Yargıtay 13. Hukuk Dairesi'nin 14.11.2017 gün ve E. 2015/32045, K. 2017/11096 sayılı kararı; “…Somut olaya bakıldığında, taraflar arasında imzalanan ücret sözleşmesinin 2. maddesinde davacı avukata dava konusunun değerinin % 6'sı oranında ücret ödeneceği kararlaştırılmıştır.
Yani bu yazının paylaşıldığı 29.12.2022 tarihi itibariyle bir ortaklığın giderilmesi davası için avukatın almak zorunda olduğu asgari ücreti 8.900 TL'dir.
Ortaklığın Giderilmesi (İzale-i Şüyu) Davası Masraflarını Kim Öder? Başlangıçta dava masraflarını davayı açan paydaş veya mirasçılar öder. Fakat daha sonra bu masraf ve giderler paydaş veya mirasçıların payları oranında dağıtılır ve başlangıçta fazladan para ödeyen kişiyle mahsuplaşma yapılır.
%25'İ AŞMAMAK ÜZERE DAVA VEYA HÜKMOLUNACAK ŞEYİN DEĞERİ YAHUT PARANIN BELLİ BİR YÜZDESİ AVUKATLIK ÜCRETİ OLARAK KARARLAŞTIRILABİLİR. - BU TAVANI AŞAN SÖZLEŞMELER BELİRTİLEN %25 TAVAN ORANINDA GEÇERLİ OLUR.
Davada tuttuğunuz özel avukatın ücreti size aittir. Bu durum sizinle avukatınız arasındaki özel borç ilişkisidir ancak her davada mahkeme davası kabul edilen avukat lehine mahkeme vekalet ücretini takdir eder ve bu ücreti davayı kaybeden taraf, kazanan tarafa öder.
İlgili 27 soru bulundu
Avukat danışmanlık ücreti 2023 ne kadar? 2023 avukat asgari danışmanlık ücreti bir saat 1.200 TL, 2 saat 1.900 TL, 3 saat 2.600 TL'dir. Avukat bürosu dışında danışılmış ise ilk bir saat 2.500 TL, ek saatler 1.300 TL'dir.
Avukatlık ücreti, dava değeri ya da mahkeme tarafından hükmedilecek şeyin değeri yahut paranın belirli bir yüzdesi oranında kararlaştırılabilir. Vekalet ücreti, davanın kazanılması ya da kaybedilmesinden bağımsızdır. Bu itibarla avukat, davayı kazansa da kaybetse de yasa gereği avukatlık ücretine hak kazanır.
Bu nedenle davayı kazansanız dahi, baştan avukatınızla anlaştığınız avukatlık ücretini ödemek zorundasınız. Ödediyseniz geri alamazsınız. Karşı tarafın mahkeme kararıyla ödeyeceği karşı vekalet ücretini de avukatınız alacaktır.
Hangi safhasında olursa olsun davanın takibini deruhte eden avukat tarifede yazılı ücretin tamamım alır. Dâvaya müteferri lâyiha vesair mütalâalar için ayrı ücret istenemez. Davaya başlandıktan sonra işin deruhte edilmesi halinde avukatın bu iş için evvelce almış olduğu ücret tarifede yazılı ücrete mahsup edilir.
Dava masrafını davayı açan ortak yani davacı ödeyecektir.
Ancak dava sonucunda söz konusu masraflar tüm ortaklara payları oranında yükletilecektir. Davacı da kendisine düşen payın üzerinde yaptığı masrafları geri alabilecektir. Ortaklığın giderilmesi sonucunda kazanan veya kaybeden olmaz.
Gazetede yayınlanır ve ihale aşamasına geçilir. Hukuki ihtilafın sonlanması açısından malın bir an evvel satılmasına bakılır. Bu nedenle ilk ihalede muhammen değerin yüzde 60'ına yani yüzde kırk eksiğine, eğer alıcı olmaz ise ikinci ihalede yüzde 40'ına yani yüzde 60 eksiğine ihale edilir.
İzale-i şuyu davası avukatsız açılır mı? Bir borçlar hukuku meselesi olan mirasın paylaştırılması konulu izale-i şuyu davası avukatsız olarak da açılabilir.
4) Ortaklığın Giderilmesi Davasında Karşı Vekalet Ücreti
Bu nedenle davacı gibi, davalı lehinde de karşı vekalet ücretine hükmedilir. Ancak hükmedilen karşı vekalet ücreti de nispi değil maktudur.
Vekalet ücretinden herkes payları oranında mesul olur.Satış memuru satış parasından keser , davacıya verir. Yargıtay' ın yerleşmiş içtihatları uyarınca İzale-i Şuyu davaları tüm taraflar leh ve aleyhlerine sonuç doğuran davalar olduğundan kendisini vekille temsil ettiren her paydaş lehine vekalet ücretine hükmedilir.
İzale-i şüyu davası davalı sayısına göre değişmekle beraber yerel mahkeme süreci tahmini 10-12 ay civarında sürer. Eğer davalılardan biri karar itiraz ederse dosya istinaf mahkemesine taşınır. İstinaf mahkemesinde de tahmin 6-8 ay bekleme süresi söz konusu olabilir.
Avukatlık Kanunu 174. madde uyarınca, “Üzerine aldığı işi haklı bir sebep olmaksızın takipten vazgeçen avukat hiçbir ücret isteyemez ve peşin aldığı ücreti geri vermek zorundadır. Avukatın azli halinde ücretin tamamı verilir.
Adli yardım avukatı ücretsiz çalışmamaktadır. Asgari ücret tarifesine göre belirlenen ücret Baro tarafından ilgili avukata ödenir.
Avukatlık Kanunu 164. Maddeden çıkan sonuç her türlü hukuki danışma, hukuki iş ve işlem, takip yapmanın ücrete tabi olduğudur. Eğer avukatlık ücreti alınmadan bir iş yapılacaksa bu baroya bildirilmek zorundadır. Dolayısıyla avukatlar ücretsiz danışma hizmeti de dâhil olmak üzere karşılık olmadan görev yapamazlar.
Avukat vekaletname ücreti: 213,30 Tl olarak belirlenmiştir. Araç alım satım vekalet ücreti: 235 TL olarak belirlenmiştir. Boşanma davası vekaletname üreti: 235,32 TL olarak belirlenmiştir. İhtarname ücreti: 200 TL ile 300 TL arasında değişmektedir.
Bazı avukatlar, ilk görüşme için ücret talep edebilirken, diğerleri ilk görüşme için ücret talep etmeyebilir. Avukatlar, ilk görüşme için ücret talep etme konusunda farklı yaklaşımlar benimseyebilir ve bu ücret, daha sonraki hizmetler için fatura edilen ücretlere dahil edilebilir veya ayrı olarak talep edilebilir.
Mahkeme kararlarında davayı kaybeden tarafa yükletilen vekalet ücretleri doğrudan davayı kazanan tarafa ödenebileceği gibi, davayı kazanan tarafın avukatına veya bu avukata ödenmek üzere icra ve iflas müdürlüklerine ödenebilir.
Ayrıca Avukatlık Kanunu madde 164/5"Dava sonunda, kararla tarifeye dayanılarak karşı tarafa yüklenecek vekalet ücreti avukata aittir. Bu ücret, iş sahibinin borcu nedeniyle takas ve mahsup edilemez, haczedilemez." hükmü gereğince de karşı vekalet ücreti davacı ya da davalı kişinin kendisinin değil avukatının olacaktır.
1136 Sayılı Avukatlık Kanunu2'nun “avukatlık ücreti” başlıklı 164. maddesine göre “dava sonucunda verilen karara dayanılarak tarifeye göre karşı tarafa yüklenilecek vekâlet ücreti avukata aittir. Bu ücret, iş sahibinin borcu nedeniyle takas ve mahsup edilemez, haczedilemez”.
Buna karşılık, muhakeme masrafı, muhakeme sırasında yapılan işlemlerin masrafıdır. Tanıklara, bilirkişilere, postaya ödenen paralar, yol giderleri, avukat ücretleri, zorunlu müdafi ya da vekile ödenen ücret muhakeme masraflarındandır. Muhakeme masrafları konusunda kural, haksız çıkanın bunları ödemesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri