Belirli gelişmelerin oluşması halinde Yıldız Pazar, Ana Pazar, Gelişen İşletmeler Pazarı ve Kolektif Yatırım Ürünleri ve Yapılandırılmış Ürünler Pazarı'ndan çıkarılan şirketlerin paylarının Borsa İstanbul bünyesinde işlem görebileceği pazardır.
Ana Pazar, Borsaya ilk kotasyonda halk arz edilen kısmının piyasa değeri 300 milyon TL – 75 milyon TL arasında olan payların işlem göreceği Pazardır. Alt Pazar, Borsaya ilk kotasyonda halka arz edilen kısmının piyasa değeri 75 milyon TL - 40 milyon TL arasında olan payların işlem göreceği Pazardır.
BIST pazar değişikliği; alt, ana ve yıldız pazarlarda faaliyet gösteren şirketleri ilgilendiren bir durumdur. Firmanın piyasa değeri, faaliyet gösterilen pazarı belirleyen temel etkendir. Örneğin 2022 yılı rakamlarına göre 75 ila 300 milyon Türk lirası arasında piyasa değerine sahip olan firmalar, ana pazarda yer alır.
Yıldız Pazar, fiili dolaşım oranına göre piyasa değeri 300.000.000 TL ve üzeri olan payların kota alındığı pazarı, Ana Pazar ise fiili dolaşım oranına göre piyasa değeri 300.000.000 TL – 75.000.000 TL arasında olan payların kota alındığı pazarı, Alt Pazar ise fiili dolaşım oranına göre piyasa değeri 75.000.000 TL'nin ...
Pazarı oluşturan taraflar açısından, malları ve hizmetleri satın alanların durumuna göre iç pazar, tüketiciler pazarı ve üreticiler pazarı diye ikiye ayrılır.
İlgili 27 soru bulundu
Belirli gelişmelerin oluşması halinde Yıldız Pazar, Ana Pazar, Gelişen İşletmeler Pazarı ve Kolektif Yatırım Ürünleri ve Yapılandırılmış Ürünler Pazarı'ndan çıkarılan şirketlerin paylarının Borsa İstanbul bünyesinde işlem görebileceği pazardır.
Yılmaz, fiili dolaşımdaki payların piyasa değeri 100 milyon lira ve üzerinde olanlar ile BİST 100 endeksinde yer alan şirketlerin Yıldız Pazar'da, bu rakamın altında olan şirketlerin ise Ana Pazar'da işlem göreceği bilgisini verdi.
BIST Alt Pazar'da(AP) işlem yapılması bazı özel risk unsurları barındırmakta ve yüksek bir yatırım riski taşımaktadır. BIST AP'da yapacağınız alım-satım işlemleri sonucunda kar elde edebileceğiniz gibi zarar edebilme riskiniz de bulunmaktadır.
Gün içerisinde 100 adet aldınız ve yine bugün gün içerisinde bunu sattınız takasta hesabınız -100 adet olarak gözükecektir. Bu nedenle brüt takasa konu olan hisse senedinde aynı gün alım satım gerçekleştirilememektedir.
YILDIZ PAZAR'DA HİSSE NASIL ALINIR, SATILIR? Kişilerin borsalarda şahsen alım satım işlemi yapma yetkisi yoktur. Yatırımcılar, SPK'nın yetki belgesi verdiği aracı kurum aracılığıyla borsada hisse senedi alabilirler.
3 Temmuz 2023 tarihinden itibaren Yıldız Pazar, Ana Pazar ve Alt Pazar'da işlem görecek paylar belirlendi.
Alt Pazar, YİP ve PÖİP'de işlem gören hisseler için Brüt Takas uygulanacak. Mevcutta sadece PÖİP hisseleri için Brüt Takas uygulanıyordu. 1 Ekim'den itibaren, Yıldız, Ana ve Alt Pazar "sürekli müzayede"; YİP ve PÖİP ise günde 5 kez "tek fiyat" ile işlem görecek.
Borsa İstanbul, 3 Temmuz 2023'ten itibaren geçerli olmak üzere 28 hissenin işlem gördüğü pazarın değişeceğini duyurdu. Borsa İstanbul, payların pazarlar arası dağılımına ilişkin dönemsel değerlendirme çalışmalarını tamamladı.
Ana Pazar (N) : Borsaya ilk kotasyonda halka arz edilen kısmının piyasa 300 milyon TL - 75 milyon TL arasında olan payların işlem göreceği pazardır. Alt Pazar (T) : Borsaya ilk kotasyonda halka arz edilen kısmının piyasa değeri 75 milyon TL - 40 milyon TL arasında olan payların işlem göreceği pazardır.
Hafta içi her gün 09:40 - 09:55 saatleri arasında emir toplama işlemleri gerçekleştirilmektedir. Saat 09:55 itibarıyla ise fiyat belirleme ve işlemler gerçekleştirilmektedir. Sürekli işlem yöntemi ile seans 10:00 - 18:00 arasında devam etmektedir.
Açığa satış ve kredili işlemler sadece Yıldız Pazar ve Ana Pazar'da yer alan likiditenin ve derinliğin daha yüksek olduğu hisselerde gerçekleştiriliyor olacak. Diğer yandan Alt Pazar'da sürekli şekilde brüt takas uygulaması bulunurken, günlük fiyat marjı %10'da, devre kesici tetikleme oranı %5'de olacak.
Borsada hafta sonu hisse senedi satımı yapılamaz. Borsa hafta içi Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe ve Cuma günlerinde çalışır. Bu nedenle hisse senedi alım-satım işlemleri, borsanın çalışma saatleri içinde gerçekleştirilir.
Piyasa Değeri / Defter Değeri oranı veya kısaca PD/DD; piyasa fiyatının, ilgili şirketin özkaynağı cinsinden karşılaştırılmasına imkân sağlayan değerleme oranıdır. Diğer bir ifadeyle şirketin piyasa değerinin, özkaynaklarına kıyasla ne ölçüde primli/iskontolu olduğunu saptamak için kullanılmaktadır.
ANA PAZAR: Ana Pazar, Borsaya ilk kotasyonda halka arz edilen kısmının piyasa değeri 200 milyon TL – 50 milyon TL arasında olan payların işlem göreceği pazardır. ALT PAZAR: Alt Pazar, Borsaya ilk kotasyonda halka arz edilen kısmının piyasa değeri 50 milyon TL'nin altında olan payların işlem göreceği pazardır.
Halka arz edilen Şirket payları 16/11/2022 tarihinden itibaren Yıldız Pazar'da 58,50 TL/pay baz fiyat, "ALFAS.E" kodu ve sürekli işlem yöntemiyle işlem görmeye başlayacaktır.
F/K oranı, bir hisse senedinin güncel fiyatının şirketin kârına olan oranını gösterir. Hisse fiyatını; şirketin finansal performansıyla, yani satışlarından elde ettiği kârıyla karşılaştırmana yardımcı olur.
Piyasa değeri, şirketin toplam hisse sayısının hisse başına fiyatla çarpılmasıyla hesaplanır. Örnek: ABC Şirketi'nin 100.000 adet hisse senedi bulunuyor ve her bir hisse senedi 50 TL fiyatla işlem görüyor olsun. Bu durumda, ABC Şirketi'nin piyasa değeri (PD) değeri 100.000 x 50 TL = 5.000.000 TL olarak belirlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri