Ses dalgalarının kırınımı, dalgaların bir ortamdan başka bir ortama geçişi sırasında meydana gelmektedir. Kırınım sırasında dalgaların hızında ve dalga boyunda değişiklikler meydana gelir. Frekans ve periyotta herhangi bir değişiklik meydana gelmez.
1- Telin boyuna ;Telin boyu arttıkça frekansı küçülür yani ses kalınlaşır. 2- Telin gerginliğine ; Telin gerginliği arttıkça frekans büyür,ses incelir. 3- Telin kesitine ;Tel kalınlaştıkça frekans küçülür ve ses kalınlaşır. 4- Telin cinsine bağlıdır.
Dalgalar bir ortamdan başka fiziksel yoğunluğa sahip bir ortama geçtiklerinde frekansları değişmez ancak hızları ve dolayısıyla dalga boyları değişir.
Ses hızı, bir ses dalgasının esnek bir ortamda hareket ederken birim zamanda kat ettiği mesafedir. havada, deniz seviyesinde ve 20 °C (santigrat) sıcaklıkta 343.2 m/s (343.2 metre/saniye) (yaklaşık 1235.5 km/saat) olarak alınır. Ses hızı frekansa bağlı olarak değişmez, her frekansta ses aynı hızda gider.
Ses dalgaları ortamın yoğunluğuna bağlıdır, ortamın yoğunluğu arttıkça ses dalgalarının yayılma hızı artar. Ortamın sıcaklığına bağlı olarak ses dalgalarının yayılma hızı, sıcaklıkla doğru orantılı olarak artar. Ses dalgalarının havadaki hızı 340 m/s 'dir.
İlgili 43 soru bulundu
Birimi saniyedir. Dalganın periyodu, sadece kaynağa bağlıdır. Frekans (f): Dalga kaynağının bir saniyede ürettiği dalga sayısı olup birimi s–1 (Hz)‟dir. Dalganın frekansı, periyot gibi, yalnızca kaynağa bağlıdır.
Kaynak ve gözlemcinin birbirine yaklaşması durumundaysa tam tersi olur. Kaynaktan yayılan sesin her bir tepe noktası gözlemciye ulaşmak için kendisinden önce yayılanlardan daha az yol kateder. Dolayısıyla gözlemci sesleri giderek daha sık algılamaya başlar yani gözlemlenen seslerin frekansı artar, dalga boyu kısalır.
Frekansı yüksek olan sesler, "yüksek ses" olarak da ifade edilmektedir. İnce sesi kalın sesten ayıran özellik, sesin yüksekliğidir. Frekans arttıkça ses incelir ve yüksekliği artar. Kadınların ses telleri kısa olduğu için ses frekansları büyük ve sesleri incedir.
Frekans (f)
Sesin birim zamandaki (genellikle saniye) titreşim sayısına "frekans" denir. Birimi ise Hertz (Hertz)'dir. Dalga boyu, bir ses dalgasının oluşması için sesin aldığı yoldur. Sesin hızı normal koşullarda; havada 340, tahtada 4000-6000, suda 3000-5000, çelikte ise 8000 m/s dir.
Sessin frekansı arttıkça incelir. Yüksek frekanslı sesler ise kalın seslerdir.
Işık bir maddeden diğerine geçerken, frekansı değişmez.
Su dalgaları derin ortamdan sığ ortama, ya da sığ ortamdan derin ortama geçerken, dalga boyları ve hızları değişir. Derin ortamda, hız ve dalga boyu büyük, kırıcılık küçüktür. Sığ ortamda, hız ve dalga boyu küçük, kırıcılık büyüktür.
Türü ne olursa olsun bir dalganın hızı (v) dalga boyu (l) ve frekansa (f) bağlıdır. Dalgalar arasındaki ayırt edici bir özellik de dalganın titreşim doğrultusu (genliğinin doğrultusu) ile dalganın ilerleme doğrultusunun birbirine göre durumudur.
Ses frekansı, (İngilizce audio frequency adından gelerek AF olarak kısaltılır), ortalama insanın duyabileceği frekanslardaki periyodik titreşimler için kullanılan terimdir. Hertz (Hz) birimi ile ölçülen ve sesin perdesini belirleyen, sesin bir niteliğidir.
Su dalgalarının frekansı sürekli artırıldığında dal- Frekans artırıldığında hız sabit olduğu için v= λ.f for- gaların hızı, dalga boyu ve kırınım olayı için ne söy- mülüne göre dalga boyu azalacaktır.
Erişkinlerde Ses Tellerinin Temel Frekansı
Erişkin bir erkekte ses telleri konuşma sırasında yaklaşık 100-140 kez titreşirken, kadınlar için bu aralık yaklaşık 200-240 Hz'dir.
Ortamın yoğunluğu arttıkça, ses dalgalarının hızı azalır.
Ses hızının formülünü C = λ . f olarak tanımlamak mümkündür. Bu formül sadece ses dalgaları için değil tüm dalgalar için geçerlidir. Bu denklemden yola çıkarak frekansı arttırdığımızda sesin hızının da arttıracağını düşünmek yanıltıcıdır.
f=Vs/λ' λ' yerine yazılırsa: f '= f.(Vs/Vs±Vk) olur. f '= f.(Vs/Vs-Vk) Kaynak yaklaşırken Duyulan ses frekansı artar. f '= f.(Vs/Vs+Vk) Kaynak uzaklaşırken Duyulan ses frekansı azalır.
Frekans düştükçe ses kalınlaşır. Ses yüksekliğine ses perdesi de denir. Sesin yüksekliği ise sesin frekansına bağlıdır. O hâlde sesin yüksekliği yani frekansı yükseldikçe ses incelir, sesin frekansı azaldıkça ses kalınlaşır.
Ağaca sarılmak, toprağa çıplak ayakla basmak. Duş almak ve duşta tuz kullanmak frekansımızı dengeler. Su tüketimi çok önemli. Su da olduğu gibi gıdaları da tüketirken düşük frekanslı düşünce ve duyguları konuşmak yemeğe aktarmak frekansı düşürür.
Elde edilen ölçüm değerlerine göre ortamın sıcaklık değişiminden, periyot, frekans ve dalga boyunun etkilendiği görülmüştür.
Bir kaynaktan bir saniyede üretilen dalga sayısı ne kadar fazla ise sesin frekansı o kadar büyük olur. Dalga sayısı arttıkça frekans artar, frekans arttıkça ses incelir. Dalga sayısı azaldıkça frekans azalır, frekans azaldıkça ses kalınlaşır. Bir cisim ne kadar hızlı titreşirse o kadar yüksek frekanslı ses üretir.
Sabit frekansla ses veren bir kaynak hareket ederse, hareket yönünde sesin frekansı artar, aksi yönde ise azalır. Böyle bir ses kaynağı bize yaklaştıkça daha tiz (artmış frekans, kulağa gelen sesin dalga sayısı artmıştır), uzaklaştıkça daha pes (azalmış frekans, kulağa gelen sesin dalga sayısı azalmıştır) işitilir.
Sesin frekansı arttıkça incelir, ince seslere yüksek ses de denilir. Frekans dalgaların birim zamandaki titreşim sayısıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri