Yanlışlıkla yutulduğunda problem oluşturmaz.
Diş teli lastikleri yemek yenilen zamanlar haricinde aksatılmadan kullanılması gerekmektedir.
Lastik partikülleri soluma, yutma ya da deri teması yoluyla bir şekilde vücuda girer ise mutajen veya kanserojen etki gösterir. Ayrıca bu parçacıklar sadece insan yaşamı için değil; bitki ve su türleri için de olumsuz sonuçlar doğurmaktadır.
Diş teli takanlar için yeme-içme kısıtlaması var mı? Son zamanlarda kullanılan titanyum teller sayesinde yeme-içmede kısıtlama gibi bir durum yoktur. Sadece yapışkan, sakız gibi maddeler diş tellerine yapışarak yerinden çıkmasına ve oynamasına sebep olur.
Diş hareketleri istenilen gibi olmaz. Bu da tedavi süresinin uzamasına neden olabilir. Lastikler yapıları gereği gevşemeye müsaittir. Bu nedenle 24 saatte bir değiştirilmesi gerekir.
İlgili 18 soru bulundu
Diş Teli Lastik Çeşitleri
Diş doktorları tarafından bu lastiklerin geceleri uyurken kullanılması önerilmektedir. Bunun nedenlerinden bir tanesi kalınlığı sebebiyle kullanımının zor olması ve ağız içinde hareket engeli meydana getirmesidir.
Diş lastiği ilave ağırlık gibidir. Bunlar diş ve çene hizalamasını düzeltmek için daha fazla basınç üretirler. Oral Health Foundation (Ağız Sağlığı Vakfı), diş lastiğinin veya diş telinin diğer kısımlarının yanaklarınızın iç kısımlarına sürtünebileceğini ve ağrıya neden olabileceğini belirtiyor.
Diş teli lastiği, dişlere gerekli olan kuvveti ileterek yavaş yavaş doğru pozisyonlarda hareket etmelerini sağlar. Eğer diş teli lastikleri yanlış biçimde ve yanlış sürelerde takılırsa ya da hiç takılmazsa tedavi süresi ekstra uzar.
Lastikler yanlış hizalanmış bir kapanışı ayarlama, yemek yeme veya dişleri fırçalama durumları hariç genellikle her zaman takılmalıdır. Bununla birlikte, eğer lastiklere yalnızca hafif bakım için ihtiyaç duyuluyorsa, ortodonti uzmanı bunları sadece geceleri kullanmanızı belirtebilir.
Braketler ile diş tellerini bir arada tutan ligatürlerden olan lastik ligatürler, aslında ortodontik tedavi sürecinde kaçınmanız gereken yapışkan gıdalar yerken braketlerden çıkabilir. Yerinden çıkan bu lastik ligatürü temiz bir cımbız veya buna benzer bir alet yardımıyla çıktığı brakete yeniden oturtabilirsiniz.
Neler yutulunca tehlikeli olur? En sık yutulan şey aslında hepimizin en çok eline aldığı küçük objelerdir: Bozuk paralar. Küçük kuruşlar pek tehlikeli durumlara neden olmaz ancak iri bozukluklar yemek borusu alt ucuna takılabilir. Yemek borusuna takılmadıysa merak etmeyin, en geç 3-4 günde çıkar.
Küçük çaplı madeni paralar pek tehlikeli durumlara neden olmaz, ancak boyutu büyük olan madeni paralar yutulduğunda yemek borusu alt ucuna takılabilir. Yemek borusuna takılmadıysa madeni para mideden bağırsaklara iner ve en geç 3-4 günde dışkıyla birlikte vücuttan çıkar.
Oyuncak pilleri mide duvarının delinmesine, bağırsak delinmesine ve ülsere neden olabilir. Onun dışında toka, kolye ve çengelli iğneler var. Çocuklar yutulan bu ucu sivri cisimleri, eğer ağızları açık yutuyorsa, bunların yemek borusunda, midede veya bağırsakta duvara saplanma riski var.
Bu elastikler medikal alanlarda kullanılan lateksten yapılır ve ağız içinde bulunması hastalara zarar vermez. Elastikler ne kadar günümüz ortodonti tedavi sistemlerinde çok kullanılan bir yöntem olsa da %100 hasta kullanımına bağlıdır. Eğer gösterildiği gibi ve söylendiği kadar kullanılmazsa istenilen etki görülmez.
6 ay ila 3 yıl arasında değişen diş teli lastiği tedavisi kişinin lastikleri gün içinde kullanma süresine ve şekline bağlı olarak kısalabilir veya uzayabilir. Ancak genellikle diş teli lastiği tedavisinin en az 6 ay sürdüğü ekstrem iyileşme durumları haricinde daha kısa sürelerde kullanılmadığı bilinmektedir.
Diş Teli Takanlar için Yeme-İçme
Elma, tost, hamburger gibi ısırarak yenilen şeylerden uzak durmalısınız. Bu tarz yiyecekleri tercih ediyorsanız küçük parçalara bölerek yemeye özen göstermelisiniz. Kola, soda, gazoz gibi asitli içeceklerden uzak durulmalıdır.
Diş tellerinizi braketlerinizin üzerinde tutmak için ufak lastik ligatürler kullanılır. Kullanılan bu ligatür lastikleri yapışkan gıdalar yüzünden kısmen ya da tamamen yerinden çıkabilir. Çıkan ligatür lastikleri cımbız veya buna benzer bir alet yardımıyla çıktığı brakete yeniden oturtabilirsiniz.
Bu ürünün temel kullanım amacı dişlerin ağız içerisinde istenen yapıda dağılmasını, dizilmesini sağlamaktır. Her ne kadar kullanılan tel ve braketler dişi düzelmesini sağlasa da özellikle alt ve üst dişlerin eşit alana yerleşmesi, çene yapısını düzeltmek amacıyla kullanılmaktadır.
Diş lastikleri, çıkarılmamalı ve ortodontistin uygun gördüğü saat aralığında mutlaka takılmalıdır. Unutulmamalıdır ki; diş lastikleri takılmazsa ortodonti tedavisi tamamlanmamış olur. Hasta, diş lastikleri için doğru performansı sağlarsa tedavi sürecine artı değer katmış olur.
Diş teli braketi konusunda hastalara herhangi bir renk kısıtlaması sunulmamaktadır. Diş tellerinde olduğu gibi sarı renk gösterme durumu da yoktur. Renkli diş teli braketi konusunda mavi, siyah, kırmızı, sarı, pembe, mor, turkuaz, beyaz, turuncu, gri, fuşya, yeşil gibi renkler tercih edilebilir.
Diş Teli Lastikleri Hangi Dişlere Takılır? Ortodonti tedavilerinde en iyi sonucu elde edebilmek için çeşitli yöntemler kullanılır. Diş ve çene yapısı bozukluklarından dolayı üst dişler ile alt dişler birbiri üzerine basmadığı durumlarda lastik tedavi yöntemi kullanılır.
Bu durum diş tellerinin kopmasına sebep olabilir. Tellerin arasında bulunan lastikler bu darbeden etkilenerek düşebilir, kopabilir. Bu nedenle genellikle ortodonti tedavisinde diş teli kullananlar özellikle bunun için üretilen diş fırçalarını kullanmaları doğru olacaktır.
Bu durum verilen kuvvetin daha fazla olmasıyla ağrı ve konforsuzluk hissi yaratır. Metal tellerin yarattığı bu ağrı şeffaf plaklarda minimum seviyeye iner; Şeffaf plak tedavisinde haftalık değiştirilen plaklarla ağrı ve konforsuzluk hissi en az seviyeye iner.
DİŞ TELİ VARKEN YENMEMESİ GEREKENLER
Tatlı, cips ve gazlı içecek tüketiminizi azaltın. Şekerli ve nişastalı yiyecekler plak asidi üretir, bu da diş çürümesine neden olabilir ve diş eti hastalığını tetikleyebilir. Karamel gibi yapışkan, çiğnenen tatlılar da tellere zarar verebilir ve diş tellerini gevşetebilir.
Diş teli tedavisinin ortalama uygulama süresi 1 ila 3 yıl olsa da bazı hastalarda daha uzun süre tedavi uygulanması gerekebilir. Tedavi sonrası bazı hastalarda en az 6 aylık süre boyunca retainer adı verilen destek retansiyon aparatları kullanılması gerekebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri