Isı yalıtımının amacı, bina içi ve dışı arasındaki ısı transferini en aza indirmektir. Isı yalıtımı nerelere yapılır? dediğimizde verilecek cevap ısı yalıtımı binaların çatı ve duvarlarına, kolon ve kirişlerine, tesisatlarına, binanın garaj ya da deposuna, soğuk hava deposuna denk gelen kısımlarına mantolama uygulanır.
Enerji ve ısı kayıplarının olmasının en büyük sebeplerinden biri ise; binalardaki mantolama eksikliğidir. Binalarda enerji tasarrufu ve ısı kayıplarını minimize etmek için yalıtım yapma zorunluluğu Bayındırlık ve İskân Bakanlığı tarafından zorunlu hale getirilmiştir.
Fakat eski yapılarda yalıtım işlemlerinin gerçekleştirilmesi için bazı yenilemeler, takviye ve düzenlemelerin yapılması gerekiyor. Bu işlem, inşaat sektöründe ve resmi kayıtlarda mantolama işlemi olarak da belirtilirken mantolama işleminin yapılması için konusunda bilgili firmalar ile çalışılması gerekiyor.
Isı yalıtımı mevzuatı gereğince eski binaların ısı yalıtımı zorunluluğu da bulunuyor. 2017 tarihine kadar eski binaların da ısı yalıtımı yaptırmaları gerekiyor.
Apartman Tek Daire Mantolama, farklı mekanlara farklı hava katarken özellikle TV ünitesi arkasına ya da şömine üzerine uygulanmaktadır. Tek bir duvara uygulayabileceğiniz ve bir tarz oluşturan dekoratif duvar panelleri, tüm odaya da uygulanabilir. Fakat kullanılacak ortama göre renk seçimi de dikkatli yapılmalı.
İlgili 22 soru bulundu
Bunlarada bölgesel olarak müdahaleler yapılabilir ve ısı yalıtımı kaldığı yerden devam edilebilir. Sonuç olarak mantolamamızın ömrü 1999 yönetmeliğinden sonra 80 ile 100 yıl arasında, yani bina ömrü kadardır.
Zorunlu olan binaların enerji kimlik belgesi alması. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı mantolama olmayan binalara da bu belgeyi verecek. Ancak her bina enerji kimlik belgesine göre sınıflandırılacak. Enerji değeri düşük yani yalıtımsız olan binalardan daha yüksek emlak vergisi alınması gibi bazı yaptırımlar uygulanacak.
Rutubet ve küf oluşumunu engelleyerek yapının dayanıklılığını artırır. Binanın eskimiş, yıpranmış ve solgun yüzünü yenileyerek estetik katar. Dış cepheleri yağmur, kar, dolu gibi dış etkenlerden koruyarak binanın ömrünü uzatır. Binanın daha yüksek sınıfta Enerji Kimlik Belgesi'ne sahip olmasını sağlar.
Yalıtımsız binaların duvarlarından yüzde 40, çatılarından yüzde 25, kapı ve pencerelerinden yüzde 20 oranında ısı kaybı olmaktadır. Yalıtım yapılmamış (mantolanmamış) binalarda ısı kayıpları ısı, doğal olarak sıcak bir alandan serin (soğuk) bir alana akar ve evler bu ısı transferinden zarar görür.
Dış cephe kaplama işleminin maliyeti, uygulanacak malzeme türüne, yapının büyüklüğüne ve işin yapılacağı bölgeye göre değişebilir. Mantolama metrekare m2 birim fiyatları, bu nedenle farklılık gösterebilir. Ortalama olarak, mantolama işleminin metrekare fiyatı 120-390 TL arasında değişebilir.
Mantolama uygulaması, +5°C ile +30°C sıcaklık aralığında yapılmalıdır. Uygulamaya başlamadan önce bina üzerindeki cam, ahşap, vb. yapı elemanları kirlenmeye ve zarar görmeye karşı korunmalıdır. Binanın geneli ve mantolama yapılacak yüzey nemli olmamalı, döşeme şapları, iç ve dış duvar sıvaları kurumuş olmalıdır.
Sonuç olarak 2017 yılı itibari ile enerji kimlik belgesi olmayan binaların alım – satım ve kiralamaları yapılamayacak üstelik daha yüksek vergiler ödemek zorunda kalacaklardır. Böyle bir durumla karşılaşmamak için mevcut yalıtımsız binalarımıza ısı yalıtımı yaptırmak artık bir zorunluluk haline gelmiştir.
Dış cephe masraflarının bölümü nasıl gerçekleşir? Yönetim kurulunun kat malikleri toplantısında almış olduğu karara ve yapmış olduğu mantolama sözleşmesine tüm kat malikleri uymakla yükümlüdür. Dış cephe mantolama masrafları tapu senetlerinde belirtilen arsa payına göre bölüştürülmektedir.
Sıkça sorulan sorulardan biri olan ” Mantolama Zorunluluğu Kalktı mı? ” sorusunun cevabını da verelim. Hala yürürlükte olan kanuna göre Isı Yalıtımı (Mantolama) zorunluluğu devam etmektedir.
İşte mantolamanın deprem güvenliği üzerindeki etkileri: Dayanıklılığı Artırır: Mantolama işlemi, yapıların dış duvarlarının kaplanması ve yalıtım malzemeleri ile güçlendirilmesi anlamına gelir. Bu sayede, yapıların dayanıklılığı artar ve depremlere karşı daha dirençli hale gelir.
DOĞRU: Mantolama, doğru ürün ve uygulamayla rahatlıkla yüzde 50 yakıt tasarrufu sağlıyor. Mantolama sisteminin uygulandığı yapılarda elde edilen tasarrufun oranı, bina tipi, bina kullanım özellikleri, yalıtım kalınlığı, yalıtım bütünlüğü, iklim gibi birçok parametreye bağlıdır.
Dış cephe mantolama +5 ile +30 derece arasındaki ısı sıcaklıklarında yapılabilir. Tabi bunda hava koşulları da önemli. Ülkemizde -5 derece de görüyor, +40 derece de görüyor. Dolayısıyla mevsimsel olarak ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarında +5 ile +30 derece arasındaki değerlerde her zaman mantolama yapılabilir.
Mantolama ısı yalıtım uygulaması Avrupa'da yasaklandı mı? Mantolama ısı yalıtımı AB üye ülkelerinde 305/2011/AB sayılı Yapı Malzemeleri Yönetmeliği gereği yalıtım bir zorunluluk olmakla birlikte, EPS ve Taşyünü uygulamasının yasaklanması söz konusu değildir.
Ayrıca mantolama sayesinde binanın dış cephesi aşırı ısınma, aşırı soğuma, yağış ve don gibi olumsuz hava şartlarına maruz kalmaz, cepheden su emilimi dengelenir. Böylece uzun yıllar deformasyon (çatlama, kabarma vb.) oluşmaz. Mantolama yapıya yeterli bir ısı depolama yeteneği sağlar.
Binaların dört bir yanına kaplayan dış cephe mantolamanın kış aylarında soğuk yaz aylarında ise sıcak havadan korumak için uygulanan bir işlemdir. Mantolama sisteminin yaz aylarında serinletebilme özelliği yalnızca klimadan beklenirken, klimalar sadece belli bir sürece kadar serinlik sağlayabilmektedir.
Mantolama işlemi genellikle ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarında yapılması tercih edilen bir uygulamadır. Bunun nedeni, bu dönemlerde genellikle hava sıcaklıklarının +5°C ile +35°C arasında değişiyor olmasıdır. Bu sıcaklık aralığı, mantolama işleminin etkili bir şekilde gerçekleştirilmesi için idealdir.
Mantolama için ise en doğru zaman bahar ve yaz aylarıdır. Bu dönemde uygulanan mantolama ile kış aylarını daha sıcak yaz aylarını ise daha serin geçirmek mümkün oluyor.
Dolayısıyla EPS ısı yalıtım levhaları ile yapılan mantolama, binanın nefes almasına engel olmaz; ilave olarak binanın ısı yalıtımını sağlarken, bina donatısını korur ve binanın ömrünü uzatır. Mantolamada kullanılan ısı yalıtım levhalarının sağlığa zararlı olduğuna dair söylentiler gerçeği yansıtmamaktadır.
İlk işlem olarak binanın cephe sayısı belirlenir. Her cephenin eni ölçülür ve kat sayısına bakılır ve her kat 3 metre olarak baz alınır. Ayrıca her cephenin eni ve boyu hesaplanır. Cepheler kaç metre kare geldiyse hepsi toplanır ve boşluklar düşüldükten sonra binanın mantolama yapılacak alanı net olarak ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri