Vatozların kuyruklarında sert ve çok keskin bir diken vardır. Manta vatozu hariç bütün vatozlar bu dikene sahiptir. Bu diken zehirlidir.
Net bir süre verilemese de genellikle 25 yıl gibi uzunca bir süre yaşadığını bilinen vatoz balığı kuyruğundaki zehir sebebiyle ciddi hasarlar verebildiği gibi soktuğu alana göre ölümlere dahi sebep olabilir. Vücutlarında ürettikleri elektrik voltajı genellikle 220 ile 550 volt arasında değişkenlik gösterebilir.
Akdeniz'de iki zehirli tür vardır: Kaba Kuyruklu vatoz, diğer adıyla Rina baligi (Dasyatis centroura) ve Dikenli vatoz (Dasyatis pastinaca).
Manta vatozu dışındaki tüm vatoz türleri bu dikene sahiptir. Bu diken zehirlidir. Vatozlar, diken dışında elektrik üretme yeteneğine de sahiptir. Vücutlarındaki özel bir organ tarafından salgılanan bu elektrik, ölümcül derecede tehlikelidir.
Vatoz dikenlerinin batması ile 48 saate kadar devam edebilen, yaralanmadan sonraki 30-90 dakikada zirve yapan, şiddetli ağrı ve ödem görülür. Lokal şişlik, eritem ve siyanoz gelişir.
İlgili 43 soru bulundu
Beylikdüzü Gürpınar açıklarında üç gün önce balıkçı ağlarına takılan 110 kilogram ağırlığındaki vatoz balığı, Balıkçı Kenan'ın Beylikdüzü Yeşilvadi'deki tesislerinde sergilenmeye başlandı. Görenleri hayrete düşüren vatoz balığı, daha sonra mumyalanarak Türkiye Deniz Canlıları Müzesi'ndeki yerini alacak.
Zehirli iğneli vatoz sokması durumunda, tavsiye edilen en iyi acil tedavi yöntemi olarak iğnenin etkileriyle savaşmak için enfeksiyon kapmış bölgenin sıcak su ile yıkanmasıdır.
Vatozlar aç kalmadıkları sürece başka balıklara yapışmaz.Akvaryumunuzda hiç yosun olmadığını söylemişsiniz.Bu nedenle diğer balıklarınıza yapışıyordur. Vatozunuzu salatalıkla besleyebilir veya akvaryumunuzun biraz yosunlanmasına izin verebilirsiniz.
Vatoz Balığı Eti Yenir mi? Vatoz balıklarının karın ve sırt kısmında kemikli dikenler yer alır. Vatoz balıklarının eti; belli bölümleri ayrıştırıldıktan hemen sonra tüketilebilir.
Aynı tank içerisinde hem normal vatoz(pleco türleri), hemde ancstisrus türlerinde 2 den fazla erkek bulunduğu zaman kavgalar kaçınılmaz oluyor. SÜREKLİ OLARAK BİRBİRLERİNİ TAHRİK ETMEZLER. BELİRLİ BİR DÖNEMDİR BU DİŞİ SAYISINI ARTTIRIRSAN.
Dikenli vatoz veya rina (Latince: Dasyatis pastinaca), Dasyatidae familyasından, kuzeydoğu Atlas Okyanusu'na ve Akdeniz'e özgün bir balık türüdür.
Bilimsel adı 'Synanceia verrucosa' olan taş balığı, dünyanın bilinen en zehirli balık türüdür.
Vatoz balıkları hem tatlı sularda hem de tuzlu sularda yaşarlar. Okyanuslarda ve denizlerde vatoz balıklarına sıklıkla rastlanılmaktadır.
Buna benzer bir sonuç, derin deniz balıklarının görülmesinden sonraki 10 gün içinde 6,0 veya daha büyük bir depremin meydana geldiğine dair herhangi bir rapor bulunamamasıyla da onaylanmıştı. Bu nedenle dev kürek balıkları ile depremler arasında herhangi bir ilişki söz konusu değildi.
Vatoz balıkların akvaryumda yaşayan üç türü vardır. Bu türler: cüce vatoz, leopar vatoz ve bristlenose vatozdur.
Akvaryum veya havuzda 1 tane vatoz varsa yosunlarla ve gece atılan dip yemleriyle idare edebilir. Ama 2 tane vatoz olursa ve biri yemlerin çoğunu yerse o zaman sıkıntı olur.
Bazı vatozlar diken dışında elektrik üretme yeteneğine de sahiptirler. Bu elektrik vücutlarındaki özel bir organdan sağlanır ve ölümcül tehlikelere yol açar.
Ayrıca vatozlar gerekli yiyecek kirliliği olunca akvaryuma eklenir yoksa aç kalıp ölürler ve ardından etcil balık varsa yavaş yavaş tüketilirler.
İnek burunlu vatoz, Batı Atlantik sularında, New England(Kuzeydoğu Amerika eyaletleri), Meksika Körfezi ve Karayipler'de görülebilen bir Kartal Vatozu (fulya balığı olarak da bilinir) türüdür. İnek burunlu vatozlar, ortalama 0 – 22 metre arası derinliklerde yaşarlar.
Vatozların kuyruklarında sert ve çok keskin bir diken vardır. Manta vatozu hariç bütün vatozlar bu dikene sahiptir. Bu diken zehirlidir. Tehdit altında hissetmedikçe bu dikeni kullanmazlar.
Denizlerde sığ kıyılarda yaşayan, geniş ve yassı vücuda sahip vatozlar, yaz aylarında Antalya sahillerinde de sıklıkla görülmeye başlandı. Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, su altı araştırmaları için yaptığı dalışlarda vatozları inceledi.
Tuz da vatozları etkileyen bir faktördür eğer tuz atıyorsanız akvaryumunuza vatoz ölümleri kaçınılmaz olacaktır. Akvaryumunuzda yosunlaşma fazla olmuyosa vatozlar için bitkise dip yemi kullanın.aç kaldığında balığın bağışıklığı azalır ve hasta olup ölür.
2-İğneli(Kuyruklu) Vatoz
Genelde şiddetli bir sancıya neden olurlar. Ancak bazı komplikasyonlar sonucu(iğnenin damara batması gibi) ölüme yol açabilir.Eğer yara derin değilse ve kanama yoksa yaralı bölge sıcak suya batırılmalıdır.
Ege denizinde, ayrıca Akdeniz ve Marmara'da mevcuttur, Karadeniz'de yoktur.
Solunum sistemleri diğer balıklardan farklılık arz eder, yanlış hatırlamıyorsam solungaç sayıları da diğer balıklara göre farklıdır. Corry ve vatoz türleri yüzeye çıkıp hava alıp dibe iniyorlar. Aynı yunuslar gibi. Bu yüzden düşük oksijenli sularda yaşayabiliyorlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri