Bazı doktorlara göre daha az tüketilmesi gereken bu besin bazı doktorlara göre de çok daha fazla tüketilmelidir. Çoğu doktorun görüşleri günde 7 adet zeytin tüketmek gerektiğindedir. Ancak Canan Karatay'a göre günde 40-45 tane zeytin tüketilmelidir.
Kalp sağlığı açısından da önemli etkilere sahiptir. Kalpteki ritim bozukluklarını gidererek, kalbe giden damarlardaki tıkanıklıkları açar, kan dolaşımını arttırır. Sindirim sistemini düzenler ve ishalleri keser. Zeytin ve zeytinyağıda yine zeytin yaprağı gibi çok şifalıdır.
Zeytin, özellikle oksidatif stres ve kronik viral hastalıklar sırasında sağlıklı bir bağışıklık sisteminin korunmasında önemli bir rol oynamaktadır. Zeytin besleyici ve sodyum, potasyum, magnezyum, demir, fosfor ve iyot gibi mineral içeriği bakımından zengindir. Zeytin, gerekli vitaminleri ve amino asitleri sağlarlar.
GÜNDE KAÇ ZEYTİN YEMELİ? Kahvaltı sofralarının vazgeçilmez lezzeti olan siyah zeytinin faydası saymakla bitmiyor. Günde en az 7 siyah zeytin yemek içerdiği polifenoller sayesinde beyindeki oksidatif stres oranını azaltarak, sinir hücrelerini koruyor. Böylece zeytin hafızanın güçlenmesine yardımcı oluyor.
İlgili 26 soru bulundu
Karatay ayrıca kilo vermek isteyenlere de günde 30-40 adet zeytin yemelerini tavsiye etti.
Zeytin içerisinde yer alan kalori sayesinde bu duruma yardımcı olmak mümkündür. Ancak buna rağmen gece yeşil veya siyah zeytin tüketmek, kilo alımına neden olabilir. Zeytinin içeriğinde yer alan düşük kalori, normalde kilo alımına neden olmazken, gece tüketilmesi durumunda kilo alımına neden olabilir.
Sorumluluklarınızın arttığı ve dolayısıyla da çok yorulduğunuz bir dönemdeyseniz, bu psikolojik olarak sizi zeytin yemeye itiyor olabilir. Bu durumdan kurtulmanız için zamanınızı iyi programlamanız, günün hangi saatini hangi işe ayırdığınızı iyi belirlemeniz gerek.
Zeytin beyin sağlığına doğrudan etki etmekte ve beyin sağlığına olumlu etkisi vardır. Beyin içerisinde yer alan dokuların daha iyi çalışmasını sağlayan zeytin hafızayı da güçlendirmektedir. Unutkanlık gibi şikayetlerin önüne geçmektedir.
Zeytin yapraklarında demir, çinko ve mangan eksiklikleri genellikle topraklarda Ca ve P konsantrasyonunun yüksek olduğu pH'sı yüksek topraklarda görülür.
Yetişkinlerde ve bebekte zeytin gaz yapar mı detayları ile derledik. Yeşil zeytin ve siyah zeytin her ikisi de gaz yapan besinler arasında yer almamaktadır. Aynı zamanda yeşil zeytinin ve siyah zeytinin şişkinliği giderici bir etkiye sahip olduğu da bilinmektedir.
Kahvaltıda yutulan 1-2 zeytin çekirdeği, selülozu eriten enzim aktivasyonunu sağlayarak sindirim sistemini güçlendiriyor ve selüloz içeren birçok yiyeceğin sindirimini kolaylaştırıyor. Ülser ve gastrit gibi mide problemlerine iyi geliyor. Basur ve prostatı engelliyor. Kanserojen hücre oluşumu riskini azaltıyor.
Sofraların vazgeçilmezi olan zeytinin, tam bir antioksidan kaynağı olduğunu biliyor muydunuz? Cildin güneş ışınları ve hava kirliliği gibi olumsuz etmenlerden arınmasını sağlayan zeytin, cildin nemini artırarak, kırışıklık görünümünün ve solgunluğunun azalmasına da yardımcı oluyor.
Diğer yandan siyah zeytinde sodyum ve fosforu fazla iken yeşil zeytinde su çok ve A vitamini yüksektir. Her iki zeytin türü de kansersavar bir görev üstlenirken, kemikleri koruyucu bir yapıya sahiptir. Bu ve bunun gibi yüzlerce faydası olan zeytinin yeşili de siyahı da yeterince tüketilmelidir.
Zeytinin tüm çeşitleri, E vitamini, A vitamini, B vitamini, çinko, potasyum, bakır, magnezyum, demir, kalsiyum gibi vitaminler ve omega 3 yağ asidi bakımından çok zengindir. Bu nedenle antioksidan içeriği yüksek besinler grubunda yer almaktadır.
Aynı zamanda önemli bir kalsiyum kaynağı olan besinin yerine en iyi alternatif zeytinyağı. Ancak, yine de zeytin ve zeytinyağı tüketmek istemezseniz yumurtayı da tercih edebilirsiniz. Uzmanlar, 6 adet zeytinin 1 yumurtaya eş değer geldiğini söylüyor.
Gün içerisinde çeşidi farketmeksizin en az 5 adet zeytin tüketmekte fayda var. Her gün 5 adet zeytin yiyen birinin kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riski çok daha azdır. Yalnızca kahvaltılarda değil ayni zamanda diğer öğün yemeklerinde ve salatalarda da, ara öğün olarak da zeytin tüketilebilir.
Meyve önce yeşil, olgunlaştıktan sonra da parlak siyah olur. Zeytin ağacı, meyvesinin etli kısmından ve çekirdeğinden elde edilen "yağı" bakımından çok değerli bir ağaçtır. Ağacının çok heybetli ve estetik bir görünümü vardır. Odunu çürümeye karşı son derece dayanıklıdır.
Ege Bölgesi'nde en fazla zeytinin yetiştiği il Aydın'dır. Ege Bölgesi Aydın ili haricinde; Manisa'da da zeytinin verimi yüksektir. Ege'de Aydın'dan sonra en fazla zeytin Manisa'da üretilir. Bunun yanı sıra, İzmir, Muğla, Denizli illeri Ege Bölgesi'nde zeytin yetiştirilen diğer illerdir.
Zeytinin ana hastalığı olan, halkalı leke veya kuşgözü lekesi olarak bilinen hastalığa, Spilocaea oleaginea (Castagne) S. Hughes isimli fungus neden olmaktadır. Bu hastalık, başta Güney Ege (Aydın, Muğla, İzmir, Manisa) olmak üzere, zeytin yetiştirilen Akdeniz ve Marmara Bölgesi'nin en yaygın ve yıkıcı hastalığıdır.
Genel olarak geniz akıntısı, tıkanma ve hapşırma gibi belirtiler gösteren zeytin alerjisi her bünyede gösterebilir. Bu nedenle belirtilerinin göstermesi halinde mutlaka uzman bir doktora başvurulması gerekir.
Zeytin Kalori Değeri: Bu besinin 100 gramında 207 kcal kalori, ayrıca besinin 1 Porsiyon (5 Adet) yani 20 gramlık miktarında Zeytin 42 kalori bulunmaktadır.
1 adeti 4 grama denk gelen siyah zeytin yaklaşık 5 kalori. 6 adetten oluşan siyah zeytin 23 kalori. 100 gram siyah zeytin 105 kalori. 10 adet siyah zeytin ise 42 kaloridir.
Sabah kahvaltısında kaç tane zeytin yemeli? Zeytininden günde 5 – 6 tane tüketmenin birçok faydası var. Zeytin Yalnızca kahvaltıda yenen bir besin değildir. Her öğün yenilen bir besindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri