Su dalgaları farklı ortamlarda farklı yayılma gösterir. Bu durumda dalganın dalga boyu ve hızı da farklı olacaktır: Derin ortamda dalganın dalga boyu ve hızı daha büyüktür sığ ortamdaki dalganın dalga boyu ve hızından.
Dalga boyu frekansa bağlı olup aslında frekans ile ters orantılıdır. Yani bu durumda frekans uzadıkça dalga boyu kısalmakta, frekans kısaldıkça dalga boyu uzanmaktadır. Frekans ise birim zamanda oluşan dalgaya denmektedir. Dalga boyu ay zamanda hıza da bağlıdır.
Dalga Boyu: Ard arda gelen iki dalga tepesi veya iki dalga çukuru arasındaki mesafeye dalga boyu denir. Dalga boyu birimi metre dir. Dalga boyu kaynağa ve ortama bağlıdır. ”λ” ile gösterilir. Dalganın Hızı: Dalganın birim zamanda aldığı yoldur.
Dalga boyu ortama ve kaynağa bağlıdır. Bir dalga örüntüsünün tekrarlanan birimleri arasındaki mesafe dalga boyudur.
Su dalgalarının dalga boyu, dalganın hızı ve frekansı ile değişebilir (v=λ.f).
İlgili 17 soru bulundu
Su dalgaları derin ortamdan sığ ortama, ya da sığ ortamdan derin ortama geçerken, dalga boyları ve hızları değişir. Derin ortamda, hız ve dalga boyu büyük, kırıcılık küçüktür. Sığ ortamda, hız ve dalga boyu küçük, kırıcılık büyüktür.
Su Dalgalarının Farklı Ortamdan Geçerken Davranışı
Derinden sığa doğru giderken enerji korunumundan dolayı dalganın yüksekliği (genliği) artar.
Dalgalar bir ortamdan başka fiziksel yoğunluğa sahip bir ortama geçtiklerinde frekansları değişmez ancak hızları ve dolayısıyla dalga boyları değişir.
Ve ses, katılarda, sıvılardan, sıvılarda da gazlarda olduğundan daha hızlıdır.
Dalga paketinin şekli zamanla genişler ve parça daha az localleşir. Diğer bir deyişle, dalga paketinin meydana getiren dalgalarının hızı dalga boylarıyla orantılı değişerek ilerler.
Dalga boyu genellikle lambda (λ) harfi ile gösterilir. Işık için dalga boyu ve frekans arasındaki ilişki λ=c/f'dir. Bir fotonun dalga boyu ne kadar düşükse, o kadar yüksek enerjilidir (örn. gama ışını, x-ışını).
Doppler etkisi, dalgaların kaynağın veya alıcının hareketine bağlı olarak dalga boyunun değişmesine dayanır. Eğer bir kaynak veya alıcı hareket halindeyse ve ses veya ışık dalgaları yayıyorsa, dalga boyu algılanan frekans üzerinde bir etkiye sahip olur.
Frekans birimi Hertz (Hz)dir. Dalga boyu ise elektromanyetik dalganın tam bir titreşim süresince uzayda kat ettiği yoldur. Dalga boyu frekans arttıkça azalır, taşınan enerji miktarı ise frekans ile doğru orantılıdır; yani frekans arttıkça taşınan enerji artar.
Görünür ışık için dalga boyu en büyük olan renk kırmızıdır (700 nanometre tarafı). Görünür ışık için dalga boyu en küçük olan renk mor-mavidir (380 nanometre tarafı). Görünür ışık için dalga boyları sıralaması küçükten büyüğe; mor, mavi, yeşil, sarı, turuncu ve kırmızıdır.
Su dalgasının hızı yalnızca ortama, frekansı ise yalnızca kaynağa bağlıdır.
Dalga Boyu: Dalga boyu, bir dalganın iki tekrarlayan dalga tepesi arasındaki mesafedir. Frekans: Belirli bir noktadan bir saniyede kaç dalga geçtiğinin ölçüsüdür. Genlik: Dalga tepesinin sıfır noktasına olan düşey uzaklığıdır.
Türü ne olursa olsun bir dalganın hızı (v) dalga boyu (l) ve frekansa (f) bağlıdır. Dalgalar arasındaki ayırt edici bir özellik de dalganın titreşim doğrultusu (genliğinin doğrultusu) ile dalganın ilerleme doğrultusunun birbirine göre durumudur.
Birleşmiş Milletler'in (BM) meteoroloji örgütü, İzlanda ve İngiltere arasında Kuzey Atlas Okyanusu'nda şamandıradan ölçtüğü 19 metrelik dalga şimdiye kadarki en yüksek dalga olarak kayıtlara geçti.
Sesin katı, sıvı ve gaz ortamlardaki yayılma hızı farklıdır. Gaz tanecikleri birbirinden çok uzak, katı tanecikler ise birbirine çok yakındır. Bu nedenle ses katılarda en hızlı, gazlarda ise en yavaş yayılmaktadır.
Elektromanyetik dalgaların tüm çeşitlerinin boşlukta hızı aynı iken neden ortam değiştirdiğinde hızları farklılaşıyor? Elektromanyetik dalgalar her yerde ışık hızı (c) ile yayılırlar. Boşlukta da farklı ortamlarda da hepsinin hızı c'dir.
Dalga boyu frekans ile ters orantılıdır, dolayısıyla dalga boyu uzadıkça frekans azalır.
Sahip olduğu frekansa göre ışığın rengi değişir. İnsan gözü kırmızı ve mor arasında renkleri görebilecek yetenektedir. Eğer ışığın frekansı daha da artarsa görme sınırımızın dışına çıkar ve morötesi ışık adını alır. Tam tersine frekans azalarak kırmızıdan daha düşük frekansa inerse kızılötesi ışık adını alır.
Genlik, dalganın taşıdığı enerjinin bir ölçüsüdür. Dalga boyu genliğe bağlı değildir.
Açıklama. Genlik, bir dalganın periyodik hareketinde, dalganın tepe noktasından çukur noktasına olan uzaklığının yarısıdır. Genlik, yaylarda telin boyuna, gerginliğine, kesitine, cinsine bağlı olarak değişir.
Genlik, bir dalganın tepesinden çukuruna kadar olan düşey uzaklığın yarısıdır. Genlik kavramı ışık, elektrik, radyo dalgaları gibi konuları da kapsayan fen bilimleri alanında kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri