308 sayılı Kanunun kapsamına dahil olmayan ve mesleki olarak eğitim görmeyen öğrenciye ücret verilme zorunluluğu bulunmamaktadır. Gönüllü stajda ise normal bir çalışan olarak görülen stajyerlere en az asgari ücret tutarında ödeme yapılması gerekmektedir.
E-devlet şifreniz ile https://www.turkiye.gov.tr/ portalından aşağıdaki açıklamaları takip ederek sgk belgenizin dökümünü alabilirsiniz.
GSS'ye sahip olmak için kayıt tarihinden (ilk üniversitesi kaydından) sonra 3 ay içinde yabancı kimlik numaralarını aldıktan sonra Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü veya ikamet edilen ilçenin Sosyal Güvenlik Merkezi'ne (SGM) müracaat etmeniz gerekmektedir. 2023 yılı için yıllık GSS primi yaklaşık 4800 TL'dir.
Stajyer öğrenciler için prim oranı %1'dir. Bu primi de meslek lisesi veya üniversite SGK'ya ödeyecektir. Öğrencilerin staj yaptıkları işyeri işvereninin, sözü edilen primi ödeme gibi bir zorunluluğu bulunmamaktadır.
TC kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile kimlik doğrulaması yapın. E-devlet şifreniz yok ise PTT şubelerinden alabilirsiniz. Ardından otomatik olarak yönlendirileceğiniz hizmet dökümü sayfasında staj sigortanız ile ilgili bilgileri görebilirsiniz.
Staj programlarına sahip olan eğitim kurumları, iş kazası ve meslek hastalığı gibi durumlara karşı gerekli önlemleri almakla mükelleftir. Staj sigortası bu önlemlerin alınması ve söz konusu durumlarda personele sağlık hizmet sunulması için geliştirilen bir sigorta programıdır.
Ortaöğretim ve yükseköğretim dönemlerinde yapılan stajlarda emekliliğe esas olan uzun vadeli primler ödenmediği, sadece kısa vadeli sigorta primi ödendiği için sigorta başlangıcı olarak kabul edilmemektedir. Ancak doğum borçlanmalarında başlangıç olarak kabul edilmektedir.
Üniversitelere devam eden öğrenciler ise ailesinin GSS olması kaydıyla, 25 yaşına kadar Genel Sağlık Sigortası kapsamındadır.
Yeni asgari ücret zammıyla birlikte staj ücretleri ne artmakta. Asgari ücret görüşmelerinin başlamasıyla birlikte zorunlu stajer ücreti ne oldu sorusu karşımıza çıkmaktadır. Staj görevini yapan stajyer çalışanlarına da devlet ücret vermektedir.
İşletmeler, öğrenci ile yapılan sözleşmede belirlenen öğrenci adına gönderilecek Devlet katkısı tutarını ve işletme payına düşen tutarı, her ayın onuncu gününe kadar, öğrencinin banka hesabına öder. İşletmelerce ödenen Devlet katkısı tutarları aynı ayın en geç yirmi beşinci gününe kadar işletmelere ödenir.
Staj değerlendirme işlemleri alan uzmanı öğretim elemanları tarafından yapılmaktadır. Derslerin tamamından başarılı olan ancak zorunlu stajını yapmayan öğrenci mezun olabilir mi? Derslerin tamamından başarılı olan ancak zorunlu stajını yapmayan öğrenci mezun olamaz ve diploma alamaz.
Türkiye'de SGK mevzuatına göre staj ve çıraklık sigortası olanların bu sigortaları başlangıç olarak kabul edilmiyor. Bu sürelerin borçlanmaları da yapılamıyor. Şurada Paylaş! Staj konusu aslında EYT'nin bir konusu değil.
Gönüllü stajlarda öğrencilerimizin SGK primleri okul tarafından karşılanır.
Öğrenciler SGK Kapsamında mıdır? Tüm öğrenciler, 24 yaşını bitirene kadar anne veya babasının SGK'sından yararlanabilir. Yeni uygulamada bu kişilerin, bağlı oldukları eğitim kurumunun öğrenci işlerinden alacakları basit bir yazı ile öğrenci olduklarını SGK'ya bildirmeleri yeterli olacaktır.
* Anne ve babası hayatta olmayan 18 yaş altı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gençler ise devlet tarafından ücretsiz genel sağlık sigortalısı sayılmaktadır. Bu işlemler SGK tarafından herhangi bir başvuruya gerek olmaksızın yapılmaktadır.
18 yaşını doldurmak şartıyla lise ya da üniversitede okuyan gençler de bu imkandan yararlanarak iş hayatına başlamadan sigortalılık hakkı kazanabiliyorlar. Böylece emeklilik tarihlerini öne çekme imkanına da kavuşuyorlar. İsteğe bağlı sigortada çalışma zorunluluğu olmadığı için öğrenciliğe de engel teşkil etmiyor.
– TC kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile kimlik doğrulaması yapın. – E-devlet şifreniz yok ise PTT şubelerinden alabilirsiniz. – Ardından otomatik olarak yönlendirileceğiniz hizmet dökümü sayfasında staj sigortanız ile ilgili bilgileri görebilirsiniz.
Öğrenci, bölüm internet sayfasında bulunan “Zorunlu Staj Formu” isimli dosyayı indirip, ilgili yerleri doldurur ve fotoğrafını yapıştırır. Bu belge iki nüsha düzenlenir ve öncelikle staja kabul olunan firmaya imzalattırılıp, mühürlettirilir.
Hayır. 5510 Sayılı Kanun gereği ödenen sigorta primi yalnızca “İş Kazası ve Meslek Hastalığını kapsamaktadır. Staj yapacağım şirket SGK primlerimi ödeyecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri