Sırtüstü yatılması durumunda da ortopedik yastık kullanımı uygun bir seçenektir. Boyun bölgesini desteklemesi açısından son derece ideal bir kullanım imkanı sağlar.
Lateks Yastıklar
Özellikle boyun düzleşmesi ile mücadele eden ve uyku sonrasında sırt, boyun ve bel ağrısı çeken kişilerin lateks yastıklarla uyumalarını tavsiye ederiz. Orta sert bir yapısı olan lateks yastıklar yan yatış pozisyonunu da destekler.
Ortopedik yastık, sizi uykuya en doğru pozisyonda yatarak geçmenizi sağlamaktadır. Ortopedik yastık, bu nedenle yatağa paralel olarak konulmalı ve yastığın üstüne de paralel olarak yatılmalıdır. Ortopedik yastık kullanımı doğru olmalıdır ki boyun bölgesi ve diğer bölgelerde ağrılar olmasın.
Yan yatarak uyumanız daha iyidir. Baş ve boynunuza yastığın yardımıyla normal bir duruş sağlayın ve kollarınızı aşağıda tutun. Eğer sırt üstü yatmak istiyorsanız yastığınızı baş ve boynunuzun altına gelecek şekilde koyun. Yastık baş ve boynunuzu nötral pozisyonda desteklemelidir.
Çok yüksek veya sert bir yastık, uyku sırasında boynun tamamen gevşemesine izin vermez. Bu sebeple orta yükseklikte ve yumuşaklıkta bir yastık seçebilirsiniz. Öte yandan çok düz bir yastık da boyun bölgesine yük bindirir.
İlgili 42 soru bulundu
Boyun Düzleşmesi Eski Haline Gelir mi? Sağlıklı bireylerde kavisli olan fakat boyun düzleşmesi nedeniyle I şeklini alan omurlar doğru tedavi yöntemleriyle tekrar doğal kıvrımlı yapısına geri dönebilmektedir. Günümüzde, özellikle cerrahi olmayan yöntemlerle başarılı sonuçlar elde edilmektedir.
Sonuç olarak doğru yatış pozisyonu, iyi bir uyku ve destek için ortopedik yastık kullanımı oldukça önemlidir. Ek olarak ortopedik yastıklar; horlama, uyku apnesi, solunum güçlüğü, kan dolaşımı sorunları, siyatik ağrısı, kan dolaşımı sorunları ve reflü gibi rahatsızlıkların hafifletilmesine yardımcı olur.
Tedavide ilk aşamada fiziksel tıp yöntemleri tercih edilir. Fizik tedavi olarak çeşitli boyun ve postür egzersizleri, boyun traksiyonları ve masajlar hem bölgedeki kasların güçlendirilmesi, hem omurganın bası belirtilerinin rahatlatılması hem de kemik yapıların düzenlenmesi açısından faydalıdır.
Hastalardaki belirtilerin giderilmesine yönelik olarak ağrı kesici, anti-inflamatuvar ve antispazmodik ilaçlar reçete edilebilir. Bu ilaçlar boyun düzleşmesinin ortadan kaldırılmasını sağlamaz; ancak hastanın hayat kalitesinin artırılmasına yardımcı olur. Boyun düzleşmesinin asıl tedavisi cerrahi işlemlerdir.
Sıcak su torbası, ısıtmalı yastıklar ve sıcak duş da boyun düzleşmesi kaynaklı ağrıların hafiflemesi konusunda yardımcı olabilmektedir.
Boyun Ağrısı
Mümkün olduğunca eğimli ve konforlu bir yastıkta yatmak son derece önemlidir. Yastıksız uyuyan bir kişinin boynu tutulur ve şiddetli ağrılar çekebilir. Boyun kaslarının ve omurganın doğal pozisyonunu korumak adına kaliteli bir yastık seçimi yapmak lazımdır.
Yastığın omuzların altına sokulması, başın yastığın üzerine daha fazla yer kaplamasına neden olur, böylece boyun bükülmez. Bu pozisyon, boyun ağrısı olan kişilerin kendilerini daha rahat hissetmesini sağlayabilir.
Boyun düzleşmesi, boyun bölgesinin yandan çekilen röntgenlerinde teşhis edilmektedir. Tedavisinde ağrı kesici-kas gevşetici ilaçlar verilebilir. Ancak eğer kronikleşmişse genellikle fizik tedavi gerekmektedir. Aletli fizik tedaviler ve /veya maniplasyon (Manuel Terapi) seanslar halinde uygulanır.
Sorusunun cevabında Ortopedi ve Travmatoloji branşı karşımıza çıkıyor. Öte yandan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümü de, duruş bozukluklarının tedavisi ile yakından ilgileniyor. Duruş bozukluğu, vücudun dik durma pozisyonunun normalden sapması veya omurganın yanlış hizalanması sonucu oluşan bir durumdur.
Boyun düzleşmesinin belirtileri arasında öncelikle boyun ile el ve ayak parmaklarında kas ağrıları olmak üzere sertlik, hareket kabiliyetinde azalma, baş ağrısı, koordinasyon sorunları, kas zayıflığı, omurga deformitesi yani şekil bozukluğu, felç, ile mesane ve bağırsak kontrol sorunları sayılabilir.
Örneğin, ayak ve el parmaklarında kas ağrıları boyun düzleşmesine eşlik eden yaygın bir durumdur. Ayrıca ağrılar; kollara, omuzlara, sırta, kürek kemiğine de vurabilir. Diğer taraftan boyunda başlayan ağrı kulaklarda ve baş bölgesinde de hissedilebilir.
Ayrıca boyun düzeleşmesinde tamamlayıcı tedaviler de özellikle uzun süreli ağrı yaşayan hasta gruplarında etkili ve güzel sonuçlar alınan tedavi seçenekleridir. Tamamlayıcı tedaviler olarak ise hastalarımıza kuru iğneleme, hacamat tedavisi, ozon terapisi veya manuel terapi gibi tedaviler öneriyoruz.
BOYUN DÜZLEŞMESİ TEDAVİ EDİLMEZSE FITIK OLUR
Tedavi edilmemiş boyun düzleşmesi, omurlar arasındaki diskleri de bozarak, boyun fıtığına neden olduğu zaman şiddetli boyun, sırt, kol ağrılarına, ellerde uyuşma ve güç kayıplarına yol açar.
Boyun Düzleşmesinde Fizik Tedavi
Boyun düzleşmesi rahatsızlığı yaşayan kişilerin tedavisinde aletli fizik tedavi ve el ile fizik tedavi şeklinde iki ayrı çeşit fizik tedavi uygulanır. Hastalığın ilerleme hızı ve mevcut haline bağlı olarak aletli olarak yapılan fizik tedaviler 10 ile 20 seans şeklinde ortaya çıkar.
Örneğin, servikal bir yastık yani boyun yastığı kullanıyorsanız, başınızı yastığın ortasına yerleştirdikten sonra yastığın boynunuza, boynunuzun da yastığa şekil vermesine izin vermeniz gerekmektedir.
Egzersiz oturarak yapılabildiği gibi yatarak ta yapılabilir. Boyuna bir terabant yerleştirilir eller ile bant öne doğru çekilirken kafa geriye doğru ittirilerek direnç verilir, 5 e kadar sayılıp gevşenir. Bu hareket 10 defa yapılır. 10 tekrarlı hareket aralara ikişer dakika dinlenme konularak 3 set halinde yapılır.
Uzun ve sağlam olan hafızalı köpük ve lateks köpük yastıklar, yan uyuyanlar için en uygun olanlardır.
Doğru yastık kullanımı, uyku sırasında boynu desteklenmiş bir pozisyonda ve nötr hizada tutmak için önemlidir. Ayrıca, boyun düzleşmesi için yastık kullanmak, uykuya dalmada sorun yaşayanlar için daha dinlendirici bir uyku imkanı sağlayabilir.
Lateks yastıklar, baş ve boyun bölgesini doğru şekilde destekleyerek boyun düzleşmesi ve boyun ağrısı gibi sorunların önlenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda, basınç noktalarını azaltarak uyku esnasında daha rahat bir pozisyon sağlar.
Boyun Düzleşmesi Fizik Tedavi Kaç Gün Sürer? Boyun düzleşmesi sonrasında uygulanan fizik tedavi bireysel farklılıklara ve hastalığın durumuna göre on hafta kadar sürebilir. Bununla birlikte tedavi on haftadan daha uzun veya kısa olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri