valilik istisnai bir memurluk olduğu için ortaokul mezunu olmanız yeterlidir. gerisi siyasi çevrenize bakar.
Aynı zamanda valiler, kolluk kuvvetlerinin başında yer alır ve il içinde de teşkilatın bir en başında yer alır. Vali Olmak İçin Gerekenler Nelerdir? Vali olabilmek için ilk olarak, üniversitelerde 4 yıllık eğitim veren İktisadi ve İdari Bilimler, İşletme ya da Hukuk gibi çeşitli fakültelerinden mezun olmaları gerekir.
1982 Anayasası'na göre Türkiye'de vali olmanın şartı ilkokul mezunu olmaktır. Vali yardımcısı ya da kaymakam olmak için üniversitelerin 4 yıllık bazı fakültelerinden mezun olma şartı aranırken tüm bu kadroların amiri olan valiler için yüksek tahsil şartı aranmaz.
İyi bir vali olmak için üniversitede İktisadi ve İdari Bilimler, Hukuk ya da İşletme bölümlerinden biri okunmalıdır. Kişilerin Kaymakam Adaylığı Sınavı'na girerek başarılı olması gerekmektedir. Kaymakam olarak tecrübe kazanan kişi, İçişleri Bakanlığı tarafından vali olarak önerilmektedir.
Sağlık açısından valilik görevini yapmaya uygun olmak, En az 35 ve en fazla 45 yaşında olmak.
İlgili 16 soru bulundu
Valiler mezun oldukları ilkokul, ortaokul ve liselere göre değil, bilgi, birikim, ehliyet ve liyakatlerine göre atanmaktadır. Halen görev yapan 81 il valisinin 69'u (yüzde 85,2) genel lise, 12'si (yüzde 14,8) ise imam-hatip lisesi mezunudur."
18 Temmuz 2019 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Bayburt valiliğine atanmıştır. Bu atamayla birlikte 38 yaşında valilik görevine başlamış ve Türkiye'nin en genç valisi unvanını, 42 yaşında atanmış eski meslektaşı Abdurrahman Akdemir'den devralmıştır.
Valiler mezun oldukları ilkokul, ortaokul ve liselere göre değil, bilgi, birikim, ehliyet ve liyakatlerine göre atanmaktadır.
Paylaşılan en düşük Vali maaşı 37.700 TL iken, en yüksek ise 146.400 TL'dir.
Vali Olmak İçin Gerekenler
Vali olmak isteyen kişilerin, öncelikle üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren İktisadi ve İdari Bilimler, Hukuk ya da İşletme gibi fakültelerinden mezun olup İçişleri Bakanlığı Kaymakam Adaylığı Giriş Sınavında başarılı olması gerekir.
Vali Olma Şartları Nelerdir? Üniversitelerin İktisadi ve İdari Bilimler, Hukuk veya İşletme bölümlerinden mezun olup Kaymakam Adaylığı Sınavına girilmesi ve başarılı olunması gerekir. Gerekli tecrübeyi kazanmış olan kaymakam veya İçişleri Bakanlığı çalışanları İçişleri Bakanlığı tarafından vali olarak önerilir.
Sınavda KPSS'ye girme şartı aranmamaktadır.
Valilik emrine atanan kaymakamlar, bir süre başarı ile görev yaptıktan sonra vali yardımcısı unvanı olabiliyor. Mülki idare amirlerinden biri olan vali yardımcıları, aynı zamanda da üst düzey memurdur. İl Emniyet Müdürlüğü'nde bir süre boyunca görev yapmış olan kişiler arasından da vali yardımcıları seçilebiliyor.
Vali olmak için önce kaymakam olunması gerekir. Kaymakamlık için de sınava girme yaşı ise 35 olarak belirlenmiştir. Bu nedenden dolayı 35 yaşını doldurmuş olmak gerekir.
Valiler, doğrudan cumhurbaşkanı tarafından, cumhurbaşkanı kararı ile atanırlar. Vali, ilde Cumhurbaşkanının temsilcisi ve idari yürütme vasıtasıdır. Cumhuriyet tarihinde bugüne kadar sekiz kadın vali atanmıştır. 1991-1995 yılları arasında Muğla valiliği yapan Lale Aytaman vali olarak atanan ilk kadın olmuştur.
Bu sıfatla : A) (Değişik: 2/7/2018 – KHK/703/138 md.) Valiler, ilin genel idaresinden Cumhurbaşkanına karşı sorumludur. Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, görevlerine ait işleri için valilere re'sen emir ve talimat verirler.
2024 KAYMAKAM MAAŞI
Kademe ve derecesi 1/4 olan 2024 kaymakam maaşı 63 bin TL bin TL civarında olacak şekilde hesaplanmıştır.
Vali ve Milletvekilinin 2022 Emekli Maaşları
Yine bir Vali emekli olduğunda 15 bin 456 TL maaş alacaktır. Bir milletvekili ise emekli olduğunda 18 bin 135 TL emekli maaşı alacaktır.
2024 yılında memur maaşlarına gelen zamla birlikte hakim maaşları da artmıştır. Alınan rakamlar derece ve kıdeme göre farklılık gösterebilir. Bu rakamları yargı ödeneği ve ek tazminatlar da etkiler. Hakim ve savcıların maaşları stajyerden, kıdemliye göre 28.000 liradan 100.000 lira aralığındadır.
Valilikler & Kaymakamlıklar
81 ilin Valilik ve 922 ilçenin Kaymakamlık bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.
Yapılan düzenlemeler uyarınca, Cumhurbaşkanı isterse meslek dışından Vali kadrolarına atama yapabilecektir. Atanacak kişilerin İBBF veya SBF mezunu olma zorunluluğu kaldırılmıştır.
Vali, bakanlar gibi siyasi karakterde ve memur statüsünün tamamen dışında olmamakla beraber, diğer memurlardan farklı olarak bakanlar gibi hükümetin siyasi faaliyeti ile de ilişki içerisindedir.”
Yeni İstanbul Valisi Davut Gül kaç yaşında, hangi görevlerde bulundu? Davut Gül, 1974 Erzurum Horasan doğumludur. Yakın Doğu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünden mezun oldu. 2000 yılında Gaziantep'te kaymakam adayı olarak mesleğe başladı.
26.11.1969' da Sungurlu' da doğdu. İlk, Orta ve Lise öğrenimini Ankara ve Sungurlu' da tamamladı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri