Genlik, bir dalganın periyodik hareketinde, dalganın tepe noktasından çukur noktasına olan uzaklığının yarısıdır. Genlik, yaylarda telin boyuna, gerginliğine, kesitine, cinsine bağlı olarak değişir.
Su dalgaları derin ortamdan sığ ortama, ya da sığ ortamdan derin ortama geçerken, dalga boyları ve hızları değişir. Derin ortamda, hız ve dalga boyu büyük, kırıcılık küçüktür. Sığ ortamda, hız ve dalga boyu küçük, kırıcılık büyüktür.
Dalgaların frekansı, yalnızca kaynağın frekansı de- ğiştikçe değişir. Yani bu dalga leğenindeki dalgala- rın frekansı değişmez. Dalga leğeninin düşey kesitine göre su derinliği A noktasından B noktasına doğru artmaktadır. Su derinliği artınca dalgaların hızı da artar.
Ses genliği artarsa ses şiddeti de artar, azalırsa ses şiddeti de azalır. Ses düzeyi, ses şiddetinin bir ölçüsüdür. Ses düzeyi desibelmetre adı verilen araçla ölçülür.
İlgili 44 soru bulundu
Su Dalgalarının Farklı Ortamdan Geçerken Davranışı
Derinden sığa doğru giderken enerji korunumundan dolayı dalganın yüksekliği (genliği) artar.
Ses şiddeti iki farklı unsura bağlıdır. Bunlardan biri ses dalgasının enerjisi ve diğeri ses dalgasının genliğidir. Bunlarla doğru orantılı olmak suretiyle dalga enerjisi ve genliği arttığı sürece ses şiddeti de artış gösterir. Aynı zamanda genliği az olan ses şiddetine zayıf ses denmektedir.
Cevap C 10. Kırınıma ve kırılmaya uğrayan dalgaların, frekansı der ğişmez.
Ses dalgası, elektromanyetik dalga, deniz dalgası, kütleçekimsel dalga ya da Meksika dalgası… Farklı özelliklere sahip olsalar da hepsi “genlik”, “dalga boyu” ve “frekans” gibi ortak nicelikleri içeren tek bir formülle ifade edilebilir. Türü ne olursa olsun bir dalganın hızı (v) dalga boyu (l) ve frekansa (f) bağlıdır.
Genlik, bir dalganın tepesinden çukuruna kadar olan düşey uzaklığın yarısıdır. Genlik kavramı ışık, elektrik, radyo dalgaları gibi konuları da kapsayan fen bilimleri alanında kullanılır.
Derinlik fazla olduğundan, yüzeydeki moleküllerin hareketi tabandan fazaca etkilenmez. Ancak su yüksekliği azaldıkça, yüzeydeki moleküller tabandan daha çok etkilenmeye başlar. Bunun sonucunda yüzeydeki aşağı yukarı hareket genliği büyür, yani moleküller, daha büyük miktarlarda yukarı çıkıp aşağı inmeye başlar .
Suyun derinliği artırıldığında su dalgalarının hızı artar ve dalga boyu büyür. Böylelikle dalga boyu yarık genişliği oranı büyür, kırınım artmış olur. 2. Dalga kaynağının frekansı azaltıldığında veya periyodu artırıldığında dalga boyu büyür.
Genlik hesaplamalarında dikey(vertical) eksen kullanılır. Osiloskop ekranında görülen sinyalin maksimum ve minimum noktaları arasındaki kare sayısına göre sinyalin genlik değeri bulunur. Maksimum ve minimum noktaları arasındaki kare sayısı ölçüm yapılan VOLTS/DIV katsayı ile çarpılarak genlik değeri hesaplanır.
Genlik de enerjinin karekökü ile orantılı olduğundan genlik uzaklıkla oarantılı olarak azalır.
Dalgaların temel özellikleri: Genlik, dalgaboyu ve frekans
Dalganın merkez ekseni ile tepe noktası arasındaki dikey mesafe genlik olarak bilinir. Bu özellik dalganın parlaklığı ya da şiddetiyle ilişkilendirilir. Ardışık iki tepe ya da çukur noktası arasındaki yatay mesafe, dalganın dalgaboyu olarak bilinir.
Frekans ile dalga boyu ters orantılı, genlik ayrı. ipi daha fazla kuvvetle sallamanız gerekir , yani verilen güç artarsa genlik artar.
D.C bir gerilim kaynağının genlik değeri ya da bir direncin ohm cinsinden değeri birer skalar büyüklüktür. A.C bir gerilim kaynağının genlik değeri ise hem büyüklük hem de yön gösterilmesi gerektiği için vektörel bir büyüklüktür.
Dalga boyu ortama ve kaynağa bağlıdır. Bir dalga örüntüsünün tekrarlanan birimleri arasındaki mesafe dalga boyudur.
Dalga boyu ay zamanda hıza da bağlıdır. Ancak frekansın tam tersine dalga boyu hız ile doğru orantılıdır.
Önemli noktalar
Fizikçiler ışığın dalga modeline dayanarak, ışığın genliğinin arttırılmasının yayılan fotoelektronların kinetik enerjilerinin artmasına, ışığın frekansının arttırılmasının da ölçülen akımın artmasına sebep olacağını öngördüler.
Ses dalgalarının genliği arttıkça sesin enerjisi ve sesin şiddeti artar. Genliği fazla olan ses dalgalarının oluşturduğu sese şiddetli ses denir.
Kırınım ya da difraksiyon, ışık, ses ve radyoelektrik dalgaların karşılaştığı bâzı engelleri dolanarak geçmesi anlamında kullanılan terimdir.
Bu bağlamda, genlik genellikle dalganın maksimum sapma veya yoğunluğu olarak tanımlanır. Örneğin elektrik mühendisliğinde genlik, bir elektrik sinyalinin hareketsiz konumundan en büyük sapmasına veya modülasyonuna atıfta bulunur.
Ses kaynağından uzaklaştıkça sesin şid- deti, dolayısıyla dalganın genliği giderek azalır. Bu nedenle K ve L dinleyicilerine ulaşan ses dalgaları- nın genliği farklıdır. Kaynak ses üretirken hangi frekansla üretmişse K ve L dinleyicilerine aynı frekansla ulaşır.
Su dalgasının hızı yalnızca ortama, frekansı ise yalnızca kaynağa bağlıdır. Kaynak sabit kaldığı sürece dalganın periyot ve frekans değerleri, ortam değiĢikliklerinden, su derinliğinin artıp azalmasından etkilenmezler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri