Ortaklık sözleşmesi, bir işletmenin nasıl yönetileceği, işletme kar ve zararının ortaklar arasında nasıl paylaştırılacağı, ortakların sorumluluk alanlarının ne olacağı gibi konulara ilişkin ortakların üzerinde anlaştığı bir şirket içi sözleşme türüdür.
Türk Borçlar Kanunu madde 620'de tanımı yapılan; iki ya da daha fazla kişinin emeklerini ve mallarını ortak bir amaç doğrultusunda birleştirmeyi üstlendikleri sözleşmeye Adi Ortaklık Sözleşmesi denir. Kanunda düzenlenmiş diğer türden ortaklıkların ayırt edici niteliklerini taşımayan bu türe de Adi Ortaklık denir.
Bu tanımdan adi ortaklığın beş unsuru kapsadığını söylemek mümkündür. Bu unsunlar; kişi unsuru, sermaye unsuru, sözleşme unsuru, müşterek amaç unsuru ve işbirliği unsurudur.
Ortaklığın yönetimi, sözleşme veya ortakların kararıyla bir veya birden çok ortağa ya da üçüncü bir kişiye bırakılmış olmadıkça, bütün ortaklar ortaklığı yönetme hakkına sahiptir. Ortaklık, ortakların tümü veya birkaçı tarafından yönetilmekte ise, bunlardan her biri, diğerleri katılmaksızın işlem yapabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Limited şirketlerde ortaklık sıfatı; kuruluş yoluyla, sermaye arttırımı yoluyla, birleşme yoluyla ve tür değiştirme yoluyla aslen kazanılır. Tüm bu hallerde ortaklık sıfatının kazanılması ticaret siciline tescil ile gerçekleşir.
Adi ortaklık kurulumu herhangi bir şekle tabi tutulmamıştır. En az iki ortak, adi ortak çatısı altında ticari faaliyet göstermek istediklerinde noter huzurunda hazırlanan sözleşme ile ortaklığı kurabilirler. Bunun yanında ortaklar kendi aralarında söz birliği ya da sözlü anlaşma ile adi ortaklık kurabilmektedirler.
Genel kurul kararları aleyhine dava açma hakkı, Seçme seçilme hakkı, Serbest çıkış hakkı, Hak arama ve dilekçe hakkı, Payın devri hakkı, Olumlu gelir gider farklarından pay alma hakkı, Ticari defterleri inceleme hakkı, Denetçilerin dikkatini çekme hakkı, Tasfiye artığından pay alma hakkı.
Bu yapı bir işletmenin sahiplik, yönetim ve finansal sorumluluk açısından nasıl organize edildiğini ifade eder ve diğer bir deyişle bir şirketin hukuki yapısıdır.
Bağlı ortaklık: Ana şirket, ortaklıkta olduğu şirkette %50'den daha fazla oy hakkına sahip ise ortak olunan şirket ile bağlı ortaklık durumu bulunmaktadır. Bağlı ortaklık ile hızlı büyüme stratejisi izleyebilmeleri mümkün olduğu gibi aynı zamanda kısıtlanmış piyasalara girebilme imkânı da elde etmektedirler.
Adi ya da basit ortaklık dediğimizde,iki ya da daha fazla kişinin mallarını ve emeklerini ortaya koyarak belli bir amaca yönelik bu varlıklarını birleştirmek amacıyla yaptıkları sözleşme ile kurulan bir ortaklıktır.
Kâr payı, anonim ortaklıkta yıllık net dönem kârından ve serbest yedek akçelerden dağıtılan paydır (TTK m. 509/2). Her pay sahibi dağıtılmasına karar verilen net dönem kârına, payı oranında katılma hakkına sahiptir (TTK m.507). Kar payı avansı, ortaklara ara dönem kârı üzerinden dağıtılacak avanstır.
Birden fazla gerçek kişi veya birden fazla tüzel kişi ya da gerçek kişi ile tüzel kişi bir araya gelerek iş ortaklığı oluşturabilir. İş ortaklığına ilişkin düzenleme, İhale Uygulama Yönetmelikleri ve idari şartnamelerde yer almaktadır. İş ortaklığı teklifiyle birlikte iş ortaklığı beyannamesini de vermelidir.
Limited şirkette bir ortağın ortaklıktan çıkarılması iki durumda mümkündür. Bu durumlardan biri sözleşmede öngörülen sebeplerin varlığı halinde ortaklık kararıyla çıkarma, diğeri ise haklı sebebin varlığı halinde mahkeme kararıyla çıkarmadır.
Müşterek yönetime tabi teşebbüsler (Ortaklık): 21 ve 25 sayılı Tebliğ'de yönetimi, iki veya daha fazla tarafça, bir sözleşme çerçevesinde birlikte paylaşılan işletmeleri veya ekonomik faaliyetler olarak tanımlanmıştır.
Ortaklık Teyit Belgesi; Anonim Şirket haricindeki diğer şirketlerin ortaklarının kimler olduğunu gösteren ve alındığı tarihten itibaren 3 ay geçerli olan belgedir. Bu belgede üyenin ünvanı, sicil numarası ve sermayesi ile ortakların güncel hisse oranları ve T.C. kimlik numaraları gibi bilgiler yer alır.
e-atso online hizmetler kısmından veya ATSO Merkez – Oda Sicil Müdürlüğü bankolarından e-imzalı olarak alınabilir. İlçe firmaları ilgili İlçe Temsilciliği'nden de alabilirler. Ayrıca İngilizce olarak da düzenlenmektedir.
Bağlı ortaklık dediğimiz iştirak türünde ana (büyük) şirket, ortak olduğu şirkette %50 oranından daha fazla oranda oy hakkına sahip olduğu durumda şirket ile bağlı ortaklık kurmuş demektir. Bu kapsamda şirket ortaklığı dolaylı ya da direkt olarak gerçekleştirilebilmektedir.
Bağlı Ortaklık:
Ana şirket, ortaklıkta olduğu şirkette %50'den fazla oy hakkına sahip olduğu durumda, ortak olunan şirket bir bağlı ortaklıktır.
Limitet şirket bir veya daha çok gerçek veya tüzel kişi tarafından bir ticaret unvanı altında kurulan ticaret şirketi. Limitet şirketler, ticaret siciline tescil ile tüzel kişilik kazanırlar. Sermayesi belirli olup, bu sermaye esas sermaye paylarının toplamından oluşur (TK m. 573/1).
Ortaklık hakkı veya hissesi, her türlü şahıs ve sermaye şirketlerinde, ortakların hisse senedine bağlanmamış payını ifade eder. Madde hükmünde bahsi geçen ortaklık hakları ve hisselerinden kasıt ticari ortaklıklarda ortakların hisse senetleri ile temsil edilmemiş, paylarını ifade etmektedir.
Şahıs şirketi, ortaklık unsurunun ön planda olduğu ve her bir ortağın sınırsız sorumlu olduğu şirket türüdür. Türk Ticaret Kanunu'na göre Kollektif Şirket ve Adi Komandit Şirket olmak üzere iki çeşit şahıs şirketi bulunmaktadır. Kollektif şirket en az 2 gerçek kişi ile kurulabilen şirket türüdür.
Adi ortaklık sözleşmesi yazılı yapılabileceği gibi sözlü de yapılabilir. İhtilaf halinde, bu ortaklığın var olduğunu ileri süren kişi, iddiasını, HMK'nın 200. maddesi gereğince senetle ispat etmelidir. Bu aşamada, tarafların sahibi oldukları ortak hesaba ilişkin genel açıklama yapılmasında yarar görülmüştür.
Ortak girişimde pilot ortak dışındaki ortaklar özel ortak olarak adlandırılmaktadır. En az iki ortak ile kurulan iş ortaklığında en az bir özel ortak yer almalıdır ancak özel ortak için sayı olarak bir üst sınır bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri